O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Liceu

Tema piesei, a acestei comedii de moravuri, este reprezentata de ilustrarea unor aspecte din viata politica si familiala a unor reprezentanti corupti si imorali a lumii politice romanesti. Motivul central al piesei e reprezentat de celebra scrisoare ale carei pierderi si gasiri repetate ilustreaza tehnica aplifocarii treptate a conflictului sau tehnica "bulgarelui de zapada".La Caragiale comicul e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale

Tema piesei, a acestei comedii de moravuri, este reprezentata de ilustrarea unor aspecte din viata politica si familiala a unor reprezentanti corupti si imorali a lumii politice romanesti. Motivul central al piesei e reprezentat de celebra scrisoare ale carei pierderi si gasiri repetate ilustreaza tehnica aplifocarii treptate a conflictului sau tehnica "bulgarelui de zapada".La Caragiale comicul este intrument de critica si satira. Exista mai multe surse ale comicului:

Comicul de situatii care provine din situatii imprevizibile, din diferite incuraturi sau confuzii. De exeplu, Nae Catavencu il imbata pe Cetateanul turmentat ca sa-i fure scisoarea; Pristanda il spioneaza pe Catavencu; Dandanache crede ca sotul Zoei este Tipatescu; scrierea telegramei anonime de catre Farfuridi si Branzovenescu; triunghiul conjugal Zoe-Tipatescu-Trahanache.Comicul de intentii are ca sursa atitudinea autorului fata de personaje. Caragiale a intentionat sa demaste si sa critice politicienii vremii sale, de aceea pune personajele in situatii ridicole, absurde.

Atitudinea scriitorului fata de personaje se identifica prin limbajul lor. Utilizarea neologismelor reflecta adancimea dintre contrastul dintre aparenta si esenta. Personajele mai modeste in pretentii sunt ironizate : ele doar pronunta gresit , fapt care sugereaza dorinta de integrare intr-o lume superioara. In schimb, ambitiosul Catavencu, incult, dar snob, este satirizat: pronunta corect, dar atribuie sensuri gresite neologismelor. Dandanache, "alesul" trimis de centru este singurul personaj grotesc. Senil, cazut in copilarie, mai prost decat oricare provincial, este incapabil de a asimila neologismul, nici macar incorect. Vorbirea lui este incoerenta, iar neologismul este inlocuit de interjectie si onomatopee.

Comicul de caracter. Autorul aduce in scena tipuri umane, ridiculizate prin comportament si atitudini. Catavencu este tipul demagogului, care isi schimba principiile politice in functie de situatie. Farfuridi face si el parte din aceeasi categorie a demagogilor, dar ilustreaza si tipul prostului fudul din teatrul clasic; discursul lui este o mosta de umor absurd. Mai abil decat cei doi la un loc este Dandanache, "mai prost ca Farfuridi si mai canalie decat Catavencu": prostul ticalos. Tipatescu este tipul donjuanului sau al amorezului, impulsiv si orgolios, constient de puterea pe care i-o da functia si multumit cu tihna burgheza pe care i-o asigura relatia cu Zoe.

Aceasta, desi cea mai distinsa dintre femeile din teatrul lui Caragiale, reprezinta tipul cochetei imorale. Zaharia Trahanache ilustreaza tipul incronatului. Este ridicol pentru ca se considera "un stalp al puterii", in timp ce Zoe este cea care hotaraste ce candidat trebuie sustinut in alegeri. Ghita Pristanda, tipul omului slugarnic, profita de avantajele pozitiei sale. Cetateanul turmentat reprezinta tipul omului simplu, derutat de mascarada politica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.