Obezitatea

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Obezitatea este o boala plurifactoriala, aparitia sa presupunand interactiuni multiple intre factori genetici, sociali, comportamentali, psihologici, metabolici, celulari si moleculari, in urma carora se produc modificari ale balantei energetice. In aparitia obezitatii sunt implicati: factorii individuali (genetici, nervosi, psihici, comportamentali, medicamentosi, metabolici, endocrini; varsta) [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obezitatea

Obezitatea este o boala plurifactoriala, aparitia sa presupunand interactiuni multiple intre factori genetici, sociali, comportamentali, psihologici, metabolici, celulari si moleculari, in urma carora se produc modificari ale balantei energetice. In aparitia obezitatii sunt implicati: factorii individuali (genetici, nervosi, psihici, comportamentali, medicamentosi, metabolici, endocrini; varsta) si factorii de mediu.
Factorii de mediu implicati in expansiunea obezitatii sunt in stransa legatura cu urbanizarea, modernizarea, industrializarea si modificarea dietelor traditionale.

Pe un teren genetic predispozant actioneaza factorii de mediu sau ambientali (socio-economici, culturali, educationali si psihologici) care determina comportamentul individului fata de obiceiurile alimentare si activitatea fizica.
Influenteaza atat aportul caloric cat si pierderile energetice, iar interactiunea complexa a acestora cu mediul inconjurator afecteaza sistemul intricat de mentinere a unei greutati corporale normale.

In gandirea actuala despre obezitate, fiecare individ are programate genetic atat greutatea corporala/ masa de tesut gras cat si mecanismele fiziologice necesare pentru mentinerea acestora conform codificarii
Scaderea marcata a activitatii fizice a fost si ea o consecinta a progresului economic, la care se adauga schimbarea majora a modului de alimentatie de la diete bogate in glucide complexe si fibre spre diete cu continut ridicat de grasimi si glucide simple.
Tesutul adipos este un tesut "endocrino-metabolic" extrem de activ, producand un numar mare de hormoni, cu rol esential in reglarea homeostaziei energetice, a metabolismului lipidic si glucidic, denumite "adipocitokine" (Friedman JM., 2000).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.