Obiectul material al infractiunii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.20

nivel: Liceu

     Prin obiectul infractiunii, asa cum s-a aratat mai sus, se īntelege obiectul propriu-zis al acesteia, adica valorile si relatiile sociale amenintate sau vatamate efectiv prin savīrsirea faptei si ocrotite prin incriminarea acesteia, spre deosebire de obiectul zis material al infractiunii, prin care se īntelege entitatea materiala (un obiect ori un lucru din lumea reala, un animal, corpul pers[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul material al infractiunii

     Prin obiectul infractiunii, asa cum s-a aratat mai sus, se īntelege obiectul propriu-zis al acesteia, adica valorile si relatiile sociale amenintate sau vatamate efectiv prin savīrsirea faptei si ocrotite prin incriminarea acesteia, spre deosebire de obiectul zis material al infractiunii, prin care se īntelege entitatea materiala (un obiect ori un lucru din lumea reala, un animal, corpul persoanei etc.) asupra ca-reia se atenteaza, amenintīnd-o cu un pericol de vatamare materiala sau provocīndu-i efectiv o astfel de vatamare. Distinctia e necesara, fiindca, īn timp ce obiectul nemijlocit exista la orice infractiune, ca factor necesar al acesteia, obiectul material nu exista la orice infractiune, ci numai la acelea la care valoarea sociala ocrotita consta sau se exprima īntr-o entitate materiala. Astfel, amenintarea sau va-tamarea relatiilor sociale are loc prin intermediul acestei entitati, care este obiectul material al infractiunii. Un astfel de obiect material exista, de exemplu, la infractiunile contra proprietatii, fiind format din bunul asupra caruia se īn-dreapta activitatea infractionala (bunul furat, distrus, delapidat, obtinut prin escrocherie etc.), la infractiunile contra vietii si sanatatii, fiind format din corpul persoanei asupra careia se īndreapta actiunea de omor sau vatamare, la infractiunile contra sigurantei circulatiei transportului feroviar, fiind format din instalatiile de cale ferata, mate-rialul rulant, marfurile si persoanele transportate etc.

     Asadar, obiectul material al infractiunii este un obiect a! relatiilor obiective asupra caruia atenteaza nemijlocit faptuitorul. Obiectul material nu mai e o relatie sociala, ci elementul ei constitutiv, premisa materiala necesara a existentei si dezvoltarii relatiilor sociale. Actionānd īn mod criminal asupra unui sau altui obiect material, infractorul atenteaza si la acele relatii sociale, elementul carora acest obiect material este. Astfel, īn caz de furt, bunul furat trece din posesiunea proprietarului īn cea a faptuitorului, īn caz de diversiune sīnt deteriorate īntreprinderi, īncaperi etc.

     Pentru multe infractiuni obiectul material este un semn necesar si obligatoriu. Din aceasta categorie fac parte toate modalitatile delapidarilor, mituirea si altele. Un sir de infractiuni nu au obiect material. Este imposibil a numi, de exemplu, obiectul material al huliganismului, al abuzului de putere, al unor infractiuni contra statului, contra ordinii administrative sau militare. īn caz de atentat la persoana, trebuie sa vorbim nu despre obiectul material al in-fractiunii, ci despre victima, fata de care a fost savīrsita infractiunea.

     Cunoasterea obiectului material al infractiunii este im-portanta, īn primul rīnd, pentru calificarea corecta a faptei, fiindca prin intermediul sau putem cunoaste valoarea si relatiile sociale care formeaza obiectul infractiunii, acesta avīnd, dupa cum se stie, o importanta hotarītoare pentru existenta infractiunii. De asemenea, este de remarcat ca vatamarea se produce asupra obiectului material, iar cerce-tarea ei permite sa se stabileasca gravitatea rezultatului si a prejudiciului cauzat. Obiectul material al infractiunii nu trebuie īnsa sa fie confundat cu mijloacele (instrumente, obiecte, bani, arme etc.) care au servit la savīrsirea infractiunii, nici cu obiectele produse prin infractiune sau dobīndite prin savīrsirea acesteia.

     Trebuie sa facem deosebire īntre obiectul material al infractiunii si instrumentele si mijloacele de savīrsire a ei. Unul si acelasi obiect īn diferite componente de infractiune poate juca rol de obiect material sau de mijloc de savīrsire a infractiunii. De exemplu, sustragerea de arme de foc (cu exceptia armei de vīnatoare cu teava neteda) constituie obiectul material al infractiunii, prevazuta de art. 2271 C.P. al R.M., īnsa la savīrsirea unui omor premeditat cu circumstante agravante aceasta arma este mijloc de savīrsire a infractiunii. Banii formeaza obiectul material al delapidari-lor (art. 123), totodata si un mijloc de savīrsire a mituirii (art. 186 sau 188 C.P. al R.M.). Rapirea unui autovehicul (art. 182 C.P. al R.M.) este obiectul material al infractiunii, dar poate servi si drept mijloc de savīrsirea furtului, prevazut īn art. 119, sau a tīlhariei, prevazuta īn art. 121 C.P. al R.M.

     Deosebirea principala dintre obiectul material, pe de o parte, si instrumentele, mijloacele savīrsirii infractiunii, pe de alta parte, se poate face īn legatura cu modul folosirii acestora īn procesul savīrsirii infractiunii. Daca instrumentul sau unealta a fost folosita ca un mijloc de actiune asupra obiectului, el (ea) devine instrument sau mijloc de savīrsire a infractiunii. Daca īnsa instrumentul sau unealta anumita joaca un rol <> si actiunea este savīrsita numai īn legatura sau asupra acestuia, apoi ea trebuie sa fie considerata drept obiect material al infractiunii.

     Instrumentele, uneltele si mijloacele de savīrsire a infractiunii, spre deosebire de obiectul ei material, īn nici un caz n-au legatura cu acele relatii sociale īmpotriva carora este īndreptat atentatul. Obiectul infractiunii se īntoarce, de obicei, pagubasului, dar instrumentele si mijloacele savīrsirii infractiunii pot fi confiscate īn folosul statului.
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.