Octavian Goga - Oltul

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

Este foarte semnificativa marturisirea facuta de Goga in "Fragmente autobiografice", in care spune ca poezia a fost scrisa inainte de a fi vazut vreodata raul Olt. Mai tarziu, peste cativa ani, trecind muntii si stind o luna la Calimanesti, unde isi pregatea volumul "Ne cheama pamantul", poetul afirma ca vede pentru intaia oara Oltul: "In iarna aceea amsimtit ca e un trecut romanesc, care mai vorb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Octavian Goga - Oltul

Este foarte semnificativa marturisirea facuta de Goga in "Fragmente autobiografice", in care spune ca poezia a fost scrisa inainte de a fi vazut vreodata raul Olt. Mai tarziu, peste cativa ani, trecind muntii si stind o luna la Calimanesti, unde isi pregatea volumul "Ne cheama pamantul", poetul afirma ca vede pentru intaia oara Oltul: "In iarna aceea amsimtit ca e un trecut romanesc, care mai vorbeste de povestile lui si ca sunt realmente in fata tainei de familie, a misterului de leagan al acestui popor.

Atunci am verificat aceasta poezie, silaba cu silaba, atunci va pot spune ca mi s-a parut ca am inteles-o mai tare si ca simteam ca vine de foarte departe".Metaforic, Oltul semnifica fiinta noastra nationala, vechimea ei, campia imbratisata de ape, tainuita jale, cantec si dor; erou mitic, cu potente uriase izvorate din amara durere, din lacrimi, nadejde si deznadejde, Oltul e solidar cu cei asupriti. Legatura aceasta, statornica, durabila, profund umana, este afectiva.

Oltul apare in chip simbolic, ca un Fat Frumos din poveste, a carui soarta, din vechime, este infatisata insolubil cu aceea a romanilor din Transilvania. Trecutul Oltului, impletit cu istoria poporului roman, aminteste de vremurile de demult "mai mari la suflet", cand, "un mosneag" de azi era "haiduc si urla tariilor amarul unei manii infricosate". Oltul a fost martorul luptei sociale si nationale a maselor populare romanesti asuprite.

"Visul neimplinit", al unitatii nationale, transmis din generatie in generatie, este mai pregnant formulat in Oltul decat in celelalte poezii. Oltul devine un simbol al acestor aspiratii, este purtatorul milenar al setei pentru o existenta mai dreapta a ardelenilor Aducind, in "cetatuia lui de apa", "comoara lacrimilor noastre", "cantecele noastre toate", Oltul ascunde: "Durerea unui neam ce-asteapta / Demult o dreapta sarbaroare".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.