Ochiul

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Pleoape: Sunt doua structuri musculo-cutanate care au rol important inprotectia atat mecanica (prin miscari) cat si asupra retinei (prin fragmentarea imaginii care ajunge la retina) .

Conjunctivita: Conjunctiva este o membrana subtire, lucioasa, transparenta, care se delimiteaza de la marginea libera palpebrala si care adera pe fata posterioara a pleoapelor. In unghiul medial al och[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ochiul

Pleoape: Sunt doua structuri musculo-cutanate care au rol important inprotectia atat mecanica (prin miscari) cat si asupra retinei (prin fragmentarea imaginii care ajunge la retina) .

Conjunctivita: Conjunctiva este o membrana subtire, lucioasa, transparenta, care se delimiteaza de la marginea libera palpebrala si care adera pe fata posterioara a pleoapelor. In unghiul medial al ochiului, conjunctiva da nastere unui pliu vertical, falciform, numit plica semilunara conjunctivala , care acopera caruncula lacrimala.

Glande lacrimare: Glandele lacrimale sunt :
- glanda principala, situata in unghiul lateral si superior al orbitei in foseta lacrimala a osului frontal fiind formata dintr-o parte orbitara si una palpebrala.
- glandele accesorii , conjunctivale, reprezentate de :
a) glande cu secretie seroasa
b) glande cu secretie de mucina
c) glande cu secretie lipidica
Lacrimile se raspandesc pe conjunctiva si cornee,
constituind filmul lacrimal, apoi, sunt aspirate spre lacul lacrimal, iar de aici, inaintea fiecarui clipit, la deschiderea fantei palpebrale, in caile lacrimale. Caile lacrimale incep cu punctele lacrimale, superior si inferior, se continua cu canaliculii lacrimali, superior si
inferior care se unesc si se deschid in sacul lacrimal; sacul lacrimal se continua cu canalul lacrimonazal,care se deschide in meatul mijlociu al foselor nazale.

Sclera: Sclera este o membrana conjunctiva externa, fibroasa, rezistenta, groasa, inextensibila si
reprezinta 5/6 posterioare al sferei oculare. Alba la exterior, bruna in interior datorita unui strat pigmentar, este considerata omoloaga durei mater.

Cornea: Corneea este portiunea transparenta incadrata de sclera, ce ocupa 1/6 anterioara a globului ocular, reprezentand 7% din suprafata acestuia.

Are forma eliptica atunci cand este privita din anterior si aproximativ circulara, cind o privim din posterior, cu un diametru orizontal de 12mm, vertical de 11mm, si mediu de11,5mm.


Coroida: Coroida ocupa 2/3 posterioare ale globului ocular fiind omoloaga piei mater, avand structura esential vasculara, extrem de pigmentata, interpusa intre sclera si retina, de la papila pana la ora serrata.


Din punct de vedere anatomic se descriu 3 straturi :
- stratul extern format din vase mari
- un strat intermediar format din arteriole si vene
- un strat intern format din capilare

Functiile principale ale coroidei constau in :
- transportul substantelor nutritive spre epiteliul pigmentar si spre fotoreceptorii
retinieni,ca si eliminarea produsilor de metabolism ;
- status termic printr-un pat vascular bogat si debit abundent asigurand o ambianta
izoterma necesara desfasurarii proceselor fotochimice retiniene ;
- -mentinerea tonusului ocular prin intrarea si iesirea unei cantitati de sange din
patul vascular coroidian in conditiile in care contine 8/10 din masa sanguina a
globului ocular ; cu toate acestea, rolul este minor in comparatie cu cel al umorii
apoase ;
-formarea camerei obscure necesara obtinerii unei imagini clare pe retina.

Irisul: Irisul, prima parte a uveei, este o membrană situată în plan frontal, în formă de disc perforat ce prezintă în centru un orificiu circular, pupila.
Rolul fundamental al irisului este optic, realizând un diafragm cu deschidere variabilă, controlând intensitatea luminii ce pătrunde în interiorul ochiului;
Irisul împiedică lumina să treacă prin periferia cristalinului, reducând astfel aberația sferică și cromatică, iar prin contracția pupilei adâncește focarul ocular cu reducerea cercurilor de difuziune de la nivelul retinei.


Corpul ciliar: Corpul ciliar este segmentul intermediar al uveei constituit din procesele ciliare cu rol în secreția umorii apoase și mușchiul ciliar cu rol în acomodația cristalinului. Boga vascularizat, corpul ciliar asigură troficitatea segmentului anterior.

Cornea: Transparența corneei, indispensabilă pătrunderii razelor luminoase, este asigurată prin mediul intern care o hrănește. Corneea este protejată împotriva agresiunilor externe prin motilitatea pleoapelor care lasă între ele o fantă palpebrală a cărei deschidere și închidere este instantanee.

Corneea este protejata și prin sensibilitatea sa proprie fiind umectată în mod constant de filmul lacrimal ce contine un strat profund mucos, intim legat de microvilozitățile hidrofobe ale epiteliului cornean, un strat intermediar apos și un strat superficial lipidic format din esteri de colesterol, lecitină, acizi grași, fosfolipide.


Umoarea apoasa: Este un lichid incolor, limpede si ocupa spatiul dintre cornee si cristalin.
Este produsa de catre procesele ciliare in camera posterioara si ajunge in camera anterioara prin pupila ; paraseste globul ocular prin filtrul trabecular, respectiv canalul Schlemm.
Indicele de refractie este 1,336, contribuind la valoarea totala a dioptrului ocular.
Ca orice lichid interstitial, umoarea apoasa este compusa din 98,75 % apa si numeroase substante : proteine, substante cu rol imunologic, enzime, acid hialuronic, substante lipidice, glucoza, uree, acizi aminati, electroliti ( Na, K, Ca, Mg, Cloruri, acid ascorbic), gaze ( bioxid de carbon, oxigen).

Are urmatoarele roluri :
- participa la metabolismul ochiului, hranind mediile avasculare, in conditii diferite pentru camera anterioara si posterioara ;
- regleaza presiunea oculara la nivel constant

Cristalinul: Are forma unei lentile biconvexe, fiind mentinut in pozitie, inapoia irisului si inaintea corpului vitros prin ligamentul suspensor Zinn. Anatomic de la periferie spre centru se descriu 3
elemente esentiale:
- - capsula anterioara, transparenta si elastica,
situata pe un strat de celule epiteliale, care la
ecuator prezinta capacitati germinative, astfel ca
fibrele noi sunt dispuse la periferie iar cele vechi
spre centrul cristalinului ;
- - nucleul, dur , bine incapsulat prin capsula cristaliniana ;
- - capsula posterioara, transparenta si mai
bombata decat capsula anterioara
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.