Octavian goga - noi (rezumat)

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.79

nivel: Gimnaziu

     Pe un ton de doina de jale, de jeluire sfâsietoare si calma, stapânita, Goga da expresie, în poezia Noi , unei dureri nemasurate de care este cuprins Ardealul în vechile conditii istorico-sociale. Caci pe cerul acestor tinuturi, "batrânul soare", era atunci mai aprins, întrucât " Nu pentru noi rasare".

     Titlul e simbolic: cuvântul semnifica nu numai fiinta no[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Octavian goga - noi (rezumat)

     Pe un ton de doina de jale, de jeluire sfâsietoare si calma, stapânita, Goga da expresie, în poezia Noi , unei dureri nemasurate de care este cuprins Ardealul în vechile conditii istorico-sociale. Caci pe cerul acestor tinuturi, "batrânul soare", era atunci mai aprins, întrucât " Nu pentru noi rasare".

     Titlul e simbolic: cuvântul semnifica nu numai fiinta noastra nationala, ci însasi tara, spatiul ei geografic si etnic. La noi este locul de bastina,cu "codri verzi de brad", câmpuri de matase, cu plaiuri scaldate în soare , cu flori si cântec de hora. La noi e pamântul strabun. Sunt Crisurile si Oltul, în apele carora e glas de durere. Om si tara suntem noi, iar poetul, constiinta si inima îndurerata a tarii.

     Versurile, aluzive prin tâlcul cuvintelor simbolice, condenseaza în ele si nostalgii, si doruri nespuse, suferinta si nelinisti. Farmecul straniu, rascolitor al poeziei rezulta din simplitatea lexicului evocator, de provenienta populara, cu valoarea unor concepte de jale, suferinta, patimi, carora li se alatura altele , ce denumesc tara.Natura e sociala în poezia lui Goga. Umanizata în poezia Noi, ea personifica suferinta, ca în doina de jale; proiectia ei este simbolica. Relatia deintre tara si om, realizata prin juxtapunerea starilor sufletesti cu elementele care definesc spatiul geografic si etnic al tarii, capata rezonantele grave ale sentimentului de jale al unor tulburatoare nelinisti.

     Durerea unui neam, strain în propria-i tara, vibreaza în petalele florilor, în desisul codrilor, în apele Muresului si ale Crisurilor. Jalea unui întreg popor obidit este povestita de codri seculari, este purtata din hotar în hotar, de Mures si de " tustrele Crisuri". Natura plânge împreuna cu oamenii: nevestele ,parintii, feciorii. Însusi batrânul Olt e " împletit " din lacrimile varsate secole de-a rândul. Motivul acestei lamentatii generale este "visul neîmplinit "," copil al suferintii ", nutrit de milenii de poporul asuprit, este visul eliberarii nationale si sociale de a carui jale "ne-au raposat/Si mosii si parintii" .

     Poezia este scrisa într-un limbaj aluziv, cu aspect conspirativ, misterios. Prevestirea unei "zile

marete " nu putea fi facuta în acele împrejurari, în mod direct, ci prin intermediul unei abundente metaforice pline de subîntelesuri. "La noi sunt codri verzi de brad/Si câmpuri de matasa/La noi atâtia fluturi sunt,/Si atâta jale-n casa.../Doar roua de pe trandafiri/ E lacrimi de-ale noastre.../Avem un vis neîmplinit /copil al suferintii../ Desertaciunea unui vis/Noi o stropim cu lacrimi ".

     Expresia unei revolte împotriva asupririi nationale si sociale a românilor din Ardeal, devine în poezia Noi o arta superioara, care poarta nota autenticitatii si originalitatii liricii lui Goga în general.Poetul utilizeaza frecvent conceptele: suferinta, lacrimi, jale, patimi, pe care le asociaza, în evocatoare imagini picturale, cu elemente ale naturii: câmpuri de matasa, privighetori, tustrele Crisuri, Oltul, Muresul. Fiinta poetului se contopeste cu aceea a poporului sau, înlocuind pe "eu" cu "noi", ceea ce confera poeziei o nota de simplitate, si totodata un mare rafinament artistic. Sentimentul de jale este accentuat în poezie si prin anaforicul "la noi", de trei ori în strofa întâia, de alte doua ori în urmatoarele doua strofe, precum si de epiforicul "plâng", de trei ori în strofa a treia. Versul final: " Desertaciunea unui vis/ Noi o stropim cu lacrimi", încheie potentând tonul general al poeziei Noi.

     Atmosfera de profunda tristete din poezie este accentuata si prin numeroase personificari, acestea devenind impresionante, pentru ca sunt facute în maniera doinei de jale: codrii "povestesc de jale", si jale "duc Muresul si Crisurile", cântecele "plâng", hora "e mai domolita", codrii "îsi înfioara sânul", Oltul batrân este "împletit cu lacrimi".

     Cele cinci strofe alcatuite din câte opt versuri, iambice, sunt constituite în realitate, din câte patru versuri lungi, cu cezura, rimate independent(La noi..).În organizarea strofelor, poetul a evitat însa versul lung, cu cezura, nefolosit în poezia populara întrucât poezia Noi are caracterul unei doine si a unei litanii totodata. Impresia de doina de jale este sporita si prin faptul ca poetul recurge la predicate exprimate la timpul prezent, la prezentul continuu, întarit prin unele gerunzii modale: gemând, plângând, îmbratisând.

     Lexicul poetic, procedeele si mijoacele artistice, structura versurilor asocierilor de cuvinte etc. creeaza, în ansamblu , atmosfera de doina si de litanie a poeziei, intitulata atât de sugestiv "Noi".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.