Obiectul de studiu al antropologiei culturale

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Etimologic, termenul isi are originea in limba greaca, IZνθρωπος insemnand om, iar λI¦γος, cuvant, stiinta. Perceputa, asadar, ca "stiinta despre om", antropologia cauta sa dezvaluie toate faptele care implica natura umana, lucru care devine posibil gratie aportului celorlaltor discipline, in virtutea mai sus enuntatului caracter int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul de studiu al antropologiei culturale

Etimologic, termenul isi are originea in limba greaca, IZνθρωπος insemnand om, iar λI¦γος, cuvant, stiinta. Perceputa, asadar, ca "stiinta despre om", antropologia cauta sa dezvaluie toate faptele care implica natura umana, lucru care devine posibil gratie aportului celorlaltor discipline, in virtutea mai sus enuntatului caracter interdisciplinar al antropologiei.

De-a lungul timpului au existat numeroase incercari de a defini antropologia, pornind de la enunturi extrem de cuprinzatoare in perioadele de pionierat, ajungandu-se in cele din urma, o data cu specializarea, la definitii mai mult sau mai putin complexe, insa centrate strict asupra disciplinei in sine.

Dupa unele definitii mai recente, antropologia culturala este o stiinta comparativa, care cerceteaza toate societatile, antice si moderne, simple ori complexe (Kottak 1991: 2). Sau, in alt caz, antropologia culturala este perceputa ca ramura a antropologiei generale, care se focalizeaza asupra modelelor de viata ale unei societati (Haviland 1989: 9). Intr-un alt caz, antropologia culturala poate fi definita ca stiinta care urmareste sa ofere o imagine completa si sistematica asupra umanitatii (Howard 1989: 24-25).

Ph. Whitten si D.A.K. Hunter definesc antropologia ca fiind o cale sau mai de graba o suma de diverse modalitati prin care fiintele umane si rudele lor primatele sunt studiate (Whitten, Hunter 1990: 3).
Nu in ultimul rand, mentionam si definitia conform careia antropologia sociala este disciplina care are ca obiect de studiu comportamentul omului in situatii sociale (*** 1954: 36).

Ea nu este un domeniu al etnologiei, principala ei caracteristica fiind acordarea unei atentii la fel de importante atat culturii materiale, cat si celei spirituale (Levi-Strauss 1966: 115). Definitia apartine comunitatii stiintifice britanice, iar in acest sens, poate fi observata o particularitate terminologica, specifica in special Regatului Unit si a unei parti a Europei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.