Odontogeneza

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Procesul de formare a smaltului si a dentinei comporta intai secretia matricilor organice si apoi mineralizarea acestor matrici Procesul de formare nu se desfasoara in totalitate de la inceput, el incepe in anumite zone corespunzatoare centrilor de crestere si se extinde treptat pana cuprinde intreaga suprafata dentara. Aceste zone de crestere corespund varfului cuspuzilor, pentru dintii cuspidati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Odontogeneza

Procesul de formare a smaltului si a dentinei comporta intai secretia matricilor organice si apoi mineralizarea acestor matrici Procesul de formare nu se desfasoara in totalitate de la inceput, el incepe in anumite zone corespunzatoare centrilor de crestere si se extinde treptat pana cuprinde intreaga suprafata dentara. Aceste zone de crestere corespund varfului cuspuzilor, pentru dintii cuspidati, sau marginii incizale, pentru dintii incisivi. De la acesti centrii de crestere procesul se desfasoara catre colet.

Sensul activitatii este pentru dentina un sens centripet (adica formarea dentinei incepe de la exterior catre interior, de la jonctiunea smalt-dentina catre camera pulpara), in timp ce formarea smaltului are activitatea centrifuga (de la jonctiunea smalt-dentina catre exterior). Acest sens diferit de formare, face ca in final odontoblastele sa se gaseasca exact sub stratul de dentina formata la periferia camerei pulpare si sa-si continue activitatea de neodentinogeneza, atata timp cat dintele isi pastreaza vitalitatea. Dupa ce isi inceteaza activitatea de formare a smaltului, ameloblastele se vor gasi pe suprafata smaltului si impreuna cu celulele acestui (?)

strat vor forma epiteliul dentar redus (formatiune cu rol protector), si in final si el va disparea din viata dintelui. Aceasta constatare demonstreaza ca pentru dentina exista posibilitatea de refacere, posibilitatea de refacere pentru smalt dispare, astfel incat posibilitatile de refacere pentru smalt sunt foarte limitate si prin aport suplimentar, prin aplicari topice de substante fluorurate (paste de dinti, ape de gura, fluorizari locale)

Activitatea formatoare, atat a smaltului cat si a dentinei isi pastreaza acelasi ritm pe toata durata perioadei formatoare; exista perioade cu activitate crescuta si perioade cu activitate mai lenta. Datorita acestui ritm de formare, apare ca structura histologica, asa-numita linie de crestere, care in smalt se numeste striul lui Retsius, iar in dentina se numeste dentina Ebner sau dentina Owen. Aceste linii sufera ciclul de activitate de la o zi la alta.

Momentul nasterii este marcat de o linie de crestere mai pronuntata, numita linie neonatala sau linia de contur a lui Owen. Aceasta linie se intalneste atat in smalt cat si in dentina; ea se intalneste la nivelul tuturor dintilor a caror mineralizare a inceput in perioada intrauterina (la toti dintii temporari) la nivele specifice fiecarui dinte (canin: in 1/3 cervicala; incisivi: la unirea 4/5 incizale cu 1/5 cervicala; la molari: la baza cuspizilor in dreptul punctului de contact). Deoarece se considera ca mineralizarea M 6ani incepe in jurul nasterii este posibil ca linia neonatala sa se observe si la nivelul varfurilor cuspizilor acestui dinte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.