Oliver Cromwell - Lord Protector

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Universitatea Oxford i-a prezentat felicitari slugarnice, aratand ca noul Protector - care era bineinteles ,si rectorul ei - luase sub obladuirea lui "impotmolita lume a literelor" si facand aluzii tot atat de smerite la gloria militara a Angliei, care inflorise acum sub patronajul sau.Existau ,fireste, si oameni inclinati spre contrazicere, carora aceasta inaltare nu le era pe plac.Titlul de Prot[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oliver Cromwell - Lord Protector

Universitatea Oxford i-a prezentat felicitari slugarnice, aratand ca noul Protector - care era bineinteles ,si rectorul ei - luase sub obladuirea lui "impotmolita lume a literelor" si facand aluzii tot atat de smerite la gloria militara a Angliei, care inflorise acum sub patronajul sau.Existau ,fireste, si oameni inclinati spre contrazicere, carora aceasta inaltare nu le era pe plac.Titlul de Protector i-a suparat indeosebi pe anumiti baptisti, care socoteau ca putea fi atribuit numai lui Dumnezeu,

in timp ce adeptii "celei de-a cincea imparatii " scoteau, cu obisnuita lor patima, strigate de manie, fiindca, dupa parerea lor, singura fiinta calificata sa stea in fruntea unei ocarmuiri era Iisus Hristos.Cu toate ca, atunci cand ,la Temple Bar ,a fost citita in ziua de 22 decembrie, proclamarea lui Cromwell ca Protector ,unul din cei de fata i-a strigat cu indrazneala crainicului ca Oliver nu proteja "decat haimanale ca el", asemenea incidente nu faceau decat sa increteasca, fara sa agite prea adanc, suprafata vlaguitei paci ce se asternuse deasupra tarii.

Aproape imediat dupa investire au inceput pregatirile pentru a-i conferi noului Protector cel putin semnele distinctive ale regalitatii, daca titlul de rege ii era refuzat cu atata staruinta.Marele sigiliu al Angliei ,gravat si turnat de turnat de admirabilul Thomas Simon, cu siguranta o impresie regeasca.Pe o parte , sigiliul il infatisa pe Oliver descoperit si urcat pe cal, cu bastonul de Protector intr-o mana si cu fraul in cealalta, mergand maret printr-o zona a Londrei din care se vedea Tamisa si podul.

Pe cealalta parte, sigiliul cuprindea un leu in doua labe, precum si blazonul pe linie paterna al familiei Cromwell, incadrat intr-un decorativ reprezentand Crucea Sfantului Gheorghe, Harpa Irlandei si Crucea Sfantului Andrei, ceea ce inseamna ca scotienii, care se plangeau ca stema tarii lor nu fusese cuprinsa dupa unire in stema Republicii, avusesera castig de cauza.

Desavarsita medalie batuta cu ocazia instalarii in functia de Protector avea un caracter si mai personal: bustul lui Oliver era inconjurat de inscriptia latina OLIVERUS, DEI GRA. REIPB. ANGLIAE. SCO. ET HIB. (Oliver, prin gratia lui Dumnezeu, Protector al Republicii Angliei, Irlandei), iar pe cealalta parte deviza lui personala Pax Quaeritur Bello (Pacea se castiga prin razboi), inconjurata de asemenea de blazon.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.