Obeliscul din Place de la Concorde

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.84

nivel: Liceu

Binecuvintari si blesteme. In anul 1829, dupa ce Champolion a dus tratative cu sultanul Mehmet Ali, stapinitorul de atunci al Egiptului, acesta a hotarit sa-i daruiasca regelui Frantei (Ludovic-Filip) un obelisc de la templul din Luxor. Pentru transportul obeliscului la destinatie, francezii au construit o nava careia i-au dat numele simbolic de Luxor. Monumentul a fost ridicat la bordul acestei n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Obeliscul din Place de la Concorde

Binecuvintari si blesteme. In anul 1829, dupa ce Champolion a dus tratative cu sultanul Mehmet Ali, stapinitorul de atunci al Egiptului, acesta a hotarit sa-i daruiasca regelui Frantei (Ludovic-Filip) un obelisc de la templul din Luxor. Pentru transportul obeliscului la destinatie, francezii au construit o nava careia i-au dat numele simbolic de Luxor. Monumentul a fost ridicat la bordul acestei nave prin efortul citorva sute de marinari, condusi de inginerul francez Lebas.

Dar, de indata ce au fost declansate demersurile pentru transportul obeliscului, multi dintre participanti - politicieni, ingineri, chiar simpli marinari si lucratori - au primit niste mesaje ciudate, prin care erau avertizati ca ceea ce fac este o blasfemie, care nu va ramine nepedepsita si le va aduce numai nenorociri (sa ne amintim si de alte blesteme, amenintari si chiar intimplari tragice, care au insotit scoaterea de la locul sapaturilor si transportarea in Europa sau America a unor vestigii de mare valoare istorica si culturala, ba chiar si financiara - daca vom aminti doar de mormintul si sarcofagul lui Tutankamon - este suficient sa realizam ca amenintarile mai mult sau mai putin directe nu sint de ignorat).

Mesajele primite de cei vizati aveau forma obeliscului ce urma sa fie transportat in Franta si purtau semnaturile unor preoti.
Avertismentele au fost ignorate. Din pacate, s-a crezut ca misivele acestea erau doar o gluma fara rost, astfel ca o mare parte din ele au fost aruncate la cos de catre destinatari. S-au pastrat pina azi doar doua exemplare ale acestor avertismente. Problemele au inceput de la navigatia pe Nil a vasului special construit. Pentru a putea incarca pe corabie monumentul de granit, era nevoie sa se navigheze impotriva cursului marelui fluviu, ceea ce a pus nava si echipajul in dificultate.

Au urmat caldurile insuportabile, iar apoi greutatile intimpinate la dezgroparea bazei monumentului, imbarcarea etc. Abia la 19 august 1832 s-a putut pleca din Luxor, iar nava cu acelasi nume a reusit sa iasa in apele Mediteranei dupa patru luni de plutire pe Nil - la 1 ianuarie 1833. Si greutatile au continuat. Obeliscul a mai calatorit un an incheiat pina sa ajunga in Franta, sa intre, cu vasul ce-l purta, in apele Senei si sa ajunga in Place de la Concorde. Iar instalarea monumentului pe locul de azi a avut loc... la 25 octombrie 1836, cind, in sfirsit, calatoria si peripetiile s-au incheiat.

Energetica pietei cu obelisc.Piata in care s-a decis instalarea obeliscului a inceput sa fie construita in 1763. Edificarea ei a durat noua ani. Astfel, arhitectul Gabriele a respectat dorintele si sugestiile parizienilor. Obeliscul adus din Egipt este amplasat in punctul in care se intilnesc patru dintre cele mai importante artere ale capitalei franceze. Tot aici se intersecteaza doua axe principale ale Parisului: cea care uneste Arcul de Triumf cu palatul-muzeu Luvru si cealalta, care leaga Biserica Sf. Magdalena cu palatul Bourbon. Asezarea si istoria locului ii confera o energetica tainica pietei ce gazduieste obeliscul, el insusi depozitar de multe enigme.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.