Ocuparea fortei de munca

1x punct

categorie: Economie

nota: 5.31

nivel: Facultate

In anul 2006, numarul somerilor in sens BIM a fost de circa 100 mii. In aceasta perioada somajul a afectat intr-o proportie mai mare barbatii - 61,7% si persoanele din mediul urban - 56,9%. Un numar mare de someri au reprezentat persoane cu experienta in munca - 70,6%, iar durata medie a somajului a fost de 21 luni.

Este ingrijorator faptul ca, din totalul somerilor 38,1% se aflau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ocuparea fortei de munca

In anul 2006, numarul somerilor in sens BIM a fost de circa 100 mii. In aceasta perioada somajul a afectat intr-o proportie mai mare barbatii - 61,7% si persoanele din mediul urban - 56,9%. Un numar mare de someri au reprezentat persoane cu experienta in munca - 70,6%, iar durata medie a somajului a fost de 21 luni.

Este ingrijorator faptul ca, din totalul somerilor 38,1% se aflau in somaj de lunga durata (somaj de 1 an si mai mult), iar 18,0% din ei faceau parte din categoria tinerilor (15-24 ani). Insa si mai ingrijorator este faptul ca ponderea persoanelor, care se aflau in somaj de foarte lunga durata (24 luni si mai mult) a constituit o patrime din totalul somerilor. Rata somajului la nivel de tara a inregistrat valoarea de 7,4%. S-au inregistrat disparitati semnificative intre rata somajului la barbati - 8,9% si la femei - 5,7%; in mediul urban - 9,2% fata de mediul rural - 5,8%.

Rata somajului in rindul tinerilor (15-24 ani) a fost de 17,1%, iar ponderea somerilor tineri in total someri a fost de 27,3%.
In trimestrul III 2007 numarul somerilor conform standardelor BIM a fost de peste 70 mii. De asemenea, somajul a afectat intr-o proportie mai mare barbatii - 60,5%, la fel si persoanele din mediul urban - 64,9%. Rata somajului la nivel de tara a inregistrat valoarea de 5,1%.

S-au inregistrat disparitati intre rata somajului la barbati - 6,2% si la femei - 4,0%, in mediul urban -7,6%, fata de mediul rural - 3,2%. In rindul tinerilor rata somajului a constituit 11,8%.In trimestrul III 2007 populatia inactiva a reprezentat 53,5% din totalul populatiei de 15 ani si peste. In cadrul acestei populatii, din punct de vedere al relatiei cu piata muncii, s-au destins doua categorii care au pierdut legatura cu piata muncii: persoane descurajate (peste 18 mii) si persoane care au fost declarate de catre gospodarii plecate in alte tari la lucru sau in cautare de lucru - 356 mii persoane.

In ultimii patru ani se observa o tendinta de micsorare a populatiei totale, a populatiei economic active, a populatiei ocupate cit si a numarului somerilor BIM cit si a celor oficial inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.Pe piata muncii sunt mai multe categorii de persoane care sunt afectate in mod considerabil de riscul somajului.

Aici se pot mentiona persoanele tinere si femeile, care dupa o anumita perioada aflate in concediul parental, revin pe piata fortei de munca, unele categorii de socialmente vulnerabile: persoane din mediul rural pentru care nu sunt oportunitati de a se integra pe piata muncii, persoanele cu handicap, persoanele eliberate din locurile de detentie sau din institutiile de reabilitare sociala, victime ale traficului de fiinte umane s. a.

Luind in consideratie numarul in crestere a persoanelor inactive din punct de vedere economic, inclusiv a celor descurajate sa caute un loc de munca, gradul scazut de protectie sociala a persoanelor care lucreaza in sectorul informal, persoanelor subocupate si a celor plecate peste hotare este necesar de a intreprinde masuri suplimentare de informare pentru a atrage persoanele apte de munca catre serviciile destinate persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca si integrarea lor pe piata muncii.

II. ACTIVITATEA AGENTIEI NATIONALE PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA
Pe parcursul lunilor ianuarie-septembrie 2007, Agentia Nationala in comun cu structurile sale teritoriale au intreprins masuri intru realizarea actiunilor prevazute in Planul actiunilor ANOFM pentru anul 2007 in promovarea politicilor pe piata fortei de munca, aprobat prin Hotararea Consiliului de administratie al ANOFM nr.09 din 21 decembrie 2006.

Astfel, practic toti indicatorii prevazuti in Planul de actiuni pentru 9 luni 2007 au fost indepliniti. A fost realizat doar la 89% indicatorul ce tine de numarul somerilor inregistrati, care se micsoreaza din an in an (Anexa 1). In anul 2006 s-au adresat la agentii cu 8 mii someri mai putini decat in anul 2005. Se observa aceasta tendinta si pe parcursul anului 2007. In 9 luni 2007 agentiile au inregistrat cu 2,4 mii someri mai putini someri decat in perioada respectiva a anului 2006.

O prioritate in activitatea Agentiei Nationale a constituit-o domeniul tehnologiilor informationale, inregistrand mai multe rezultate pozitive, care au influentat mai multe activitati, unele fiind: elaborarea si implementarea programelor aplicative (inregistrarea cetatenilor la agentie, servicii de consultanta si mediere, plata indemnizatiilor, rapoarte statistice, suportul functionalitatii resurselor informationale republicane, integrarea in cadrul campul informational republican), modernizarea bazei tehnico-materiale a retelei informationale: procurarea a 16 computere, inclusiv 10 cu ecran sensorial pentru posturile de autoinformare, instruirea a 45 colaboratori utilizatori ai sistemului informational in domeniul tehnologiilor informationale.

S-au intreprins masuri in vederea informarii populatiei si a partilor dialogului social prin diversificarea cailor de informare: elaborarea si diseminarea materialelor informationale, publicarea si difuzarea in mass-media la nivel national si teritorial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.