Obiectul de studiu al sociologiei - actiunea sociala

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Facultate

A doua viziune teoretica manifesta preocupare fata de rolul jucat de interactiunea umana in evolutia unui sistem social. Aceste doua doctrine cu analizele teoretice aferente au dat nastere sociologiei actiunii. S-a apreciat ca originile sociologiei actiunii se regasesc in gandirea germana (R. Boudon, "Actiunea sociala", in Tratat, 1997, p. 26), cu deosebire in textele lui M. Max Weber si G. Simmel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul de studiu al sociologiei - actiunea sociala

A doua viziune teoretica manifesta preocupare fata de rolul jucat de interactiunea umana in evolutia unui sistem social. Aceste doua doctrine cu analizele teoretice aferente au dat nastere sociologiei actiunii. S-a apreciat ca originile sociologiei actiunii se regasesc in gandirea germana (R. Boudon, "Actiunea sociala", in Tratat, 1997, p. 26), cu deosebire in textele lui M. Max Weber si G. Simmel.

Teoria actiunii sociale reprezinta un domeniu special de studiu, analizat din perspectivele: economica, sociologica, cibernetica, psihologica. Idei despre actiune intalnim inca din antichitate. Platon in Charmide si in Gorgias, Aristotel in Categoriile si in Metafizica au formulat teze importante despre actiunea umana. In epoca moderna, Im. Kant, G.W. Hegel, K. Marx s.a. au discutat despre actiunea umana.

In sociologie a existat un interes pentru studiul actiunii, insa teoria sistematica despre actiune se dezvolta in secolul al XX-lea. Ea se intemeiaza pe cunoasterea existentei ca atare si pe examinarea scopurilor, intereselor si valorilor care caracterizeaza pe om ca fiinta constienta. In sociologie, actiunea umana a devenit obiect de studiu, cu deosebire prin doctrina lui Max Weber, care concepe sociologia ca stiinta a actiunii.

Max Weber a constatat ca orice activitate desfasurata de un individ este sociala in masura in care comportamentul sau se modifica prin actiunea altui individ, in temeiul unor valori sau simboluri acceptate de membrii unui grup sau ai unei societati. Dupa cum se poate observa, sociologul german concepe actiunea ca un act de modificare, de catre individ sau grup, a comportamentului altui individ sau grup. Cum comportamentul uman intervine in viata sociala fiind orientat de valori, scopuri si norme, actiunea umana si sociala se instituie ca mod de rationalizare a realitatii.

De aceea, individul este considerat ca singurul detinator al unui comportament semnificativ. Pentru ca orice actiune trebuie sa aiba un sens, explicarea unui fenomen social impune precizarea comportamentelor individuale si intelegerea lor. La Max Weber, comprehensiunea este unul din momentele importante ale oricarei analize sociologice. Explicatia comprehensiva este singura modalitate de cunoastere a actiunii umane. In acest punct, Max Weber se deosebeste radical de K. Marx, care accentua studiul naturii umane pe baze asemanatoare celor din stiintele exacte. Max Weber a intuit specificitatea cunoasterii fiintei umane, a carei expresie o reprezinta actiunea ei in mediul sau de viata.

Actiunea sociala se compune din agent (actor), obiect si scop. Agentul sau actorul este individul sau grupul care determina modificari sau cauta sa orienteze comportamentul altuia cu care este in relatie. Parintele actioneaza asupra copilului pentru a-l socializa cu normele si valorile proprii mediului sau de viata. Un partid politic orienteaza comportamentul electoral al unei colectivitati. Un medic intervine in tratamentul unei boli.

Agentul (actorul) social fiinteaza ca element al realitatii sociale, interesat sau impulsionat de producerea unor transformari in temeiul unui scop in relatia cu comportamentul altor persoane. Aceasta actiune din partea agentului (actorului) social se produce asupra altor agenti (actori) sociali pentru ca persoana, asupra careia se fac modificari, nu le primeste pasiv, fara nici un fel de reactie, dimpotriva ea le accepta, le respinge sau le negociaza. Fiind o relatie, actiunea sociala se exercita intre actor si obiectul de influentat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.