Obiectul de studiu al geografiei

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Descrierile geografice avand mai mult sau mai putin caracter practice sunt specifice, de asemenea, antichitatii romane, iar in perioada timpurie a evului mediu ( IX - XII ) oamenilor de cultura arabi.
Pana la epoca marilor descoperiri geografice (sec. XV - XVII ) , accentul se punea pe cunoasterea Pamantului, in special, pe regiunile locuite. Sunt descrieri in care, pe langa elementele cadr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul de studiu al geografiei

Descrierile geografice avand mai mult sau mai putin caracter practice sunt specifice, de asemenea, antichitatii romane, iar in perioada timpurie a evului mediu ( IX - XII ) oamenilor de cultura arabi.
Pana la epoca marilor descoperiri geografice (sec. XV - XVII ) , accentul se punea pe cunoasterea Pamantului, in special, pe regiunile locuite. Sunt descrieri in care, pe langa elementele cadrului natural, apar observatii privind popoarelr ce locuiau in diferite teritorii, denumiri de tara, date cu continut economic ( resurse, schimburi comerciale ) etc.

Epoca marilor descoperiri geografice a insemnat inceputul Renasterea Geografiei, a acumularii unui fond imens de date, epoca ce a pregatit schimbari esentiale in gandirea geografica si in definirea obiectului Geografiei, ce vor fi introduce in secolele XVIIi - XIX. S- au realizat explorari si descrieri ale unor regiuni necunoscute, explicatii pentru diferite procese naturale ceea ce a dus, pe de o parte, la stabilirea de corelatii intre elementele cadrului natural, om si activitatile sale, iar pe de alta parte, la formularea unor legi naturale ce le determina.

Se realizeaza harti care constituiau grafii ale fetei Pamantului, adica descrieri ale naturii prin semen si areale.
Pe aceasta baza s-a putut ajunge in secolele XVIII - XIX la studii geografice, in care detaliile privind relieful, apele, clima, vegetatia, omul si activitatile sale au condus la sinteze stiintifice pe areale mai mici sau mai mari si la imbogatirea vocabularului prin introducerea si explicarea de notiuni geografice.

Un loc aparte pentru dezvoltarea Geografiei ca stiinta l- au avut cateva personalitati; B. Varenius, Al. von Humboldt, Karl Ritter, Friedrich Ratzel, F. von Richtofen, Paul Vidal de la Blache si altii. Alexander von Humboldt ( 1769- 1859), naturalist si mare calator, in lucrarea Cosmos extrapola geografia la un Weltkunde, la o stiinta a lumii, a Universului in care Pamantul este doar o componenta; este o stiinta fizica care studiaza legaturile dintre fenomenele de pe fata Pamnantului, dezvoltarea lor. Humboldt arata ca " un scop al geografiei este cunoasterea unitatii in pluritate ( se prefigureaza astfel sistemul ), studierea legilor generale si legaturilor interne ale fenomenelor telurice".

De asemenea, a relevat rolul observatiei ca metoda in cercetarea geografica si a elaborate cateva principii din care doua sunt esentiale: cauzalitatea ( orice fenomen nu poate fi inteles in sine daca nu-I sunt cautate cauzele ce le-a generat si consecintele producerii sale) sic el al geografiei comparate orice fenomen trebuie privit si in comparatie cu fenomene similare din alte regiuni.

F. von Richtofen, in cursul de geografie din 1883, da o definitie mult mai completa; " Geografia este stiinta despre fata Pamantului si despre lucrurile si fenomenele care stau in legatura cauzala cu ea". Dupa el, Geografia trebuie sa studieze suprafata terestra solida in legatura cu hidrosfera si atmosfera, sa cerceteze omul si cultura sa materiala si spirituala dupa aceleasi puncte de vedere adica in raport cu natura inconjuratoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.