Ochiul si bolile globului ocular

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.70

nivel: Liceu

Referat despre Ochiul si bolile globului ocular
Ulcerul corneean
Este o boală destul de frecventă, dată de cauze variate. În orice afecțiune corneeană trebuie consumatat de urgență medicul, deoarece un tratament necompetent poate fi urmatde tulburări de vedere sau pierderea vederii la ochiul afectat!

Irita
Între cornee și cristalin estesituat ir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ochiul si bolile globului ocular

Referat despre Ochiul si bolile globului ocular
Ulcerul corneean
Este o boală destul de frecventă, dată de cauze variate. În orice afecțiune corneeană trebuie consumatat de urgență medicul, deoarece un tratament necompetent poate fi urmatde tulburări de vedere sau pierderea vederii la ochiul afectat!

Irita
Între cornee și cristalin estesituat irisul, o membrană cu o culoare care diferă de la un om la altul. Ea prezintă un orificiu central(pupila). Inflamația irisului poartă numele de irită.
Simptome: irisul este tumefiat și decolorat, iar pupila nu reacționaeză la lumină. Vederea este mai mult sau mai puțin tulburată. Rareori bola se însoțește de dureri de ochi sau de cap. Cauzele iritei pot fi de ordin extern(ulcer coreean, leziuni oculare infectate, afecțiuni ale cristalinului) sau de cauză internă ( boli reumatice, sifilis, turbeculoză, gonoree). Orice caz de irită trebuie văzut și tratat neîntârziat de medic.

Cataracta
Cristalinul, situat în spatele irisului poate fi sediul diferitelor procese patologice. Cea mai frecventă este cataracta sau albeața (în limba greacă katarraktes = cascadă; denumirea se datorește faptului că în antichitate se credea că s-ar scurge un lichid tulbure deasupra pupilei).

Simptome: cristalinul, care în mod normal este limpede ca un cristal devine mai mult sau mai puțin opac în cursul acestei boli, de aceea pupila nu apare neagă și albă – cenușie ,acuitatea vizuală scade în mod considerabil. Cauze: cataracta poate fi congenitală, dobândită sau determinată de vâstră. În cazul cataractei congenitale copilulu se naște cu această modifiacare a cristalinului, fie de cauza ereditară, fie datorită unei îmbolnăviri de natură virală a mamei în cursul sarcinii. Cataracta senilă este aproape fiziologică (normală) în forma sa cea mai ușoară, adică opacifierea minimă a cristalinului.
Tratament: orice opacifiere a cristalinuilui și scadere a acuității vizuale trebuie prezentată medicului. Numai acesta poate hotărî indicația și momentul intervenției chirugicale. Operația constă în îndepărtarea cristalinului opacifiat. Nu există alt mijloc de coreactare a acestei opacifieri. La cătva timp după operație, cristalinul va fi înlocuit prin ochelari speciali cu lentile convexe.

Glaucomul
Glaucomul ( în limba greacă glaukos = albastru – verzui ) este o boală de ochi gravă care constă în creșterea presiunii din interiorul globului ocular mai mult sau mai puțin peste cifra normală. Datorită creșterii presiunii intraoculare au de suferit atât nervul optic cât și retina. Acuitatea vizuală și câmpul vizual scad treptat și se poate ajunge la orbire totală. Recunoașterea la timp și la tratamentul corect al acestei boli sunt deosebit de importante, deoarece glaucomul netratat duce în mod iremediabil la orbire. În glaucomul acut se produce o creștere bruscă a presiunii intraoculare. Ochiul arată intens congestionat. Alte semne care însoțesc glaucomul acut sînt: dureri în regiunea frunții și maxilarului cu iradieri în regiunea tîmplelor și obrajilor, stare generală modificată, amețeli și vărsături. În criza de glaucom acut acuitatea vizuală scade brusc; obiectele sînt văzute ca prin ceață, cu contururi difuze. Uneori criza de glaucom acut trece de la sine în cîteva zile, dar scăderea acuității vizuale se menține adesea.

