O scrisoare pierduta de IL Caragiale

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Urmarind sa-si asigure cariera politica, acesta incearca sa forteze mana adversarilor pentru a-l alege deputat in locul candidatului conservator Tache Farfuridi. Faptul ca liberalul Catavencu nu pregeta sa figureze pe listele adversarilor sai politici dovedeste ca alegerile erau doar o formalitate, menita sa dea politicii vremii un lustru democratic.Vazandu-se in posesia unui astfel de document, C[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta de IL Caragiale

Urmarind sa-si asigure cariera politica, acesta incearca sa forteze mana adversarilor pentru a-l alege deputat in locul candidatului conservator Tache Farfuridi. Faptul ca liberalul Catavencu nu pregeta sa figureze pe listele adversarilor sai politici dovedeste ca alegerile erau doar o formalitate, menita sa dea politicii vremii un lustru democratic.Vazandu-se in posesia unui astfel de document, Catavencu se si vede invingator, considerandu-se chiar invulnerabil.

Scrisoarea ii da forta si aroganta. El recurge la santaj, amenintandu-i direct pe Trahanache si pe Zoe si indirect pe prefect ca, daca nu-i vor sustine candidatura, va publica scrisoarea in ziarul sau "Racnetul Carpatilor". Situatia este exploziva.La amenintarile sale cei trei reactioneaza diferit: ingrozita ca va fi compromisa public, Zoe intra in panica, Tipatescu se infurie si ar fi in stare sa-l impuste pe "mizerabil" , iar Zaharia Trahanache, sotul incornorat, considera scrisoarea "o plastografie" si se pregateste sa-i dea "stimabilului" o contralovitura, sa-l prinda "cu alta mai boacana".

In actul al II-lea, vazandu-l pe Trahanache intrand la Catavencu si pe Zoe iesind de la acesta, ceilalti doi membri ai partidului de guvernamant, Farfuridi si Branzovenescu, ii banuie de tradare. Ei vor sa anunte prin telegraf Centrului tradarea prefectului.Politaiul Pristanda violeaza locuinta lui Catavencu si - din ordinul prefectului - il aresteaza pe acesta, sperand sa recupereze scrisoarea.Speriata, Zoe il trimite sa-l elibereze, face presiuni asupra lui Tipatescu sa-l aleaga pe Catavencu si - disperata - ii promite acestuia ca ea si sotul ei il vor alege.

Prefectul joaca o ultima carte si-i ofera adversarului sau - in schimbul scrisorii - o serie de pozitii sociale si deci mijloace de castig (postul de primar, cel de "epitrop-efor la Sf.Nicolae" , cel de avocat al statului sau cel de administrator al mosiei Zavoiul).
Dar Catavencu vrea doar "mandatul de deputat" si - presat si de Zoe - Tipatescu cedeaza, pregatindu-se sa-i anunte telegrafic candidatura la Bucuresti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.