Ocuparea Basarabiei de catre regimul sovietic

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.52

nivel: Liceu

1918. Sfirsitul razboiului primului razboi mondial. Profitind de slabirea pozitiei militare a Rusiei aflate in razboi civil, organul legislativ al Basarabiei, Sfatul Tarii, hotaraste prin vot majoritar unirea cu Romania si restul teritoriilor romanesti reintregite. Iata textul declaratiei fara echivoc .

"In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica Democratica Mol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ocuparea Basarabiei de catre regimul sovietic

1918. Sfirsitul razboiului primului razboi mondial. Profitind de slabirea pozitiei militare a Rusiei aflate in razboi civil, organul legislativ al Basarabiei, Sfatul Tarii, hotaraste prin vot majoritar unirea cu Romania si restul teritoriilor romanesti reintregite. Iata textul declaratiei fara echivoc .

"In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta acum o suta si mai bine de ani din trupul vechei Moldove, In puterea dreptului istoric si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa Romania.

Aceasta unire se face pe urmatoarele baze:1. Sfatul Tarii actual ramane mai departe pentru rezolvarea si realizarea reformei agrare dupa nevoile si cererile norodului; aceste hotarari se vor recunoaste de Guvernul Roman;2. Basarabia isi pastreaza autonomia provinciala, avand un Sfat al Tarii (Dieta), ales pe viitor prin vot universal, egal, direct si secret, ca un organ implinitor si administratia proprie; 3. Competenta Sfatului Tarii este: a) Votarea bugetelor locale;

b) Controlul tuturor organelor zemstvelor si oraselor;c) Numirea tuturor functionarilor administratiei locale, prin Organul sau implinitor, iar functionarii inalti sunt intariti de Guvern; 4. Recrutarea Armatei se va face in principiu pe baze teritoriale;5. Legile in vigoare si organizatia locala (zemstve si orase) raman in putere si vor putea fi schimbate de Parlamentul Roman, numai dupa ce vor lua parte la lucrarile minoritatilor din Basarabia;6. Respectul drepturilor minoritatilor din Basarabia; 7.

Doi reprezentanti ai Basarabiei vor intra in Consiliul de Ministri Roman, acum desemnati de actualul Sfat al Tarii, iar pe viitor luati din sanul reprezentantilor Basarabiei din Parlamentul Roman; 8. Basarabia va trimite in Parlamentul Roman un numar de reprezentanti proportional cu populatia, alesi pe baza votului universal, egal, secret si direct; 9.

Toate alegerile din Basarabia pentru voloste si sate, orase, zemstve si Parlament, se vor face pe baza votului universal, egal, secret si direct; 10. Libertatea personala, libertatea tiparului, a cuvantului, a credintei, a adunarilor si toate libertatile obstei vor fi garantate prin Constitutie..."

Astazi, in contextul polemicii iscate in jurul propunerii dlui Traian Basescu (de a crea o uniune statala Romania - Republica Moldova si de a adera impreuna la Uniunea Europeana), la o conferinta de presa recenta, presedintele tarii, dnul Vladimir Voronin declara :"Pactul Ribbentrop Molotov nu are nimic cu Republica Moldova si cu zona geografica numita Basarabia. Nu are nimic comun si nici nu a avut, pentru ca zona aceasta, pe care dumneavoastra, cei din Romania, o numiti Basarabia, in 1918 a fost ocupata cu forta de catre regimul de la Bucuresti care era atunci.

Si pana in 1940 a fost sub ocupatie. De aceea, cand in 1940 s-au indreptat hotarele, cum se numea atunci, aceasta nu a avut atitudine fata de Moldova. Fata de celelate tari, da, Ribbentrop-Molotov a avut atitudine, fata de Moldova nu a avut nici o atitudine, pentru ca atunci, la 28 iunie 1940, s-a eliberat Moldova care a fost ocupata de Romania. Aceasta este istoria.

Cum ar dori aceleasi forte pro-unioniste, unioniste sa o intoarca, sa o suceasca, aceasta este istoria. Eu le-am explicat aceasta istorie si rusilor, care pe furis au semnat acordul cu Romania. I-am explicat aceasta istorie si domnului Putin. Asa a fost, nu ca doreste acest lucru Voronin sau altcineva. De aceea, situatia este de asa natura ca acest pact pentru noi nu are nici o implicare, pentru Moldova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.