Octavian Goga - Noi

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

Pe un ton de doină de jale, de jeluire sfâşietoare şi calmă, stăpânită, Goga dă expresie, în poezia Noi , unei dureri nemăsurate de care este cuprins Ardealul în vechile condiţii istorico-sociale. Căci pe cerul acestor ţinuturi, "bătrânul soare", era atunci mai aprins, întrucât " Nu pentru noi răsare".
Titlul e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Octavian Goga - Noi

Pe un ton de doină de jale, de jeluire sfâşietoare şi calmă, stăpânită, Goga dă expresie, în poezia Noi , unei dureri nemăsurate de care este cuprins Ardealul în vechile condiţii istorico-sociale. Căci pe cerul acestor ţinuturi, "bătrânul soare", era atunci mai aprins, întrucât " Nu pentru noi răsare".
Titlul e simbolic: cuvântul semnifică nu numai fiinţa noastră naţională, ci însăşi ţara, spaţiul ei geografic şi etnic. La noi este locul de baştină,cu "codri verzi de brad", câmpuri de mătase, cu plaiuri scăldate în soare , cu flori şi cântec de horă. La noi e pământul străbun. Sunt Crişurile şi Oltul, în apele cărora e glas de durere. Om şi ţară suntem noi, iar poetul, conştiinţa şi inima îndurerată a ţării.
Versurile, aluzive prin tâlcul cuvintelor simbolice, condensează în ele şi nostalgii, şi doruri nespuse, suferinţă şi nelinişti. Farmecul straniu, răscolitor al poeziei rezultă din simplitatea lexicului evocator, de provenienţă populară, cu valoarea unor concepte de jale, suferinţă, patimi, cărora li se alătură altele , ce denumesc ţara.Natura e socială în poezia lui Goga. Umanizată în poezia Noi, ea personifică suferinţa, ca în doina de jale; proiecţia ei este simbolică. Relaţia deintre ţară şi om, realizată prin juxtapunerea stărilor sufleteşti cu elementele care definesc spaţiul geografic şi etnic al ţării, capătă rezonanţele grave ale sentimentului de jale al unor tulburătoare nelinişti.
Durerea unui neam, străin în propria-i ţară, vibrează în petalele florilor, în desişul codrilor, în apele Mureşului şi ale Crişurilor. Jalea unui întreg popor obidit este povestită de codri seculari, este purtată din hotar în hotar, de Mureş şi de " tustrele Crişuri". Natura plânge împreună cu oamenii: nevestele ,părinţii, feciorii. Însuşi bătrânul Olt e " împletit " din lacrimile vărsate secole de-a rândul. Motivul acestei lamentaţii generale este "visul neîmplinit "," copil al suferinţii ", nutrit de milenii de poporul asuprit, este visul eliberării naţionale şi sociale de a cărui jale "ne-au răposat/Şi moşii şi părinţii" .
Poezia este scrisă într-un limbaj aluziv, cu aspect conspirativ, misterios. Prevestirea unei "zile măreţe" nu putea fi făcută în acele împrejurări, în mod direct, ci prin intermediul unei abundenţe metaforice pline de subînţelesuri. "La noi sunt codri verzi de brad/Şi câmpuri de mătasă/La noi atâţia fluturi sunt,/Şi atâta jale-n casă.../Doar roua de pe trandafiri/ E lacrimi de-ale noastre.../Avem un vis neîmplinit /copil al suferinţii../ Deşertăciunea unui vis/Noi o stropim cu lacrimi ".
Expresia unei revolte împotriva
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.