Oferta de marfuri

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

4.1. Continutul ofertei de marfuri
Oferta de marfuri poate fi abordata distinct drept:
- oferta individuala - a unei singure firme sau agent economic care exprima cantitatile dintr-o marfa care sunt puse la vanzare pe piata la un moment dat de catre un agent economic;
- oferta globala - exprima totalitatea cantitatilor din diverse marfuri disponibile pe piata la un moment dat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oferta de marfuri

4.1. Continutul ofertei de marfuri
Oferta de marfuri poate fi abordata distinct drept:
- oferta individuala - a unei singure firme sau agent economic care exprima cantitatile dintr-o marfa care sunt puse la vanzare pe piata la un moment dat de catre un agent economic;
- oferta globala - exprima totalitatea cantitatilor din diverse marfuri disponibile pe piata la un moment dat si la un anumit pret.
Desi apare strans legata de productie, reprezentand finalizarea acesteia pe piata, oferta de marfuri se deosebeste de aceasta: daca productia este rezultat al procesului de transformare fizica a resurselor in bunuri, oferta este legata de procesul de valorificare, de transformare a bunurilor materiale sau a serviciilor din forma marfa in forma bani.

Daca ne raportam la aspectul fizic al ofertei, aceasta cuprinde totalitatea marfurilor existente pe piata, in sfera circulatiei intr-o anumita perioada de timp, precum si marfurile care pot fi aduse acolo in perioada respectiva. Astfel, oferta cuprinde atat bunurile destinate consumului individual al populatiei cat si cele destinate consumului intermediar.Faptul ca definirea ofertei are in vedere o anumita perioada de timp face ca din punt de vedere conceptual oferta de marfuri sa cuprinda atat un anumit volum de bunuri si servicii cat si un proces de miscare a acestora de la producator la consumator.

Aceasta modalitate de abordare face ca oferta sa fie compusa din doua mari segmente si anume [1]:
- fondurile de marfuri atribuite retelei de distributie in cursul unei perioade de timp spre a fi realizate sau intrarile de marfuri (oferta efectiva);
- stocurile de marfuri existente in diferite verigi ale circuitului economic (oferta pasiva).

Notiunea de fond de marfa [2] delimiteaza cantitatile de produse pe destinatii, in functie de natura consumului final, intermediar sau stoc de capital. De asemenea, notiunea de fond de marfuri separa bunurile de consum negociate de comert cu furnizorii sai, intr-o perioada data (an, trimestru etc) de totalul ofertei de care beneficiaza piata in perioada respectiva. Acesta deoarece oferta totala este compusa din fondul de marfuri negociat si primit din stocurile ramase in perioadele anterioare, ea depasind ca volum fondul de marfuri dintr-o anumita perioada cu marimea stocurilor din reteaua de distributie.

In consecinta, notiunea de fond de marfa, pe langa delimitarile si structurile operate in componenta ofertei, isi pune amprenta si pe modul specific de constituire a acesteia in comert, adaugand bunurilor componente, noi valente, precum inovarea continua, forme variate de vanzare, posibilitati variate de combinare in consum cu diverse servicii specifice.

O alta latura [3] a cunoasterii continutului ofertei de marfuri are in vedere baza materiala a acesteia, si anume forma pe care o imbraca produsele destinate schimbului prin intermediul pietei. In fine, un alt aspect important este legat de dinamica ofertei, care reflecta in permanenta, trecerea de la conditiile actuale la posibilitatile viitoare ale productiei, respectiv trecerea de la oferta reala, la oferta potentiala. Oferta potentiala, care trebuie sa reprezinte materializarea in timp a nevoilor consumatorilor, se contureaza ca rezultat al cercetarilor permanente ale cerintelor pietei, al urmaririi in dinamica a evolutiei acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.