Obiectivele auditului si managementului

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

Auditul financiar reprezinta un serviciu de certificare financiara cu principiile si referintele contabile generale acceptate, sub toate aspectele sale semnificative Scopul auditului financiar este acela de a exprima o opinie rezonabila, obiectiva si independenta privind respectarea principiilor contabile generale acceptate.Asigurarea rezonabila este un concept legat de cumularea probelor de audit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectivele auditului si managementului

Auditul financiar reprezinta un serviciu de certificare financiara cu principiile si referintele contabile generale acceptate, sub toate aspectele sale semnificative Scopul auditului financiar este acela de a exprima o opinie rezonabila, obiectiva si independenta privind respectarea principiilor contabile generale acceptate.Asigurarea rezonabila este un concept legat de cumularea probelor de audit necesare pentru ca auditorul sa concluzioneze faptul ca nu exista denaturari semnificative in situatiile financiare ale unei entitati.

Un auditor nu poate obtine o asigurare absoluta deoarece exista limitari inerente ale unui audit, care afecteaza capacitatea auditorului de a detecta denaturarile semnificative. Aceste limitari sunt cauzate de factori precum: utilizarea testelor, limitari inerente ale controlului intern, faptul ca majoritatea probelor de audit sunt persuasive, mai degraba decat conclusive.De asemenea, activitatea de audit desfasurata in scopul formarii unei opinii se bazeaza si pe rationamentul profesional.

Pe parcursul dezvoltarii economice si social globale, necesitatea informarii concise, relevante si corecte a investitorilor si-a pus amprenta asupra serviciilor de consultanta si certificare financiara.Serviciile de audit sunt cele mai sigure si de incredere a sursei de informare pentru itilizatorii situatiilor financiare datorita caracterului independent al auditarii.Auditrii independenti reprezinta persoane certificate sa indeplineasca sarcinile unui audit financiar si a caror independenta fata de societatea auditata le permite exprimarea unei opinii obiective si responsabile in privinta sistemului financiar conctabil al acesteia, raportandu-se la un anumit criteriu de calitate .

Istoricul auditului financiar este strans legat de evolutia contabilitatii, pe de-o parte, si a vietii comerciale, pe de alta parte. Ca si contabilitatea, auditul se numara printre cele mai vechi profesii din lume . In Romania, profesia de auditor este relativ noua, dar pe plan mondial are traditie de secole.Se pare ca primele registre si documente contabile au apartinut civilizatiei asiro-babilone, prima care a inceput sa reglementeze activitatile de comert .

Conducerile statelor au fost interesate inca de la inceput de evidenta incasarilor, platilor, a colectarii taxelor. In antichitate, obiectivul principal al evidentei contabile il constituia protejarea integritatii averilor. Verificarea acuratetei inregistrarilor sau registrelor avea drept scop verificarea inregistrarii exhaustive a tranzactiilor, iar inventarierea periodica a averii era deja utilizata.Scopul principal al auditului in trecut, il constituia prevenirea unor acte de frauda a persoanelor insarcinate cu administrarea banilor publici, se lucra in echipe de auditori coordonati de trezorerie, echipe ce inaintau un raport catre Senat.

In Europa, auditul conturilor a fost atestat pentru prima data ca practica curenta in Grecia Antica si apoi in Imperiul Roman. Dupa caderea Imperiului Roman primele orase care si-au revenit din punct de vedere economic au fost cele italiene. Dezvoltarea sistemului contabil a fost impusa de cresterea complexitatii afacerilor, ceea ce a condos la generalizarea treptata a utilizarii partied duble in contabilitate.
Evidentele contabile ale Londrei erau auditate incepand cu secolul al XI-lea, iar la inceputul seculului al XIV-lea auditorii faceau parte din oficialii oraselor, verificand, in principal, sinceritatea persoanelor cu responsabilitati financiare, tehnica de audit consta in principal in verificarea tranzactiilor ce aveau loc.

Sfera de aplicare a auditului s-a largit inainte de declansarea Revolutiei Industriale, in timp ce scopul si tehnicile auditului se schimba foarte putin.Dupa declansarea Revolutiei Industriale, in vederea revenirii fraudelor, s-a sintit nevoia unui sistem contabil uniformizat. Dupa anul 1850 proprietarii se conving de faptul ca verificarea conturilor necesita un personal calificat si in acelasi timp, independent fata de conducerea entitatii verificate. In Anglia, interventia statului in reglementarea sistemului contabil a contribuit la dezvoltarea profesiei de audit.. Acesta a urmarit stabilirea unui set de standarde contabile si de audit, in anul 1845 impunandu-se entitatilor sa dea publicitatii un bilant "complet si correct", auditat de unul sau doi actionari.

Enciclopedia Contabilitatii plaseaza meseria de auditor ca fiind cea mai bine remunerata, in anul 1905. Aceasta era foarte cautata si foarte bine platita, motivul fiind acela ca auditorul era cel care introducea sistemul partied duble in contabilitatea companiilor auditate. Din anul 1904 se decide ca auditorul sa verifice si existenta fizica a activelor intreprinderii nu numai existenta scriptica.Incepand cu anul 1907, prin Legea societatilor comerciale, companiilor publice li se impunea publicarea anuala a bilantului auditat, iar dupa 1910 tehnica sondajului a inceput sa fie frecvent utilizata de auditorii britanici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.