Olimpici aradeni

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.35

nivel: Facultate

Stadionul UTA a fost inaugurat la 1 septembrie 1946, fiind construit dupa modelul arenei Arsenal Londra. Pana si gazonul a fost transportat in niste containere speciale, pe calea aerului, direct din Anglia.De sase ori campioana nationala si in doua randuri castigatoare a Cupei Romaniei, UTA a atins apogeul performantelor sale in editia 1971 - 1972 a Cupei Campionilor Europeni cand a eliminat din c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Olimpici aradeni

Stadionul UTA a fost inaugurat la 1 septembrie 1946, fiind construit dupa modelul arenei Arsenal Londra. Pana si gazonul a fost transportat in niste containere speciale, pe calea aerului, direct din Anglia.De sase ori campioana nationala si in doua randuri castigatoare a Cupei Romaniei, UTA a atins apogeul performantelor sale in editia 1971 - 1972 a Cupei Campionilor Europeni cand a eliminat din competitie faimoasa si puternica echipa Feyeenord Rotterdam, detinatoare la acea ora a Cupei Campionilor Europeni si a Cupei Intercontinentale.

Evenimentul a fost consemnat ulterior pe o placa de marmura asezata la intrarea pe stadion. UTA a mai dat o serie de mari campioni Romaniei, unul dintre acestia fiind si Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, portarul echipei Steaua Bucuresti, campioana europeana la fotbal care, in finala Cupei Campionilor Europeni din 7 mai 1986 disputata impotriva celebrei formatii FC Barcelona, a aparat patru penaltiuri consecutive, ajungand astfel in Cartea Recordurilor, performanta sa nefiind depasita pana in prezent.

In ultimii ani baschetul aradean, care s-a bucurat de o larga popularitate inca din anii '50 ai secolului trecut, a obtinut mari succese si trofee, culminand in editia de campionat 2000 - 2001 cand atat baschetbalistele aradene de la BC ICIM, multiple campioane nationale, cat si baietii de la West Petrom au castigat titlurile nationale, Aradul devenind cel mai important centru baschetbalistic din Romania si principalul furnizor de sportivi pentru loturile nationale.

De asemenea, handbalul, tenisul de camp, tirul, natatia, atletismul, halterele, boxul si luptele s-au remarcat nu o data prin performantele unor sportivi. Ca de pilda, supergreul Roman Codreanu, medaliat cu bronz la lupte greco-romane la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, sau aradeanul Sorin Babii, devenit ca si component al echipei Steaua Bucuresti, campion olimpic la pistol liber si Silvia Kaposztay, campion si recordman mondial la proba de pistol standard.

In ultimele decenii ale secolului trecut s-au dezvoltat si alte ramuri sportive ca judo si artele martiale, rugby, culturism si fitness, existand cateva sali de sport bine dotate in acest sens.Cu o asezare geografica prielnica, Aradul a fost mereu un loc excelent pentru practicarea sporturilor pe apa. In anul 1891 la Arad are loc primul concurs de canotaj pe raul Mures. Aradul a fost si gazda primului campionat national de canotaj, campionat dominat de sportivii aradeni, si tot aici a fost constituita Federatia Romana de Canotaj Academic. Cel mai mare succes al canotajului aradean a fost obtinut de Valeria Racila (Clubul UTA), care a devenit campion olimpic la simplu in 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal, dupa ce in anul anterior si-a adjudecat si titlul de campioana europeana.

O alta ramura de sport care a adus cununi de lauri Aradului a fost tenisul de masa. Clubul aradean Vointa a obtinut peste 100 de titluri nationale, doua medalii de argint la Campionatele Mondiale, medalii de aur, argint si bronz la Europene, 33 de titluri balcanice, fiind si de doua ori finalista a Cupei Campionilor Europeni.Gimnastica este un alt sport cu traditie pe meleagurile aradene, Asociatia de Gimnastica Aradeana existand inca din anul 1879. In anul 1938, prin Asociatia Hakoah, Aradul cucerea primul titlu national pe echipe, la gimnastica feminina. Emilia Eberle, campioana mondiala si olimpica (Moscova, 1980), este cel mai cunoscut nume al gimnasticii aradene.

Sorin Babii (n. 14 noiembrie 1963, Arad) este un tragator de tir roman, laureat cu aur la Seul 1988 si cu bronz Barcelona 1992. A reprezentat Romania la sase editii ale Jocurilor Olimpice."In tir nu se poate vorbi de noroc, ci de pregatire. In plus, conteaza enorm echilibrul psihic, mai mult chiar decat pregatirea tehnico-tactica".A inceput tirul la 13 ani, la Arad. Prima participare la Jocurile Olimpice a fost in 1984, la Los Angeles cand s-a clasat pe locul al 11-lea. In 1988, la Seul i-a invins pe toti cei 43 de concurenti din 31 de tari la proba pistol liber, chiar in prima zi a Jocurilor Olimpice. A castigat titlul de campion olimpic.

In 1992, la Olimpiada de la Barcelona, s-a aflat in fruntea clasamentului pana la ultimul cartus, cand a tras 8,9 puncte. A castigat bronzul olimpic. Atinge un record de prezenta la Jocurile Olimpice: in 2004, la Atena, a fost la a sasea participare, record pe care l-a detinut pana acum doar Lia Manoliu. Este cadru militar in Ministerul Apararii Nationale, detinand gradul de locotenent colonel, in rezerva. In cariera lui de sportiv a tras peste 300.000 de cartuse.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.