Obiectul de studiu al merceologiei

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.74

nivel: Facultate

Importanta social a pastrarii si industrializarii produselor horticole trebuiesi ea mentionata. Marind siguranta si durata de aprovizionare a populatiei cu legume,fructe si struguri in stare proaspata sau prelucrata, asigura totodata locuri de muncain perspectiva unei reprofilari a activitatilor industriale. Un consum de produse horticole, important ca volum, divers ca sortiment si asigurat o peri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul de studiu al merceologiei

Importanta social a pastrarii si industrializarii produselor horticole trebuiesi ea mentionata. Marind siguranta si durata de aprovizionare a populatiei cu legume,fructe si struguri in stare proaspata sau prelucrata, asigura totodata locuri de muncain perspectiva unei reprofilari a activitatilor industriale. Un consum de produse horticole, important ca volum, divers ca sortiment si asigurat o perioada maiindelungata, prezinta o mare insemnatate pentru sanatatea populatiei.

Importanta alimentara a produselor horticole poate fi evaluata princontributia acestora la necesarul de principii nutritive din hrana populatiei.Procentual, fructele si legumele asigura 10% din totalul energetic, 7% din protide,20% din vitamina PP, B1si Fe, 25% din Mg, 35% din vitamina B6, 50% dinvitamina A si 90% din vitamina C. In unele universitati circa 1/3 din volumul decunostinte referitor la valorificarea fructelor si legumelor se axeaza pe aspecte maidetaliate privind valoarea nutritionala a acestora.

Desfacerea productiei horticole este necontrolata, conjuncturala,dispersata, fluctuanta si concurata de importuri similare din tari cu o productie profilata in aceata directie. Pietele de gros, organizatiile producatorilor siinfrastructura existenta nu au eficienta care se cere. Productia se adapteaza greu lacerintele pietei interne si mai ales externe.

Producatorii sunt dezavantajati in negocierile cu unitatile de preluare,care sunt mai bine organizate si informate, iar lipsa de stimulare pentru productiamarfa de calitate, in partizi mari, provine din nesiguranta desfacerii.Disfunctionalitatile economice si legislative, perpetueaza o stare de fapt in care producatorul roman este descurajat sa-si sporeasca si sa-si valorifice superior oferta, in timp ce un anumit tip de importuri, dublat de economia paralela sausubterana, ofera productii mult mai ieftine la preturi concurentiale.

Produsele horticole sunt organe vegetale sau parti de organe vegetale provenind de la plantele horticole. Din momentul recoltarii, acestea devin mult maivulnerabile, mai expuse la procesele de degradare. Produsele horticole prelucrate sunt transformate, nu numai pentru a deveni mai comestibile, sau mai atractive lagust, dar in primul rand pentru a rezista la factorii biodegradarii.

Specificul produselor horticole proaspete este generat de faptul ca sunt vii,au un continut mai ridicat in apa si un volum in general mai mare, iar structura lor este mult mai gingasa. Particularitatile proceselor lor fiziologice determina ovalorificare mult mai complexa decat a altor produse vegetale, daca tinem seama dedestinatia lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.