Olanda

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Statul este o monarhie constitutionala ereditara conform Constitutie intrate in vigoare la 17. II. 1983 .Puterea legislativa este exercitata de un Parlament bicameral ,Statele Generale , format din Prima Camera (75 membri ,alesi indirect de catre membri celor 12 Consili Provinciale , pentru un mandat de 4 ani) si Camera a Doua (150 membri alesi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Olanda

Statul este o monarhie constitutionala ereditara conform Constitutie intrate in vigoare la 17. II. 1983 .Puterea legislativa este exercitata de un Parlament bicameral ,Statele Generale , format din Prima Camera (75 membri ,alesi indirect de catre membri celor 12 Consili Provinciale , pentru un mandat de 4 ani) si Camera a Doua (150 membri alesi prin vot direct ,pentru un mandat de 4 ani ).Puterea executiva este exercitata de Consiliul de Ministri condus de un prim-ministru ,numit de suveran .Consiliul de mini- stri este raspunzator fata de Statele Generale .

Consiliul de Stat este organul consultativ cel mai vechi si cel mai important al guvernului .Regele este presedintele Consiliului ,dar activitatea curenta este condusa de vicepresedinte .Membri Consiliului sunt alesi pe viata dintre fosti politicieni ,oameni de stiinta ,judecatori , oameni de afaceri .Cele 12 provincii sunt adimistrate de cate un Consiliu Provincial (ales prin vot direct ,are rol de Parlament ),un Consiliu Executiv (ales dintre membrii Consiliului Provincial si un Comisar Regal-numit prin decret al suveranului ).

Plasata pe coordonatele economiei vest-europene ,de care este legata printr-un sistem de relati speciale (fiind membra a Uniunii vamale a Benelux-ului ,Comunitatii Economice Europene, Comunitati Europene a Carbunelui, si Otelului a Comunitatii Europene pentru Energie Atomica,a Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare ), economia olandeza se detaseaza prin dimensiunile sale ,care au prea putin cu intinderea sa teritorila. Conditile naturale ,la randul lor , dau economiei un profil deosebit .

Lupta contiuna impotriva apelor va face sa se realizeze , ca ramura deosebit de importanta ,industria constructoare de dragi de diferite tipuri ,remorchere si alte echipamente de acest gen , consacrand reputatia mondiala a constructorilor olandezi de diguri ,porturi si ecluze . Pozitia la tarmul uneia dintre cele mai frecventate mari ale lumii ,ca punte intinsa intre tarile scandinave Anglia ,RFG , Belgia si Franta ,va favoriza pe mai departe vechile directii caracteristice structurii economice a tarii ,respectiv comertul, navigatia si agricultura .

Este suficient sa amintim in acest sens ca 81% din populatie iti castiga existenta in sectorul servicilor , 6,5% -1969 si 3% in 2000 din pop. activa in agricultura.. Acealeasi conditii naturale care au facilitat dezvoltarea comertului aveau sa stimuleze- prin lucrarile de infrasctura efectuate in zonele portuare , de-a lungul adancilor cursuri de apa -constituirea unor puternice centre industriale
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.