Obligatii - partea generala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Progresul productiei, dezvoltarea cailor de comunicatie au favorizat comertul. Materiile prime sunt transportate acolo unde se gasesc ateliere industriale. Mari cantitati de cereale sunt importate de Roma iar locuitorii Romei obisnuiti cu luxul atrag pe pietele capitalei din toata lumea stofe, parfumuri, bijuterii. Comertul cu sclavi lua un mare avant. In insula Delos se vindeau in fiecare zi pana[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obligatii - partea generala

Progresul productiei, dezvoltarea cailor de comunicatie au favorizat comertul. Materiile prime sunt transportate acolo unde se gasesc ateliere industriale. Mari cantitati de cereale sunt importate de Roma iar locuitorii Romei obisnuiti cu luxul atrag pe pietele capitalei din toata lumea stofe, parfumuri, bijuterii. Comertul cu sclavi lua un mare avant. In insula Delos se vindeau in fiecare zi pana la 10.000 de sclavi.

Marele targ de sclavi era la Roma. Negustorii intovaraseau armatele, dupa fiecare lupta cumparau prizonierii de razboi, apoi ii duceau la Roma pentru a-i vinde castigand astfel sume mari de bani.
In aceasta lume a afacerilor de tot felul, imprumutul cu dobanda e in floare. Negustorii, bancherii, creditorii aveau nevoie de noi instrumente juridice pentru realizarea intereselor lor. Operatiile comerciale au necesitat noi instrumente juridice.
Astfel se explica de ce obligatiile, in epoca clasica, iau o extensie deosebit de mare, ceea ce a marit importanta acestei materii care, mai mult decat oricare alta a trecut in mare parte, fireste cu modificari, in dreptul modern.

DEFINITIA SI ELEMENTELE OBLIGATIEI.
Institutele lui Iustinian ne-au transmis urmatoarea definitie: "obligatio est iuris vinculum, quo necessitate adstringimur alicuius solvendae rei, secundum nostrae civitatis iura" (obligatia este o legatura de drept prin care suntem siliti a plati ceva potrivit dreptului cetatii noastre).
Din aceasta definitie, cea mai simpla pentru ca ne pune in prezenta unui singur creditor si a unui singur debitor, rezulta urmatoarele elemente:

a).o persoana cu numele de creditor (subiect activ) care are dreptul sa constranga pe debitor a-i plati ceva ce acesta din urma datoreaza primului;
Ideea de constrangere apare in definitie, in cuvintele "prin care suntem siliti", ca si in expresia "legatura de drept".
Persoana creditorului nu apare direct in definitie, ci se face numai aluzie la ea, caci suntem constransi a plati ceva creditorului. De asemenea expresia "legatura de drept" face aluzie la persoanele intre care este stabilita aceasta legatura, adica la creditor si debitor.
b).o persoana numita debitor (subiect pasiv) care este silit sa plateasca ceva creditorului;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.