Tratamentul:pe lângă administrarea anumitor medicamente, în tratamentul glaucomului se pot executa operați de diminuare a presiunii introculare; prin acestea nu se poate recupera pierderea vederii, dar se menține ceea ce a rămas. Cauzele care duc la creșterea presiunii introculare nu sunt cunoscute; se pare că intervine o tulburare în inervarea vaselor de sânge care irigă globul ocular. În glaucomul secundar lucrurile stau altfel. De obicei la baza glaucomului stă o afecțiune oculară premergătoare ca: irita, iridociclta, lezuni ale cristalinului etc. Aceste afecțiuni sunt urmate de o creștere lentă dar constantă a presiunii intraoculare.

Simptomele glaucomului secundar sunt: dureri oculare, opacificarea corneei, scăderea treptată a acuității vizuale. Tratamentul urmărește înlăturarea cauzelor care au determinat creșterea presiunii intraoculare. Când aceasta nu este posibil se recurge la intervenția chirurgicală. Trebuie insiostat din nou asupra faptului că ân tratamentul glaucomului fiecare minut este prețios. În cea mai mică suspiciune de glaucom bolnavul trebuie să se prezinte de urgență la medic. Persoanele la care s-a stabilit diagnosticul de glaucom vor ține seama de aceasta în modul lor de viață: vor evita eforturile fizice și intelectuale, nu se vor apleca, vor evita alimentele condimentate excesiv, ca și consumul de alcool, cafea și nicotină.

Viciile de refracție
Dintre defectele de refracție a luminii în interiorul globului ocular care duc la tulburări de vedere, cele mai frecvente și importante sunt miopia și hipermetropia. Ele sunt expicate pe scurt la capitolul despre orgnele de simț.

Dezlipirea de retină
O afecțiune care în trecut ducea în mod sigur la orbire este dezlipirea de retină, ce constă în desprinderea retinei de prâe suportul ei, ceea ce înseamnă imposibilitatea de a mai fi irigată cu sânge, deci nutrită. Ca urmare a acestei leziuni grave bolnavul prezintă simptome ca : scîntei în fața ochilor, puncte luminoase chiar cu ochii închiși, imagine alterată a obiectelor, perturburări în perceperea culorilor, scăderea acuității vizuale și goluri în câmpul vizual. Dezlipirea de retină are dret cauze apariția unor mici rupturi în retină, de origine mecanică, producerea de procese degenerative ale retinei. În cazul unei miopii importante, tensiunea excesivă la care este supusă retina poate fi urmată de o ruptură.
Tratamentul: ca și în glaucom, succesul tratamentului este legat de rapiditatea cu care bolnavul se prezintă la medic. Oftalmologii dispun astăzi de diferite metode chirurgicale prin care retina ruptă constă în evitarea traumatismelor cu obiecte boante; cei cu miopie mare vor evita mișcările prea rapide ale capului.

Corpi străini în ochi
Daca accidentatul simte dintr-o dată o durere arzătoare în ochi și se constată o lacrimare abundentă, existența unui corp străin este probabilă. Pacientul închide ochiul, pe care începe să și-l frece, manevra de la care va trebuit oprit. Bolnavul va fi așezat pe un scaun, cu capul aplecat pe spate, cu ceafa sprijinită spetează. Ajutorul, stînd în picioare în spatele lui, invită bolnavul să se uite în sus. Se apucă cu degetul mare și arătătorul pleoapa inferioară care se îndepărteaza de ochi. Astfel se poate inspecta punga conjunctivă inferioară. Chiar dacă corpul străin nu este invizibil, se va șterge punga cu colțul răsucit al unei batiste, fără presiune, spre unghiul intern al ochiului spre nas.

Pleaopa superioară se poate ridica, invitând bolnavul să privească în jos. Se apasă cu un chibrit pleoapa, se trage de gene în sus și se răsucește pleoapa peste chibrit. În acest moment se apasă cu buricul unui deget pe pleoapa răsucită și se îndepărtează chibritul. Se șterge ochiul cu batista, tot spre nas. Când corpul străin a ajuns în unghiul intern al ochiului operația este terminată. El va fi evacuat prin spălare de către secreția lacrimală. Dacă se constată că un corp străin este fixat chiar pe globul ocular, nu trebuie facute încercări de a-l îndepărta. Se va aplica un pansament pe ambii ochi și se va duce accidentatul la un medic oftalmolog.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.