Ocrotirea sanatatii - gestionarea resurselor biologice umane ale populatiei

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.72

nivel: Facultate

Calculatoarele sunt deosebit de utile in procesarea de date, dar, pana de curand, ele au avut doar capacitate limitata de a procesa si genera cunostinte. Daca lucrurile ar fi evoluat asa, curand cantitatea de date din domeniul medical si din alte domenii ar fi devenit prea mare pentru a mai putea fi prelucrate cu folos de expertii umani.

Ca urmare a situatiei produse, in medicina si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ocrotirea sanatatii - gestionarea resurselor biologice umane ale populatiei

Calculatoarele sunt deosebit de utile in procesarea de date, dar, pana de curand, ele au avut doar capacitate limitata de a procesa si genera cunostinte. Daca lucrurile ar fi evoluat asa, curand cantitatea de date din domeniul medical si din alte domenii ar fi devenit prea mare pentru a mai putea fi prelucrate cu folos de expertii umani.

Ca urmare a situatiei produse, in medicina si in alte domenii a aparut, ca mijloc esential de lucru, calculatorul procesor si descoperitor de cunostinte. Azi, calculatoarele (programele respective, de fapt) descopera noi sindroame si maladii care au scapat descoperirii umane. In viitorul previzibil calculatorul va fi nu doar un expert medical, dar si un organizator al vietii intra-spitalicesti si al sistemului de sanatate, alaturi de om.

De ce inteligenta computationala in sistemul sanitar?

Necesitatea stringenta - pe plan mondial - a utilizarii cunoasterii si inteligentei computationale in medicina este datorata unui complex de factori:

• Cresterea complexitatii datelor colectate
• Cresterea rapida a cunostintelor medicale, a numarului de maladii descoperite etc.
• Factori economici: eficientizarea actului medical, a actului epidemiologic, a organizarii distributiei medicamentelor etc.
• Factori populationali: cresterea continua a mediei de varsta
• Cerintele individuale de crestere a calitatii vietii
• Necesitatea cresterii potentialului individual si al populatiei prin mentinrerea starii de sanatate la cote optime
• Nu in ultimul rand, necesitatea egalitatii sanitare, a sanselor egale la sanatate.

Provocarea varstei a treia - o provocare globala

In secolele XIX si XX, ca urmare a cresterii nivelului economic dar mai ales datorita cresterii eficientei medicinei si a ingrijirii sanatatii, populatia globului a urmat prima modificare majora de structura din istoria omenirii: cresterea exploziva a populatiei simultan cu crestera procentuala a populatiei mature, care a atins niveluri comparabile cu cele ale populatiei din grupa 0-20 ani.

Aceasta prima crestere a varstei medii a populatiei a avut efecte economice esentiale: mai multi indivizi maturi trebuiau sa munceasca pentru a asigura cresterea generatiei tinere; raportul dintre numarul indivizilor productivi si numarul indivizilor consumatori a crescut semnificativ.

Lent, fara sa atraga atentia, dar inexpugnabil, populatia majoritatii tarilor sufera in prezent o a doua evolutie majora, cu aparitia unei grupe de varsta a treia cu pondere mare. Consecinta directa este ca, din nou, un factor esential de presiune apare in societate: raportul dintre numarul indivizilor productivi si numarul indivizilor consumatori scade continuu, in timp ce cerintele de sanatate ale varstelor inaintate cresc pe masura ce speranta de viata la nastere creste.

Modificarile majore in structura populationala necesita schimbari structurale in societate, la nivel economic, la nivel de infrastrucutra, la nivel de ingrijire a sanatatii si la nivel de asistenta sociala specifica “noii varste” : “cei mai batrani batrani” (“oldest old”), grupa de peste 80-85 de ani).

In toata lumea, se recunoaste acum (vezi [2]), ca exista o slaba intelegere a implicatiilor acestor tendinte populationale si exista o slaba pregatire a societatii si economiei pentru a face fata acestei noi presiuni. Lipseste infrastructura de asistenta sociala necesitata stringent de “noua populatie”, iar calitatea vietii acestei grupe de varsta poate creste doar cu costuri substantiale.

Pentru a exemplifica modificarile prezente si cele de perspectiva, descriem pe scurt situatia intr-un stat “mediu”: Statele Unite. USA reprezinta un “stat mediu” din punctul de vedere adoptat aici deoarece speranta medie la nastere in USA este mult mai scazuta fata de cea in alte tari (Figura 3), iar ponderea procentuala a varstei a treia (Figura 4) este mai redusa in USA decat in tarile europei de vest si decat in Japonia (tara ce detine recordul).

Tendintele in USA sunt deci comparabile, in principiu, cu cele din Romania si din alte tari. Ori, aceste tendinte, aratate in Figurile 5 si 6, sunt:

• populatia varstnica are cea mai rapida crestere procentuala, comparativ cu alte segmente ale populatiei: de la 13%, in prezent, la cca. 30% in urmatorii 50 de ani

• Segmentul populational de peste 75 de ani cuprindea in 1994, in USA, 3.5 milioane de persoane, o crestere de cca. 2,7 ori pentru perioada 1960 -1994 si de cca. 28 de ori pentru perioada 1900 - 1994.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.