Obligatiuni municipale

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.70

nivel: Facultate

Acest prim aspect impreuna cu legea privatizarii care a improprietarit toata populatia adulta a tarii cu actiuni (pana la un maximum de 30% din capitalul companiilor privatizate), deci o improprietarire cu forta, cu impact social mare dar efect economic dezastruos, au condus la aparitia unor efecte negative asupra pietei de capital.

Ca si concept teoretic, pur economic, privatizare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obligatiuni municipale

Acest prim aspect impreuna cu legea privatizarii care a improprietarit toata populatia adulta a tarii cu actiuni (pana la un maximum de 30% din capitalul companiilor privatizate), deci o improprietarire cu forta, cu impact social mare dar efect economic dezastruos, au condus la aparitia unor efecte negative asupra pietei de capital.

Ca si concept teoretic, pur economic, privatizarea a fost si este imperios necesara datorita necesitatii transferului de proprietate intre stat si privat. Insa modul gratuit prin care s-a facut "marea privatizare" si proasta intelegere a pietei de capital a generat un fenomen negativ - noii proprietari au "tras cu dintii" de noua lor proprietate in speranta, specifica filmelor americane cu happy end, ca intr-un anumit timp valoarea acestora va creste foarte mult refuzand deci sa le tranzactioneze.

Din pacate singurul rezultat real a fost lichiditatea scazuta a pietelor de capital. Cele doua cauze prezentate mai sus, precum si perceptia gresita despre piata de capital ca fiind locul in care te imbogatesti peste noapte generand un efect eminamente speculativ al pietelor, a generat intr-o prima etapa o crestere spectaculoasa a acestora, iar mai tarziu o cadere dezastruoasa, datorata realitatii economice.

Concluzia este ca ne putem mandri cu doua aspecte: avem piata de capital cu cei mai multi emitenti cotati si avem cea mai mica valoare zilnica de tranzactionare bursiera. Cum era firesc urmarile negative au aparut imediat:
- scaderea interesului si increderii persoanelor in piata de capital;
- evolutia foarte inceata iar de cele mai multe ori stagnarea pietei de capital si evolutiei acesteia.

Stadiul de dezvoltare in care se afla piata de capital romaneasca este mai mult decat slab, in consecinta fiind necesare actiuni cu efecte imediate.Saracia de instrumente tranzactionabile trebuie oprita, iar ca o prima solutie, cea mai rapida si mai usor de pus in practica este cotarea alaturi de actiuni si a celei de a doua mari categorii de titluri, obligatiunile.

Conform legislatiei romanesti in vigoare in denumirea generica de valori mobiliare sunt incluse toate instrumentele negociabile, emise in forma materiala sau ca inscrisuri in cont, ce confera detinatorului drepturi patrimoniale asupra emitentului. In acest context legea defineste ca valori mobiliare urmatoarele: actiuni, obligatiuni, instrumente financiare derivate sau alte titluri de credit incadrate ca atare de catre CNVM.

Prin intermediul pietelor de capital, cei care au nevoie de capital se intalnesc cu cei ce detin fonduri disponibile pentru investitii.
In Romania, in momentul de fata, isi desfasoara activitatea atat piete financiare spot (burse de valori - BVB si RASDAQ), precum si piete financiare la termen (BMFMS, BRM).

Subiectul prezentei lucrari il constituie obligatiunile municipale, care este la inceput de drum in Romania dar care in tarile cu economie si implicit burse dezvoltate, reprezinta o solutie extrem de viabila de investitie, atat pentru investitorii particulari cat mai ales pentru cei institutionali (fonduri de investitii, fonduri de pensii).

Aceasta arena globala in care obligatiunile joaca un rol important este impartita in doua piete principale: piata de capital si piata monetara.Pe piata de capital se tranzactioneaza titluri de valoare de credit pe termen mediu si lung cu maturitati de cel putin un an, ajungand si pana la 30 -40 ani, existand chiar cateva emisiuni perpetue.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.