Octavian goga - oltul (rezumat) 1

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.24

nivel: Liceu

     Considerata capodopera a creatiei īn versuri a lui Goga, poezia Oltul reflecta sinteza universului artistic al acestui poet, capacitatea artistica plenara a cāntaretului "patimirii noastre". Īn aceasta poezie se realizeaza o adevarata osmoza īntre om si natura, natura fiind structural integrata īn viata oamenilor din Ardeal, participīnd direct la existenta istorica a poporului asuprit īn acel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Octavian goga - oltul (rezumat) 1

     Considerata capodopera a creatiei īn versuri a lui Goga, poezia Oltul reflecta sinteza universului artistic al acestui poet, capacitatea artistica plenara a cāntaretului "patimirii noastre". Īn aceasta poezie se realizeaza o adevarata osmoza īntre om si natura, natura fiind structural integrata īn viata oamenilor din Ardeal, participīnd direct la existenta istorica a poporului asuprit īn acele vremuri īn Transilvania. Poezia a aparut mai īntāi īn revista "Luceafarul", la Budapesta. Este foarte semnificativa marturisirea facuta de Goga īn "Fragmente autobiografice", īn care spune ca poezia a fost scrisa īnainte de a fi vazut vreodata rāul Olt. Mai tārziu, peste cātiva ani, trecīnd muntii si stīnd o luna la Calimanesti, unde īsi pregatea volumul "Ne cheama pamāntul", poetul afirma ca vede pentru īntāia oara Oltul: "Īn iarna aceea amsimtit ca e un trecut romānesc, care mai vorbeste de povestile lui si ca sunt realmente īn fata tainei de familie, a misterului de leagan al acestui popor. Atunci am verificat aceasta poezie, silaba cu silaba, atunci va pot spune ca mi s-a parut ca am īnteles-o mai tare si ca simteam ca vine de foarte departe".

      Metaforic, Oltul semnifica fiinta noastra nationala, vechimea ei, cāmpia īmbratisata de ape, tainuita jale, cāntec si dor; erou mitic, cu potente uriase izvorāte din amara durere, din lacrimi, nadejde si deznadejde, Oltul e solidar cu cei asupriti. Legatura aceasta, statornica, durabila, profund umana, este afectiva.

      Oltul apare īn chip simbolic, ca un Fat Frumos din poveste, a carui soarta, din vechime, este īnfatisata insolubil cu aceea a romānilor din Transilvania. Trecutul Oltului, īmpletit cu istoria poporului romān, aminteste de vremurile de demult "mai mari la suflet", cānd, "un mosneag" de azi era "haiduc si urla tariilor amarul unei mānii īnfricosate". Oltul a fost martorul luptei sociale si nationale a maselor populare romānesti asuprite. "Visul neīmplinit", al unitatii nationale, transmis din generatie īn generatie, este mai pregnant formulat īn Oltul decāt īn celelalte poezii. Oltul devine un simbol al acestor aspiratii, este purtatorul milenar al setei pentru o existenta mai dreapta a ardelenilor Aducīnd, īn "cetatuia lui de apa", "comoara lacrimilor noastre", "cāntecele noastre toate", Oltul ascunde: "Durerea unui neam ce-asteapta / Demult o dreapta sarbaroare".

      Partas al luptelor pentru dreptate, Oltul i-a īnsotit adeseori pe rasculati īntocmai ca un haiduc: "Tu, frate plānsetelor noastre, / Si razvratirii noastre, frate, / Urlai tariilor amarul / Māniei tale-nfricosate". Oltul poarta īn inda-i "gānditoare" o viziune sacra din partea "tovarasilor lui buni", "de a-i razbuna", daca s-ar "prapadi" cu totii", ducīndu-i īn alta tara: "Sa versi pagān potop de apa / Pe serul holdelor de aur; / Sa piara glia care poarta / Īnstrainatul nost tezaur; /tarāna trupurilor noastre / S-o scurui de unde ne-ngroapa / Si sa-ti aduni apele toate- / Sa ne mutam īn alta tara!".

      Poezia este gāndita īn perpectiva antitezei dintre matetia acelor vremi glorioase din care n-au mai ramas decāt unele framānturi, pe de o parte, si prezentul īngenunchiat, pe de alta parte: "Neputiinciosi pari si tu aztazi- / Te-a-ncins cu lanturi īmparatul / Cu unda ta strivita, gemen / Si noi, tovarasii tai buni". Fiind conceputa ca un dialog īntre poet si Olt, īn poezie nu apare īnsa decāt alocutiunea poetului, care se manifesta de fapt ca un vorbitor anonim, identificat cu poporul īnsusi. Īntreaga creatie este structurata pe existenta celor doi poli poetici, Oltul si noi, īn jurul carora graviteaza toata atmosfera poeziei, precum si mijloacele ei de expresie mai semnificative. Poetul, poporul si fluviul se confunda, de veacuri, cu existenta si destinul lor, īn aceeasi zona etica si conditii istorice comune. Īn poezie, Oltul este prezentat īn patru ipostaze diferite, fiind invocat prin vocative - "Batrānul Olt", "Oltule"; prin apelative ce īnlucuiesc numele propriu - "mosnege" -, "fratāne"; prin pronumele personal la persoana a II-a singular - "tu", precum si printr-o apozitie dezvoltata - "Drumet batut de gānduri multe". Invocatia insistenta a Oltului naste imaginea unei fiite puternice, dominante, de la care poporul īntreg asteapta izbavirea din robia sociala si politica atāt de apasatoare si veche. Forta de nebiruit a Oltului este sugerata si de unele expresii, ca "grumaz de apa, cetatuia ta de ape, sānul tau, pagān potop de ape etc. Unele verbe, care denumesc actiunile Oltului, consolideaza imaginea atotputerniciei lui, dezvaluind forta de cuprindere a fluviului: "īmbratisīndu-ne cāmpia, īn cetatuia ta de ape... dorm cāntecele noastre, fierbe tainuita jale, duce unda-ti... durerea unui neam". Taria fluviului mai este exprimata si prin verbele: "urlai", strigarea ta, "frāngeai", zāgazul "sa versi" potop.

      Personificarea Oltului confera fluviului atribute umane, īnfatisindu-l mai intim, mai prietenos. Īn aceasta ipostaza, Oltul este denumit: haiduc, mosneag, frate plānsetelor noastre, razvratirii noastre frate, strigarea ta de tata, fratine, toate aceste apelative sugerānd ideea "relatiilor de familie" īntre poet si fluviu, relatiile "de sānge" care circulau prin trupurile amāndoura.

      Ca si īn alte poezii, Goga foloseste un limbaj metaforic abundent, care mareste considerabil forta evocatoare a imaginilor. Astfel, poetul se exprima "Marita fie dimineata / Ce-a savārsit a noastra nunta? / - Batrīne Olt, cu buza arsa / Īti sarutam unda carunta "; "Īn cetatuia ta de apa"; "A visurilor sfarimate", "Tu īmpletesti īn curcubeie / Comoara lacrimilor noastre" etc.

      Unitatea de destin a romānilor si a Oltului, īnvederata īndeosebi prin "nunta", care devine simbolul central al poemului, un fel de mit al legaturilor stravechi īntre pamānt si neamul romānesc, jalea profunda, care este infuzata īntregii poezii, si mitul nuntii confera versurilor adāncimi insondabile.

      Īntr-un fel, pe aceasta linie tematica, O. Goga face trecerea de la poezia romantica a lui Eminescu la poezia "misterului" a lui L. Blaga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.