Oceanul Pacific

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.04

nivel: Liceu

Cele mai mari insule din regiunea vestică formează arhipelaguri vulcanice ce s-au ridicat din marginea răsăriteană a plăcii Euroasiatice. Cele mai importante sunt Japonia, Taiwan, Filipinele, Indonezia, Noua Guinee și Noua Zeelandă.

Insulele oceanice, numite și Oceania, s-au format pe locurile vulcanilor subacvatici. Oceanul Pacific conține mai mult de 30.000 de astfel de insule, d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oceanul Pacific

Cele mai mari insule din regiunea vestică formează arhipelaguri vulcanice ce s-au ridicat din marginea răsăriteană a plăcii Euroasiatice. Cele mai importante sunt Japonia, Taiwan, Filipinele, Indonezia, Noua Guinee și Noua Zeelandă.

Insulele oceanice, numite și Oceania, s-au format pe locurile vulcanilor subacvatici. Oceanul Pacific conține mai mult de 30.000 de astfel de insule, dar suprafața lor totală se ridică la doar 0,25% din cea a oceanului propriu-zis. În unele zone, în special în Pacificul de Sud, uscatul se formează pe părțile mai ridicate ale recifului de corali. Partea estică a oceanului este mai săracă în insule, cele mai importante fiind: Insulele Galápagos, Insulele Aleutine și Insulele Hawaii.

Curenții de suprafață în Pacificul de Nord pot fi împărțiți în două mari circuite. În nord Circuitul Subarctic cuprinde Curentul Alaskăi și Curentul Subarctic. Partea principală a Pacificului de Nord este dominată de circuitul Nord-Central.

El cuprinde Curentul Pacificului de Nord, Curentul Californiei, rece și încet, și Curentul Japoniei, cald și rapid. În apropierea Ecuatorului Contracurentul Ecuatorial desparte cele două părți ale marelui ocean. Pacificul de Sud este dominat de Circuitul Sud-Central. El cuprinde Curentul Pacificului de Sud, Curentul Mentor și Curentul rece al Perului.

Majoritatea vieții animale și vegetale ale Pacificului este concentrată pe margini. Coastele Perului și Chile-lui se găsesc din abundență scrumbii, ce asigură o mare parte din consumul mondial de pește. Pe baza pescărușilor ce se hrănesc cu scrumbii s-au pus bazele unei profitabile industrii de îngrășăminte naturale. Pacificul de Nord-Vest, incluzând Marea Japoniei și Marea Okhotsk, este încă una dintre principalele zone de pescuit de pe glob.

Recifurile de corali bogate în viață marină ating apogeul în Marea Barieră de Corali, care are o lungime de 2.010 km de-a lungul coastei de nord-est a Australiei. Tonul este o altă resursă importantă a Pacificului, flotele mai multor țări căutând bancurile ce pot uneori traversa întreg oceanul. Resursele minerale ale Pacificului au început și ele să fie exploatate.

Platformele Continentale din largul Californiei, Alaskăi, Chinei și Indoneziei conțin petrol, ce este exploatat în prezent. Explorarea fundului oceanului a dezvăluit importante resurse de mangan și fier, sub forma unor noduli ce uneori conțin și alte minerale cum ar fi cupru, cobalt și nichel. În prezent se cercetează posibilitatea începerii unor operațiuni miniere de exploatare a acestor depozit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.