O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.70

nivel: Liceu

Acest fapt declanșează desfășurarea acțiunii. Alertat, prefectul îi ordonă lui Pristanda să afle despre ce document este vorba. Cațavencu folosește scrisoarea drept armă de șantaj, amenințând că o va publica dacă Tipătescu și Trahanache nu-i susțin candidatura. Farfuridi și Brânzovenescu își bănuiesc aliații politici de trădare și trimit o depeșă la București, acuzându-l pe prefect.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

Acest fapt declanșează desfășurarea acțiunii. Alertat, prefectul îi ordonă lui Pristanda să afle despre ce document este vorba. Cațavencu folosește scrisoarea drept armă de șantaj, amenințând că o va publica dacă Tipătescu și Trahanache nu-i susțin candidatura. Farfuridi și Brânzovenescu își bănuiesc aliații politici de trădare și trimit o depeșă la București, acuzându-l pe prefect.

Pristanda îl arestează pe Cațavencu la ordinul lui Tipătescu, dar avocatul nu se lasă intimidat și refuză atât funcțiile, cât și moșia oferită de adversarul său. Până la urmă, Zoe îl covinge pe Tipătescu să-l susțină pe Cațavencu ; numai Trahanache își păstrează calmul, ,,având puțintică răbdare”. La întrunirea electorală candidații țin discursuri, iar în pauză Trahanache le arată prietenului său și Zoei polița falsificată de Cațavencu pe care o folosește drept contraarmă la șantajul acestuia. Totodată, el va anunța susținerea candidaturii lui Agamemnon Dandanache, numit de la ,,centru”.

În acest moment acțiunea atinge punctul culminant. Are loc o încăierare pusă la cale de Pristanda ; Cațavencu își pierde pălăria în a cărei căptușeală avea scrisoarea care ajunge din nou la Cetățeanul turmentat.

Evenimentele evoluează rapid spre deznodământ. Zoe recupereză scrisoarea, Dandanache este ales, iar Cațavencu, amenințat cu polița falsificată, trebuie să conducă festivitatea în cinstea noului ales. Totul se termină într-o atmosferă de sărbătoare, de împăcare și de veselie unanimă.

La nivel compozițional, dramaturgul folosește tehnica bulgărului de zăpadă, în sensul amplificării treptate a conflictului. Inițial, apar în scenă Tipătescu, Trhanache și Zoe, alarmați de un eveniment petrecut în afară și dezvăluit parțial. Apoi, apare Cațavencu, șantajistul și astfel se realizează conflictul fundamental, care asigură unitatea de acțiune a piesei. Acestuia i se adaugă o serie de conflicte secundare ( iritarea cuplului Farfuridi – Brânzovenescu, ce se tem de ,,trădare”, apariția neașteptată a depeșei cu numele lui Dandanache). Rezultă un ghem de complicații care acumuleză treptat altele, ca un bulgăre de zăpadă în rostogolire.

Ca în orice comedie, se manifestă și în ,,O scrisoare pierdută” categoria estetică a comicului. Derularea faptelor, evoluția conflictelor, comportamentul personajelor provoacă râsul, demonstrează că autorul e un mare artist comic, știind să speculeze aspectele comice ale realității.

Există , în primul rând, un comic al situațiilor, rezultat din fapte neprevăzute și din prezentarea unor grupuri insolite ( triunghiul conjugal, cuplul Fafuridi – Brânzovenescu, diversele combinații de adversari ).Caragiale folosește scheme tipice, modalități cunoscute în întreaga literatură universală, cum ar fi: încurcătura, coincidența, confuzia, echivocul, qui pro quo-ul, acumularea progresivă, repetiția.

Există și un comic al intențiilor, ce rezultă din atitudinea scriitorului față de evenimente și oameni. Substanța piesei este supusă unor modalități de tratare diferite: ironică, sarcastică, umoristică, grotescă. Caragiale e un scriitor obiectiv, dar nu indiferent. Pare că-și iubește personajele, este îngăduitor cu ele, dar nu le iartă trăsăturile care le fac ridicole. De aceea, le tratează cu ironie, cu umor, le pune în situații absurde sau grotești, le demontează mecanismele sufletești ori le reduce, uneori, la condiția de marionete.

Dramaturgul excelează în crearea comicului de caractere. Caracterele clasice ( avarul, fanfaronul, orgoliosul, ipocritul, mincinosul, gelosul, pedantul, păcălitorul păcălit, prostul fudul) erau rezultatul unui proces de generalizare a trăsăturilor unei categorii mai largi, astfel că personajul tipic devenea exponentul unei anumite clase umane. La fel procedează și Caragiale, considerat cel mai mare creator de tipuri din literatura noastră.

Trebuie, în același timp, remarcată complexitatea nuanțelor, provenind ,, fie din intuiția socială, fie din intuiția limbajului specific fiecăruia” ( Pompiliu Constantinescu), ceea ce face ca personajele să aparțină mai multor categorii. În comediile lui Caragiale apar: tipul încornoratului (Trahanache, jupân Dumitrache, Pampon, Crăcănel), tipul primului amorez ori al donjuanului (Tipătescu, Rică Venturiano, Chiriac, Nae Girimea), tipul adulterinei ori al cochetei ( Zoe, Veta, Zița, Didina , Mița Baston), tipul omului politic și al demagogului ( Rică Venturiano, Tipătescă, Nae Cațavencu, Farfuridi,Brânzovenescu, Trahanache, Dandanache), tipul cetățeanului ( cetățeanul turmentat, catindatul Ipingescu, jupân Dumitrache, conu Leonida), tipul funcționarului ( ipistatul, Ipingescu, Pristanda), tipul confidentului ( Chiriac, Ipingescu, Efimița, Pristanda, Brânzovenescu). Deși tipice, personajele lui Caragiale nu sunt schematice, au numeroase elemente care le particularizează, astfel că nici unul nu seamănă cu celălalt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.