O scrisoare pierduta - demonstratie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.02

nivel: Gimnaziu

Ca specie a genului dramatic, comedia este remarcabilă prin arta compoziției. Tehnica este cea a amplificării treptate a conflictului inițial realizată prin trei procedee: repetiție, evoluția inversă și interferența intereselor personajelor aflate în conflict. Repetiția se realizează prin intrările succesive ale cetățeanului turmentat care creează o stare de tensiune, niciodată rezolvată, pentru c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta - demonstratie

Ca specie a genului dramatic, comedia este remarcabilă prin arta compoziției. Tehnica este cea a amplificării treptate a conflictului inițial realizată prin trei procedee: repetiție, evoluția inversă și interferența intereselor personajelor aflate în conflict. Repetiția se realizează prin intrările succesive ale cetățeanului turmentat care creează o stare de tensiune, niciodată rezolvată, pentru că nu aduce scrisoare găsită.

Evoluția finală a intereselor personajelor se explică prin împăcarea situației, fiecare fiind satisfăcut de acordul la care s-a ajuns, asigurând comicul de neegalat al piesei. Personajele textului dramatic comunică și se comunică prin intermediul dialogului și monologului. Prin personajele comediei, Caragiale a creat diverse tipuri umane, fiecare având o trăsătură de caracter dominantă. Modalitățile de caracterizare sunt cele specifice genului dramatic: prin acțiune, gesturi, atitudini, prin intermediul celorlalte personaje (Trahanache îl caracterizează pe Tipătescu, Pristanda pe Cațavencu), prin limbaj și prin nume.

Astfel „venerabilul neica Zaharia”, președintele atâtor „comitete și comiții”, e tipul ticăitului. Îi invită pe toți să aibă „puțintică răbdare”. Numele lui sugerează zahariseala și capacitatea de a se modela ușor. Ștefan Tipătescu, prefectul județului, este junele-prim și face parte din galeria personajelor „serioase”. Zoe Trahanache este un personaj feminin bine conturat, cu o personalitate puternică, care luptă pentru salvarea aparențelor.

Nae Cațavencu este tipul demagogului, al ambițiosului care dorește să parvină prin orice mijloace. Pentru Zoe e „un mișel”, apoi „om cuminte”; pentru Tipătescu „infam”, „mizerabil”, „canalie”; pentru Pristanda „mare pișicher”. Dandanache este prostul ticălos, al cărui nume este de un comic irezistibil „Agamiță Dandanache”. Cuplul Farfuridi-Brânzovenescu stârnește râsul prin numele cu rezonanțe culinare. Primul este demagogul, prostul fudul, iar celălalt, fire domoală, este un ecou al lui Farfuridi.

Pristanda este tipul omului slugarnic, iar cetățeanul turmentat este omul naiv, simplu. Specific comediei este faptul că întâmplările sunt prezentate în registrul comic. Sursele comicului sunt variate. Există un comic de situație, rezultat din fapte neprevăzute și din prezența unor cupluri inedite: Farfuridi-Brânzovenescu sau triunghiul conjugal: Zoe-Tipătescu-Trahanache.

Comicul de caracter există prin caracterele comice: demagogul, fudulul, prostul fudul, păcălitorul păcălit, lăudărosul. Comicul de limbaj este cu adevărat remarcabil. Ticurile verbale: „aveți puțintică răbdare, stimabile”, „Mă-nțelegi”, „Dați-mi voie”, utilizate de Trahanache sau Farfuridi, alăturarea unor termeni opuși, des utilizați „curat murdar” de către Pristanda, modul de adresare al lui Dandanache: „neicușorule”, „puicușorule”, provoacă râsul și devin mijloace de caracterizare a personajelor.

Incultura personajelor este redată prin deformări de cuvinte: „famelie”, „bampir”, „andrisant”; prin contradicție de termeni: „lupte seculare care au durat aproape treizeci de ani”; prin nonsens: „Industria română e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”.
Numele personajelor constituie o altă sursă a comicului. Dandanache, derivat de la „dandana” indică un personaj ridicol; Cațavencu vine de la „cață”, sugerând demagogul care dă din gură; Pristanda, nume luat de la un joc moldovenesc, sugerează pasul bătut pe loc, fără folos.

Geniul comic al celui mai mare dramaturg român este profund și original. „Caragiale este cel mai mare creator de viață din întreaga noastră literatură”, exprimând în fiecare situație universabilul și repetabilul. Pentru că în această operă literară regăsim trăsăturile caracteristice comediei, putem afirma apartenența ei la această specie literară.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.