Obiectul de studiu si evolutia stiintei marfurilor

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Se accentueaza caracterul constant al interesului pentru studiul marfurilor, deseori dezvoltat pe categorii de bunuri materiale specifice anumitor industrii de bunuri de consum si numit ca atare.
Parcurgerea materiei acestui capitol pune in lumina faptul ca obiectul de studiu al merceologiei a fost mereu concentrat in jurul problematicii marfii, cu toate ca aceasta problematica a fost mere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul de studiu si evolutia stiintei marfurilor

Se accentueaza caracterul constant al interesului pentru studiul marfurilor, deseori dezvoltat pe categorii de bunuri materiale specifice anumitor industrii de bunuri de consum si numit ca atare.
Parcurgerea materiei acestui capitol pune in lumina faptul ca obiectul de studiu al merceologiei a fost mereu concentrat in jurul problematicii marfii, cu toate ca aceasta problematica a fost mereu schimbatoare, ca urmare a progresului vietii in general si aL productiei de marfuri in special. Acest fapt este relevant intre trasaturile stiintei marfurilor.

Aspectele referitoare la cercetarea in domeniu sunt regasite in informatiile privitoare la locul materiei merceologice in cadrul Clasificarii Zecimale Universale a cunostintelor umane si in subcapitolul dedicat metodelor de cercetare cu care se opereaza in domeniu.Stiinta marfurilor se constituie intr-un sistem de cunostinte, tehnici si metode orientate coerent spre cercetarea complexa a marfurilor si zonele contingente problematicii marfii.

In evolutia sa, acest domeniu a purtat variate denumiri. Cea mai mai cunoscuta dintre aceste denumiri este cea de Merceologie, termen care este echivalent in limba romana cu "studiul (stiinta) marfurilor", expresia fiind imprumutata din limba italiana /DEX, 1995/, unde s-a format din termenul latin mercis (al marfii) si termenul grecesc iEURZ logos (stiinta, cunoastere).

In diversele limbi, aceasta notiune a fost tradusa ca atare sau prin termeni echivalenti, astfel: bulgara -stokoznanie; ceha - nauka o zbozi; engleza - ;study of commodities, knowledges of wares; franceza - connaissance des marchandises; germana - Warenkunde, Warenlehre; greaca - (emporeumatologia); italiana - merceologia; maghiara - aru ismeret; polona - towaroznastwo; rusa - tovarovedenie; sarba - poznavanje robe; spaniola - merceologie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.