Obligatiile partilor in contractul de vanzare-cumparare civila si comerciala

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

b) Enumerarea efectelor contractului de vanzare-cumparare
Efectul imediat al oricarui contract este acela de a da nastere unor drepturi si obligatii. In acest sens se vorbeste de puterea obligatorie a contractului. Intrata in circuitul raporturilor civile obligatia apare ca un raport juridic intre subiecte determinate, fiecarui subiect prevenindu-i drepturi ori indatoriri, dupa caz, concomi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obligatiile partilor in contractul de vanzare-cumparare civila si comerciala

b) Enumerarea efectelor contractului de vanzare-cumparare
Efectul imediat al oricarui contract este acela de a da nastere unor drepturi si obligatii. In acest sens se vorbeste de puterea obligatorie a contractului. Intrata in circuitul raporturilor civile obligatia apare ca un raport juridic intre subiecte determinate, fiecarui subiect prevenindu-i drepturi ori indatoriri, dupa caz, concomitent, atat drepturi cat si indatoriri.

Principalele aspecte privind efectele contractului :
- stabilirea cuprinsului contractului prin interpretarea corecta a clauzelor sale.
- principiul obligativitatii contractului privit din doua puncte de vedere :obligativitatea contractului in raporturile dintre partile contractante ;obligativitatea contactului in raporturile cu alte persoane, care nu au calitatea de parti contractante (principiul relativitatii efectelor contractului si campul de aplicatie al acestui principiu);

- efectele specifice ale contractelor sinalagmatice, efecte derivate din interdependenta obligatiilor generate de aceste contracte: principiul executarii concomitente a obligatiilor reciproce; exceptia de neexecutare a contractului, suportarea riscului contractului, rezolutiunea si rezilierea contractului.

Interpretare contractului este operatia prin care se determina intelesul exact al clauzelor contractului, prin cercetarea manifestarii de vointa a partilor in stransa corelatie cu vointa lor interna. Claritatea clauzelor contractului este o natura sa inlature necesitatea unei operatii speciale de interpretare. [1]
In materie de vanzare, articolul 1312 cod civil conform o regula speciala si derogatorie; vanzatorul - care stabileste, o regula, conditiile contractului, trebuie sa explice clar obligatiile sale, iar daca intelesul actului ar fi indoielnic clauzele neclare ,,se interpreteaza in contra vanzatorului" in dubio contra stipulantem.

In conformitate cu articolul 965 cod civil, ,,conventiile legal facute cu putere de lege intre partile contractante".
Articolul 973 cod civil, instituie principiul conform caruia ,,conventiile nu au efect decat intre partile contractante". Acesta este principiul relativitatii efectelor contractului.
Contractul in folosul unei terte persoane este o veritabila exceptie de la principiul relativitatii efectelor contactului.
1) Obligatiile cumparatorului :
A) Oblitatia de plata a pretului

Executarea obligatiei se face de catre debitor, ca regula generala, de bunavoie, prin plata. Plata reprezinta executarea voluntara a obligatiei de catre debitor, indiferent de obiectul ei.Plata, in limbaj juridic semnifica executarea oricarei obligatii : vanzatorul care transfera dreptul de proprietate asupra lucrului vandut cumparatorului face o plata ; aceasta din urma, platind suma de bani reprezentand pretul lucrului, face tot o plata. Codul civil priveste plat aca un mijloc de stingere a obligatiilor si o reglementeaza in articolul 1092 - 1121. Plata duce la stingerea raportului juridic prin executarea obiectului sau, prin realizarea a insusi rezultatului voit de parti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.