Obligatiile partilor la destinatie

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

1. Identificarea destinatarului si avizarea acestuia cu privire la sosirea marfii.Modalitatea de indeplinire a acestor obligatii difera in functie de natura documentului de transport si de imputernicirile date de catre destinatar.

Astfel:
a. Daca stramutarea s-a efectuat in temeiul unui titlu de transport, persoana destinatarului este indicata nominal in cuprinsul documentul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obligatiile partilor la destinatie

1. Identificarea destinatarului si avizarea acestuia cu privire la sosirea marfii.Modalitatea de indeplinire a acestor obligatii difera in functie de natura documentului de transport si de imputernicirile date de catre destinatar.

Astfel:
a. Daca stramutarea s-a efectuat in temeiul unui titlu de transport, persoana destinatarului este indicata nominal in cuprinsul documentului de transport cu precizarea adresei corespunzatoare.In cazul documentului de transport la purtator nu se specifica numele destinatarului.In consecinta, persoana indreptatita sa obtina eliberarea marfii la punctul de sosire este cea care se afla in posesia legitima a documentului de transport la purtator si il anunta pe transportator sa ii predea marfa. Transportatorul trebuie sa o legitimeze si sa consemneze numele si domiciliul destinatarului.

In cazul documentului de transport la ordin se impune, in scopul de a identifica pe destinatar, verificarea de catre transportator a succesiunii girurilor translative (transferul drepturilor catre terte persoane → gir - consta intr-o mentiune inserata de posesor pe document, cu precizarea numelui dobanditorului) care figureaza pe inscrisul respectiv.

Ultimul giratar este indreptatit sa valorifice drepturile asupra marfii transportate, deoarece girantii anteriori si-au instrainat prin gir orice drepturi asupra marfii ajunsa la punctul de sosire. In acest caz, ultimul giratar este considerat proprietar (art. 1965 alin. 3 C.civ.).In lipsa de orice gir, persoana indreptatita sa obtina incarcatura este insusi destinatarul initial.

b. Independent de felul documentului de transport, destinatarul poate, in scopul receptionarii marfurilor sa actioneze in nume propriu sau sa recurga la un intermediar, care sa-l reprezinte. Acesta trebuie sa prezinte transportatorului, pe langa documentul de transport, actul de imputernicire, fie procura, fie contract de comision sau de agentie.

Sosirea transportului trebuie sa fie adusa la cunostinta destinatarului, identificat in modul aratat, sau persoanei care il reprezinta, iar avizarea se face de regula, in scris, pentru a exista proba indeplinirii acestei obligatii de catre transportator.O avizare adresata unei persoane necalificate nu valoreaza incunostiintare, fiind din punct de vedere juridic lipsita de eficacitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.