O statistica a represiunii comuniste din Romania

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.30

nivel: Facultate

A. DE LA SIGURANTA LA SECURITATE
Securitatea , "bratul inarmat al poporului" a aparut datorita conceptiei bolsevice, ca revolutia proletara era amenintata permanent de dusmanul de clasa din interior, sprijinit de cel din exterior,
Dupa 23 August 1944, unul din primele obiective ale conducerii Partidului Comunist Roman a vizat constituirea unei structuri proprii prin care sa-si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O statistica a represiunii comuniste din Romania

A. DE LA SIGURANTA LA SECURITATE
Securitatea , "bratul inarmat al poporului" a aparut datorita conceptiei bolsevice, ca revolutia proletara era amenintata permanent de dusmanul de clasa din interior, sprijinit de cel din exterior,
Dupa 23 August 1944, unul din primele obiective ale conducerii Partidului Comunist Roman a vizat constituirea unei structuri proprii prin care sa-si asigure informatiile necesare pentru cucerirea puterii politice.
In acest scop, in cadrul Comandamentului General al Formatiunilor de Lupta Patriotica ( F.L.P. ) de sub conducerea lui Emil Bodnaras1, s-a conturat inca de la inceputul lunii septembrie 1944, Sectia a -II- a Informatii si Contrainformatii, cu agentura de teren," Serviciul auxiliar "condus de Ivan Didenko2. Intre 23 August 1944 si 1948 aparatul de siguranta si serviciile speciale n-au suferit schimbari organizatorice, cu exceptia plasarii unor oameni de incredere in fruntea lor. Abia prin decretul nr. 221, din 30 August 1948 este creata Directia Generala a Securitatii Poporului ( D.G.S.P.) in structura Ministerului.

Mentinandu-se in paralel si S.S.I. cu sarcini de informatii interne si contraspionaj (vezi Anexa nr.1).Rolul sau definit in baza decretului de infiintare era acela de a apara cuceririle democratice si de a asigura securitatea Republicii Populare Romane impotriva dusmanilor interni si externi.In noua institutie sunt recrutati oameni cat mai devotati, pe care revolutia proletara i-a indoctrinat metodic asmutindu-i impotriva dusmanului de clasa.

La 15 August, generalul locotenent Gheorghe Pintilie fusese numit prin decret director al D.G.S.P.3, iar la 1 Septembrie au fost numiti doi directori adjuncti cu gradul de general maior. Acestia erau Alexandru Nicolski (pe numele lui real Boris GrI 1 Fost ofiter de artilerie, condamnat pentru dezertare in U.R.S.S.
2 Claudiu Secasiu - Drumul spre politia politica, in "Dosarele istoriei", an I, nr.5/1996, p.31
3 Denis Deletant - Securitatea si statul politienesc in Romania (1948-1964) in "Dosarele
istoriei" ,an I, nr. 5/1996, p.28
nordul Bucovinei, ulterior ambasadorul Romaniei in Polonia).

Brutalitatea era trasatura caracteristica a oamenilor alesi de Moscova pentru a conduce Securitatea din Romania, iar comportamentul lui Pintilie cat si cel al lui Nicolski va vorbi de la sine. Cel dintai ca sef al Sectiei Politice si Administrative a Comitetului Central, in ale carei atributii se includea si securitatea Partidului, a dus la indeplinirea sentintei de condamnare la moarte data in cazul fostului secretar general al P.C.R. , Stefan Foris4.
In ceea ce-l priveste pe Nicoliski, in ciuda secretului care inconjura personalul D.G.S.P. ,reputatia lui de om brutal a depasit granitele Romaniei.

"Intr-o declaratie facuta la Paris in iunie 1949, o tanara asistenta a fostului prim-ministru Radescu, Adriana Georgescu Cosmovici, care a fost arestata la Bucuresti in Iulie 1945 pentru apartenenta la grupul Tinerilor Liberali, pe care autoritatile comuniste ii etichetau drept Aİmiscarea de rezistenta>> , a povestit cum Aİanchetatorii politiei secrete comuniste, au batut-o in mod repetat cu un saculet de piele umplut cu nisip, au izbit-o cu capul de perete si au lovit-o peste fata si barbie pana cand i-au ramas doar sase dinti pe maxilarul inferior>>. Ea a identificat trei anchetatori care au amenintat-o cu armele: Stroescu, Bulz si Nicolski5.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.