Obiectul cursului imagologie - imagologia istorica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Liceu

In acelasi timp, intre punctul de proiectare a eului propriu si identificarea unei alte prezente - identificarea celuilalt - se inscrie un amplu registru "pe care il delimiteaza mai ales emptia". Este vorba de emotia "contagioasa" care determina grupurile si societatile sa constate ca "in cultura straina sunt semne interesante, atragatoare, apoi ca aceste semne sunt chiar utile, intrucat dau raspu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul cursului imagologie - imagologia istorica

In acelasi timp, intre punctul de proiectare a eului propriu si identificarea unei alte prezente - identificarea celuilalt - se inscrie un amplu registru "pe care il delimiteaza mai ales emptia". Este vorba de emotia "contagioasa" care determina grupurile si societatile sa constate ca "in cultura straina sunt semne interesante, atragatoare, apoi ca aceste semne sunt chiar utile, intrucat dau raspuns unor intrebari, ba chiar ca o serie de solutii din modelul strain merita adoptate". Aceasta constatare marcheaza, de fapt, "momentul in care celalalt este descoperit".

Cu totul altfel se pune problema imagologiei structurate pe baza perceptiilor reciproce a unor tari si popoare invecinate sau din acelasi spatiu fizico-geografic continental sau zonal. Relatiile dintre aceste popoare imbraca rareori forma unor raporturi prietenesti si de buna vecinatate. Relatiile dintre state si etnii sunt de obicei tensionate, determinate de interesele proprii sau interesele centrelor de putere ce se manifesta in diferitele etape ale istoriei. "Aceasta incordare continua de ordin politico-militar conditioneaza o imagine reciproca negativa care corespunde mentalului colectiv predominant la vecinii respectivi".

Dar, asa cum demonstreaza numeroasele izvoare istorice, o astfel de imagologie reciproca este predominant negativa si intoleranta. Ea se explica prin deosebiri importante in privinta originii, limbii, confesiunii, religiei, obiceiurilor si moravurilor ce se manifesta la popoarele respective. De aici si pana la demonizarea unor intregi populatii nu este decat un singur pas. Luther King, inversunat adversar al otomanilor, "a asimilat razboiul impotriva demonilor, restituindu-ne foarte clar sentimentul propriu multor contemporani ai sai ca traiesc intr-o cetate asediata".

Caracterul nefast al stereotipurilor si reprezentarilor eronate ce apar in mentalul popoarelor si natiunilor unele despre altele, a fost constientizat de catre omenire din ce in ce mai mult. Ca urmare, "Exista in toata lumea un mare numar de cercetatori care considera ca modelele de gandire care au constituit un favtor extrem de daunator intr-un trecut nu prea indepartat...trebuie combatute printr-o strategie pe termen lung, atat pe plan national, cat si international".

Aceasta strategie pe termen lung este nu numai necesara, dar si posibila datorita faptului ca "situatiile conflictuale fiind induse mai intai in mintea oamenilor, tot acolo trebuie luate, in primul rand, masurile de combatere a prejudecatilor nationale, rasiale si de alta natura. Sau, altfel spus, inlocuirea acestora din urma printr-o imagine obiectiva, nesupusa si neinfluentata de fluctuatii conjuncturale".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.