Obiectiv si subiectiv in cunoastere

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Conceptul cunoastere poate avea multe intelesuri. Putem caracteriza drept cunoastere starea procesanta a unui sistem informational cuplat cu un ambient realitate, care isi poate construi reprezentari modale si strategii predictive asupra dinamicii ambientului si poate dezvolta actiuni transformante, utilizante si evaluante in ambientul modelat. In aceasta perspectiva interactiva, cunoasterea poate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obiectiv si subiectiv in cunoastere

Conceptul cunoastere poate avea multe intelesuri. Putem caracteriza drept cunoastere starea procesanta a unui sistem informational cuplat cu un ambient realitate, care isi poate construi reprezentari modale si strategii predictive asupra dinamicii ambientului si poate dezvolta actiuni transformante, utilizante si evaluante in ambientul modelat. In aceasta perspectiva interactiva, cunoasterea poate fi o relatie perceptuala, gestuala, lingvistica sau mixta a sistemului cu realitatea.

Realitatea poate fi definita ca spatiu obiectual-interactiv, caracterizat prin alcatuire, corelare cauzala, proprietate si eveniment. Alcatuirea defineste multimea componentelor cu frontiera stabila, evenimentul include miscari si conexiuni intre miscari ale frontierelor -forme; cauzalitatea defineste criteriile de invarianta structurala si interactiva fundamentala din care rezulta toate formele si evenimentele, proprietatea individualizeaza modal, structural sau comportamental, componetele realitatii.

Cunoasterea vizeaza identificarea, descrierea si controlul formei, proprietatii sau evenimentului prin separarea si intelegerea conceptual operanta a cauzalitatii, a criteriilor care permit aparitia si desfasurarea diferitelor obiecte, proprietati, actiuni si conditionari configurante in realitate.

Cuvantul ,,cunoastere" este utilizat pentru a desemna atat o activitate prin care iau nastere cunostintele, cat si rezultatele acestei activitati. In primul sens sunt considerate capacitatile de cunoastere ale mintii si functionarea lor, iar in al doilea sens, sunt avute in vedere cunostintele gata constituite, notiuni, judecati, teorii. Filosofii s-au interesat atat de facultatile si demersurile ce intervin in producerea cunostintelor, cat si de analiza rezultatelor finale ale acestor demersuri.

Problema genezei si surselor cunoasterii, in masura in care este cercetat din punctul de vedere al unui interes filosofic a fost caracterizata in diferite feluri.
Mari filosofi ai trecutului au crezut ca valoarea de cunoastere sau buna intemeiere a cunostintelor poate fi stabilita cu referire la sursele lor si la caile pe care au fost obtinute, pornind de la aceste surse. Cunostintele noastre sunt autentice daca si numai daca sunt produsul unei surse acreditate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.