Obiectul - scopul si sarcinile psihopedagogiei sociale

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Facultate

Psihopedagogia speciala ar fi, dupa unii autori, denumirea "imblanzita" a vechiului termen de "defectologie"."Defectologia (lat. "defectus" = lipsa, defect, deficienta si grec. "logos" = stiinta, teorie) este o disciplina in sistemul stiintelor pedagogice, care se ocupa de legitatile dezvoltarii persoanelor deficiente, in cadrul teoriei si practicii instruirii, educarii si integrarii sociale, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectul - scopul si sarcinile psihopedagogiei sociale

Psihopedagogia speciala ar fi, dupa unii autori, denumirea "imblanzita" a vechiului termen de "defectologie"."Defectologia (lat. "defectus" = lipsa, defect, deficienta si grec. "logos" = stiinta, teorie) este o disciplina in sistemul stiintelor pedagogice, care se ocupa de legitatile dezvoltarii persoanelor deficiente, in cadrul teoriei si practicii instruirii, educarii si integrarii sociale, respectiv al readaptarii sociale si personale a deficientilor."

Psihopedagogia speciala este o stiinta interdisciplinara la confluenta dintre psihologie, pedagogie, medicina si sociologie, care se ocupa de cunoasterea sistemului psihic al persoanelor considerate anormale sau neadaptate/inadaptate pentru a intreprinde actiuni cu caracter corectiv, formativ sau/si de reeducare pentru o insertie/reinsertie psihosociala eficienta.Prin extensie, psihopedagogia speciala este stiinta cunoasterii si normalizarii persoanelor cu nevoi speciale.

Domenii vizate:psihopedagogia deficientilor mintal; psihopedagogia deficientilor auditiv; psihopedagogia deficientilor de vaz; psihopedagogia deficientilor psihoneuromotori; psihopedagogia persoanelor cu tulburari psihice; psihopedagogia persoanelor cu tulburari socio-afective si de comportament; psihopedagogia elevilor cu tulburari de invatare; psihopedagogia diversitatilor etnice, culturale si lingvistice; psihopedagogia celor cu abilitati, talente si a creativilor (supradotati)

2.Problematica terminologiei in literatura de specialitate.
Clarificarea notionala si operationala a conceptului de "handicap"
1.maladia sau traumatismul initial, existente inca de la nastere sau dobandite;
2. deficienta: pierderea sau alterarea unei structuri sau functii (leziune anatomica, tulburare psihologica rezultand in urma unei maladii, accident in evolutia normala, dar si a unor carente psiho-afective (pierderea parintilor sau neglijenta pedagogica).

Deficiente frecvente: auditive, vizuale, de limbaj, intelectuale, etc.
3. incapacitatea: reducerea partiala sau totala a posibilitatii de a realiza o activitate (motrica sau cognitiva) sau un comportament. Exemple: incapacitate de comunicare, de igiena personala, de locomotie, etc.Incapacitatea depinde, dar nu obligatoriu, si nu de o maniera univoca, de deficienta. Atat deficientele, cat si incapacitatile, pot fi vizibile sau invizibile, temporare sau permanente, progresive sau regresive;

4. handicap: dezavantaj social, rezultat in urma unei deficiente sau incapacitati care limiteaza sau impiedica indeplinirea de catre individ a unui rol asteptat de mediu. Categorii posibile: handicapuri de independenta fizica, orientare, autonomie economica, integrarea sociala, etc.

Handicapul este o functie a raporturilor persoanelor deficiente cu mediul lor. El survine atunci cand aceste persoane intalnesc obstacole culturale, materiale, sociale, care le impiedica sa acceada la diversele sisteme ale societatii, disponibile pentru ceilalti cetateni. Astfel, handicapul rezulta din pierderea sau limitarea posibilitatilor de participare pe picior de egalitate, cu ceilalti indivizi, la viata comunitatiiiEURa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.