Oferta

5x puncte

categorie: Astronomie

nota: 7.66

nivel: Facultate

Daca pretul bunului principal creste, celelalte conditii raminind constante, oferta de pe piaža bunului secundar se va mari si invers daca pretul se va reduce atunci oferta de pe piaža bunurilor va scadea.

3. Numarul firmelor care produc acelasi bun

Intr-o anumita ramura economica isi pot desfasura activitatea mai multe intreprinderi. Daca intr-o perioada de timp prod[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oferta

Daca pretul bunului principal creste, celelalte conditii raminind constante, oferta de pe piaža bunului secundar se va mari si invers daca pretul se va reduce atunci oferta de pe piaža bunurilor va scadea.

3. Numarul firmelor care produc acelasi bun

Intr-o anumita ramura economica isi pot desfasura activitatea mai multe intreprinderi. Daca intr-o perioada de timp productia acestei unitati nu se modifica si apar noi firme in ramura respectiva oferta va creste, dar daca unele intreprinderi vor da faliment, oferta va scadea.

4. Evenimentele social-politice si naturale

Productia oricarui bun presupune existenta unor conditii social-politice si naturale. In cazul unor conditii favorabile oferta creste, iar inrautatirea a unor sau altora din aceste conditii va genera reducerea ofertei.

CORELATIILE DINTRE OFERTA SI PRET

Raportul dintre pretul de piaža si cantitatea de marfuri pe care producatorii doresc s-o ofereze pe piaža se numeste curba ofertei ori graficul ofertei. Prin curba ofertei constatam, ca cu cit pretul de piaža este mai mare cu atit producatoml doreste sa produca, sa aduca la piaža si un pret mai scazut, curba se va deplasa spre dreapta.

In ceea ce priveste cererea, aceasta si oferta se afla intr-un proces de interactiune, de ajustare reciproca si de coordonare. Oferta totala pentru un bun reprezinta suma tuturor cantitatilor oferite de toti producatorii individuali ai acesteia.

Oferta totala exprima relatii privind:

1. Cantitatea maxima dintr-un anumit bun pe care, la un pret dat, vanzatorii doresc sa o vinda.

2. Pretul unitar minim acceptat de vinzatori pentru o cantitate dintr-un anumit bun pe care ei doresc sa-1 vinda.

Structura ofertei este deosebit de complexa datorita, in primul rind, diversitatii nevoilor de consum pe care producatorii isi propun sa le satisfaca.

In arhitectura ofertei distingem urmatoarele: oferta de bunuri de consum si oferta de bunuri de productie, oferta de bunuri industriale, agricole s.a. Oferta de produse "marca" si de produse "anonime". Raporturile de cauzalitate dintre modificarea pretului si cantitatea oferita reprezinta continutul legii generale a ofertei.

FACTORII DETERMINANTI AI OFERTEI

Oferta poate creste sau sa se reduca, in functie de evolutia factorilor care o determma, considerind ca intr-o perioada data de timp, diferitele niveluri de preturi nu se modifica, fenomenul de crestere sau de reducere a ofertei poate fi pus in evidenta cu ajutorul unor date importante si sa vinda la preturile stabilite la moment o cantitate mai mare.

Raportul direct dintre pret si oferta economistii numesc legea ofertei.
Corespunzator acestei legi:
1. Cresterea pretului determina crearea cantitatii oferite.
2. Reducerea pretului determina reducerea cantitatii oferite.

In afara de pret, ca factorul principal al ofertei, asupra ei influenteaza si o modifica o serie de alti determinanti, cum sint:
- pretul resurselor;
- tehnologia productiei;
- impozitele si dotatiile;
- asteptarile cumparatorilor;
- numarul vinzatorilor pe piaža.
Modificarea acestor determinanti schimba oferta si curba ofertei sau spre dreapta sau spre stinga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.