Olimpism

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.40

nivel: Liceu

Nota
In Carta Olimpica, genul masculin utilizat in legatura cu orice persoana fizica (de exemplu, substantive precum presedinte, vicepresedinte, director, membru, administrator, oficial, sef de misiune, participant, concurent, sportiv, judecator, arbitru, membru al juriului, atasat, candidat, personal, sau pronume precum el, ei sau lor) trebuie, cu exceptia unei dispozitii contrare, sa inte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Olimpism

Nota
In Carta Olimpica, genul masculin utilizat in legatura cu orice persoana fizica (de exemplu, substantive precum presedinte, vicepresedinte, director, membru, administrator, oficial, sef de misiune, participant, concurent, sportiv, judecator, arbitru, membru al juriului, atasat, candidat, personal, sau pronume precum el, ei sau lor) trebuie, cu exceptia unei dispozitii contrare, sa intelese ca incluzand genul feminin. Cu exceptia cazului in care este expres prevazut in scris, un an, in sensul Cartei Olimpice, semnifica un an civil, care incepe la 1 ianuarie si se termina la 31 decembrie.

Preambul
Olimpismul modern a fost conceput de catre Pierre de Coubertain, la intiativa caruia, in iunie 1894, s-a reunit Congresul InternaAZtional Atletic de la Paris. La 23 iunie 1894 s-a constituit Comitetul International Olimpic (C.I.O.). Primele Jocuri Olimpice (Jocurile Olimpiadei) din epoca moderna au fost celebrate la Atena, in Grecia, in 1896.

In 1914 a fost adoptat drapelul olimpic prezentat de Pierre de Coubertain la Congresul de la Paris. Acesta se compune din cinci inele intersectate care simbolizeaza uniunea celor cinci continente si intalnirea sportivilor din lumea intreaga la Jocurile Olimpice. Primele Jocuri Olimpice de iarna au fost celebrate la Chamonix, in Franta, in 1924.

Principii fundamentale ale Olimpismului
1. Olimpismul este o filozofie a vietii, exaltand si combinand intr-un ansamblu echilibrat calitatile corpului, vointei si spiritului. Asociind sportul culturii si educatiei, Olimpismul se vrea creatorul unui stil de viata bazat pe bucuria aflata in efort, pe valoarea educativa a bunului exemplu si a respectuAZlui fata de principiile etice fundamentale universale.

2. Scopul Olimpismului este de a pune sportul in slujba dezvoltarii armonioase a omului in vederea promovarii unei societati pasnice, preocupate de pastrarea demnitatii umane.
3. Miscarea Olimpica este actiunea concertata, organizata, universala si permanenta, exercitata sub autoritatea suprema a C.I.O., a tuturor indivizilor si entitatilor inspirate de valorile Olimpismului. Ea se extinde pe cinci continente. Aceasta atinge punctul culminant cu ocazia reunirii sportivilor lumii la marele festival al sportului reprezentat de Jocurile Olimpice. Simbolul sau este constituit de cinci cercuri inlantuite.

4. Practicarea sportului este un drept al omului. Orice individ trebuie sa aiba posibilitatea de a practica sportul fara nici un fel de discriminare si in spirit olimpic, care presupune intelegere reciproca, spirit de prietenie, solidaritate si fair-play. Organizarea, administrarea si gestionarea sportului trebuie sa fie controlate de catre organizatii sportive independente.
5. Orice forma de discriminare fata de o tara sau o persoana, din considerente de rasa, religie, politica, sex sau altele, este incompatibila cu apartenenta la Miscarea Olimpica.

6. Apartenenta la Miscarea Olimpica cere respectarea Cartei Olimpice si recunoasterea de catre C.I.O.
7.

Miscarea Olimpica si actiunea sa
1. Compunerea si organizarea generala a Miscarii Olimpice
1. Sub autoritatea suprema a Comitetului International Olimpic, Miscarea Olimpica cuprinde organizatiile, sportivii si alte persoane care se supun Cartei Olimpice. Scopul Miscarii Olimpice este de a contribui la constructia unei lumi mai bune si pasnice, educand tineretul prin intermediul practicarii sportului in acord cu Olimpismul si valorile sale.

2. Cele trei parti constitutive principale ale Miscarii Olimpice sunt Comitetul International Olimpic (C.I.O.), Federatiile Internationale (F.I.) si Comitetele Nationale Olimpice (C.N.O.). Orice persoana sau organizatie apartinand in orice fel Miscarii Olimpice este legata prin dispozitiile Cartei Olimpice si trebuie sa respecte deciziile C.I.O.

3. In afara celor trei parti constitutive principale, Miscarea Olimpica include si comitetele de organizare a Jocurilor Olimpice (C.O.J.O.), asociatiile nationale, cluburile si persoanele apartinand F.I. si C.N.O., in special sportivii ale caror interese constituie un element fundamental al actiunii Miscarii Olimpice, precum si judecatorii, arbitrii, antrenorii si alti oficiali si tehnicieni ai sportului. Ea inglobeaza de asemenea alte organizatii si institutii recunoscute de catre C.I.O.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.