Obiectul sociologiei si relatiile sociologiei cu alte discipline socioumane

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.32

nivel: Facultate

CULTURA
1. Care sunt elementele distincte in definitia data culturii in diferite abordari teoretice ?
1. Cultura reprezinta complexul care include cunoasterea, credinta, arta, moravurile, legea, obiceiurile si orice alte capacitati si deprinderi dobandite de om ca membru al societatii. Cultura cuprinde doua componente : ideale( credinte, norme, valori, simboluri, modele de actiune);m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul sociologiei si relatiile sociologiei cu alte discipline socioumane

CULTURA
1. Care sunt elementele distincte in definitia data culturii in diferite abordari teoretice ?
1. Cultura reprezinta complexul care include cunoasterea, credinta, arta, moravurile, legea, obiceiurile si orice alte capacitati si deprinderi dobandite de om ca membru al societatii. Cultura cuprinde doua componente : ideale( credinte, norme, valori, simboluri, modele de actiune);materiale( unelte, locuinte, imbracaminte, mijloace de transport, etc)

2. Explicati relatia intercultura individuala si cea colectiva.
2. Fiecare individ este unic din punct de vedere al valorilor sale culturale: clasa sociala, origine etnica, rasa, religie, stil de viata, interesele urmarite, etc. Dar, omul fiind un animal social ( Platon), nu poate trai izolat de semenii sai, el trebuie sa se integreze si sa se adapteze la valorile grupului social din care face parte: arta, religia, traditiile, normele, limba, etc.

3. Cum intervin normele in crearea culturii ?
3. Cultura reprezinta ansamblul foarte complex de obiecte, credinte, prejudecati, moduri de comportare, creatii artistice, etc. In acest ansamblu, unul dintre elementele principale este reprezentat de norme. Acestea sunt reguli sociale, care specifica comportamentele de adoptat, in situatii date si sunt stabilite mai mult sau mai putin arbitrar.

Ele duc la stabilirea unei anumite scheme a vietii colective, in cadrul careia fiecare om stie cum sa se comporte in anumite situatii, stie ce asteapta de la el ceilalti membrii ai colectivitatii si stie la ce reactii se poate astepta in urma actiunilor sale .
Cadrul normativ cuprinde obisnuintele, obiceiurile, moravurile si legile existente intr-o societate data.

4.Care este relatia valoare-norme-institutii ?
4. Valorile sunt idei abstracte, despre ceea ce este desirabil, corect si bine sa urmeze majoritatea membrilor unei societati. Acestea trebuie asociate cu normele, deoarece reprezinta baza pentru acceptarea sau respingerea unor norme specifice.

Unele norme sunt lasate la interpretarea fiecarui individ in parte, iar altele au caracter obligatoriu si poarta numele de legi. Ele sunt reguli elaborate si impuse de organismul politic, prin intermediul institutiilor publice. Sanctiunile prevazute de legi sunt graduale in raport cu gradul de periculozitate, pe care se considera ca il reprezinta incalcarea normelor. Pentru a putea asigura reglementarea vietii sociale, legile trebuie sa fie in concordanta cu ansamblul de norme, traditii si valori.

5. Care este semnificatia notiunii de cultura de masa ?
5. Cultura de masa se mai numeste si cultura populara. Ea cuprinde preponderent valorile culturale ale clasei de mijloc. Aceasta clasa sociala isi formeaza sistemul de valori prin intermediul presei, radioului, televiziunii, filmului si mai putin a cartii. Cultura de masa modeleaza opinia publica in avantajul sau in detrimentul anumitor grupuri de cetateni.

6. Cum explica Norbert Elias conceptele de cultura si civilizatie ?
6. Procesul civilizarii a reprezentat o modificare a conduitei nationalitatii umane, mai putin un proces al ratiunii, cat mai cu seama rezultatul unei deliberari de perspectiva. Prin constrangerea culturala s-a reconstituit comportamentul comunitatii si al individului.

7. Ce se intelege prin subcultura ? In ce conditii subcultura poate deveni o contracultura ?
7. Subculturile reprezinta ansambluri specifice de trasaturi si complexe culturale caracteristice unor anumite grupuri minoritare, din cadrul culturii generale a unei societati. Acestea se pot constitui pe criterii nationale, religioase, profesionale, de varsta, sex, etc. In unele situatii, trasaturile si complexele culturale specifice unor grupuri nu numai ca se deosebesc de cultura dominanta, dar se si opun acesteia, formand contraculturile.

In raport cu cultura dominanta, contraculturile sunt opuse numai in anumite aspecte, nu in toate.Aparitia unei contraculturi intr-o societate este un indicator al neintegrarii sociale, al sentimentului de frustrare incercat de anumite categorii sociale. Cresterea numerica a contraculturilor si extinderea lor pot avea efecte disfunctionale in societate, fapt pentru care de cele mai multe ori sunt considerate neacceptabile de societate, fiind chiar reprimate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.