Obiectivele turistice din judetul Bihor

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.45

nivel: Liceu

Rezervatii Complexe

CETATILE PONORULUI SI VALEA GALBENII

Rezervatia geologica si peisagistica care reprezinta un remarcabil fenomen carstic cu o suprafata de 93,30 ha, este situata in Muntii Bihorului in zona de origine a vailor Crisul Pietros, Somesul Cald si Ariesul.
Pentru a ajunge la acest interesant complex carstic si pei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectivele turistice din judetul Bihor

Rezervatii Complexe

CETATILE PONORULUI SI VALEA GALBENII

Rezervatia geologica si peisagistica care reprezinta un remarcabil fenomen carstic cu o suprafata de 93,30 ha, este situata in Muntii Bihorului in zona de origine a vailor Crisul Pietros, Somesul Cald si Ariesul.
Pentru a ajunge la acest interesant complex carstic si peisagistic strabatem soseaua de la Huedin la Padis, unde putem poposi la cabana cu acelasi nume, iar de aici marcajul ne indreapta spre acest monument al naturii de o rara frumusete.
Cetatile Ponorului sunt constituite din trei circuri calcaroase amplasate intr – o gigantica depresiune impadurita, adanca de 300 m si care la partea sa superioara are un diametru de peste 1 km.

Primul circ calcaros reprezinta partea terminala a vaii care se infunda, iar peretele sau lateral este strapuns de un portal ce depaseste 70 m inaltime si care permite accesul in circul al doilea care este de fapt un avent circular de 200 m inaltime.
Al treilea circ este separat de primul printr – un prag redus si prezinta o forma triunghiulara iar in peretele sau vestic inalt de 200 m se deschide gura pesterii de la Caput prin care iese un rau subteran a carei apa se prabuseste in alta gura de pestera, strabatand un tunel lung de 2 km in care s – au format numeroase cascade, saritori si lacuri adanci. Apele acestui rau subteran apar definitiv la suprafata in Izbucul Galbenei, drenand aproape in intregime bazinul inchis Padis – Cetatile Ponorului.

La cumpana dintre Valea Galbenei si Bazinul Padis – Cetatile Ponorului putem sa admiram doua interesante avene, una situata deasupra celui de al doilea circ al Cetatilor cu o adancime de 40 m iar al doilea situat chiar pe creasta despartitoare, adapostind in adancul sau Ghetarul natural de la Bortig, care reprezinta ca marime al treilea ghetar permanent din tara noastra (M. Bleahu, 1976).
Cetatile Ponorului si Cheile Galbenei, pe langa grandioasele fenomene carstice pe care le adaposteste mai prezinta si o bogata vegetatie cu numeroase elemente floristice nordice si alpine care sunt avantajate de conditii microclimatice specifice determinate de o altitudine coborata si de particularitatile terenului.

Pentru conservarea acestor frumuseti naturale intreaga zona a fost declarata monument al naturii si propusa de a fi inclusa in viitorul Parc National al Muntilor Apuseni.
Inca din anul 1924, prof. AL. BORZA a intocmit proiectul de creare a unui parc national care sa cuprinda: Izvoarele Somesului Cald, Pestera Zmeilor, Ghetarul de la Scarisoara, Valea Ordancusii s.a.

In anul 1959, renumitii speologi M. Bleahu si M. Serban au scos din nou in evidenta frumusetea si bogatia de fenomene carstice existente in aceasta regiune si sustin necesitatea infiintarii acestui parc din Muntii Apuseni.
Crearea acestui parc national ar avea scopul de a ocroti splendoarea fenomenelor carstice precum si peisajul natural bogat in vegetatie virgina oferind iubitorilor naturii o zona putin cunoscuta, unica in tara prin frumusetea sa naturala.

SARITOAREA BOHODEIULUI

Reprezinta o rezervatie complexa geologica, floristica si forestiera cu o suprafata de 174.60 ha, o interesanta cadere de apa (cascada) cu o inaltime de 80 m situata pe Valea Aleului la care se ajunge din comuna Pietroasa, parcurgand soseaua Oradea – Deva.
Aceasta cascada este formata din numeroase trepte inalte, care sunt constituite din cuartite de culoare galbuie, ruginie si violacee care impreuna cu falnicii molizi ce o strajuiesc dau acestei zone un farmec deosebit si salbatic, fapt pentru care a fost si declarata rezervatie stiintifica.

2. Rezervatii Geologice si Geomorfologice

VALEA SIGHISTEL

Rezervatia geologica cu o suprafata de 420,40 ha adaposteste un numar de pesteri si numeroase avene pe o suprafata de circa 20 km pe valea Sighistelului si este cuprinsa intre crestele Tapul – Barloioasa si Tapul Prislop.
La aceasta interesanta vale caracteristica se poate ajunge din soseaua nationala Lunca – Turda, spre orasul Campeni si de aici la 2 km, in satul Sighistel de unde incepe valea cu acelasi nume.

Inca din satul Sighistel isi fac aparitia primele marturii a zonei caracteristice care va da nastere primelor pesteri: Pestera din Corni, declarata monument al naturii si Pestera de la Fata Pietrii.
In partea stanga a zonei calcaroase distingem Pestera Tibocoaia, dupa care sub o arcada calcaroasa patrundem in Pestera cea cu Punte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.