O trecere in revista a teoriei microeconomice

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.67

nivel: Liceu

Alegerea celei mai bune alternative pe care o permit constrangerile poate fi descrisa matematic ca maximizare. Pentru a vedea de ce, sa consideram ca numerele reale pot fi ierarhizate de la mic la mare, la fel cum consumatorul rational ierarhizeaza alternativele in acord cu gradul in care acestea ii dau ceea ce doreste. Ca urmare, alternativele mai bune pot fi asociate cu numerele mari. Economisti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O trecere in revista a teoriei microeconomice

Alegerea celei mai bune alternative pe care o permit constrangerile poate fi descrisa matematic ca maximizare. Pentru a vedea de ce, sa consideram ca numerele reale pot fi ierarhizate de la mic la mare, la fel cum consumatorul rational ierarhizeaza alternativele in acord cu gradul in care acestea ii dau ceea ce doreste. Ca urmare, alternativele mai bune pot fi asociate cu numerele mari. Economistii numesc aceasta asociere o "functie utilitate".

Mai mult, constrangerea asupra alegerii poate fi uzual exprimata matematic ca o "constrangere a fezabilitatii". Alegerea celei mai bune alternative pe care constrangerile o permit corespunde cu maximizarea functiei utilitate, subiect al constrangerii fezabilitatii. Pentru ilustrare: consumatorul care merge la cumparaturi se spune ca maximizeaza utilitatea, subiect al constrangerii bugetului sau.
Introrcandu-ne la al doilea concept fundamental, nu exista nici o mentalitate atat de adanc inradacinata printre economisti cum este un echilibru in interactiunea actorilor maximizarii.

Un echilibru este model de interactiune care persista pana cand nu este perturbat de forte din exterior. Uzual, economistii considera ca interactiunile tind catre un echilibru, indiferent daca ele apar in piete, alegeri, cluburi, jocuri, echipe, corporatii sau casatorii.
Exista o conexiune vitala intre maximizare si echilibru in teoria microenomiei. Caracterizam comportamentul fiecarui individ sau grup ca maximizand ceva. Comprtamentul de maximizare tinde sa impinga acesti indivizi si grupuri inspre un punct de repaus, un echilibru.

Cu siguranta ei nu intentioneaza sa rezulte un echilibru; mai degraba ei inceraca pur si simplu sa maximizeze indiferent ce este de interes pentru ei. Cu toate acestea, uzual interactiunea agentilor de maximizare are ca rezultat un echilibru. Un echilibru stabil este acela care nu se va schimba pana cand nu intervin forte din afara. Pentru a ilust 353d322d ra, stratul de zapada din valea unui munte este in echilibru stabil, in timp ce stratul de zapada de pe varful muntelui poate fi in echilibru instabil.

De fapt, o interactiune indreptata spre un echilibru stabil isi atinge destinatia daca nu o deviaza forte din exterior. In viata sociala forte din exterior intervin adesea inainte ca o interactiune sa ajunga la echilibru. Totusi, o analiza a echilibrului are sens. Cea mai simpla interactiune de analizat este una care nu se schimba. Urmarirea intregului drum al schimbarii este mult mai dificila. Exista teorii microenomice avansate privind cresterea, ciclurile si dezechilibrele, dar noi nu vom avea nevoie de ele in aceasta carte. Compararea echilibrelor, numita statistica compartaiva, va fi abordarea noastra de baza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.