O scrisoare pierduta - Momentele subiectului

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.42

nivel: Gimnaziu

Desfasurarea actiunii incepe cu scena a treia din actul I si continua si in actul al II-lea. Tipatescu ii ordona lui Ghita Pristanda sa afle despre ce scrisoare vorbeste Nae Catavencu. In acelasi timp, sotii Trahanache sunt santajati de Nae Catavencu cu publicarea scrisorii: “Stimabila doamna, la redactia noastra se afla un document iscalit de amabilul nostru prefect si adresat dumneavostra.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta - Momentele subiectului

Desfasurarea actiunii incepe cu scena a treia din actul I si continua si in actul al II-lea. Tipatescu ii ordona lui Ghita Pristanda sa afle despre ce scrisoare vorbeste Nae Catavencu. In acelasi timp, sotii Trahanache sunt santajati de Nae Catavencu cu publicarea scrisorii: “Stimabila doamna, la redactia noastra se afla un document iscalit de amabilul nostru prefect si adresat dumneavostra.

Acest document vi s-ar putea ceda in schimbul unui sprijin pe langa amabilul in cestiune”. Zoe il informeaza pe Stefan Tipatescu despre ce scrisoare e vorba, iar acesta devine nelinistit: “Cum?cum?cand ai pierdut biletul, Zoe?
Zaharia Trahanache nu credea niciun cuvant din acea scrisoare, ci dimpotriva, spunea: “Fireste ca nu se poate; dar ti-ai fi inchipuit asa miselie…”.

Scrisoarea fusese substrasa de Nae Catavencu de la “cetateanul turmentat”:”Cand am gasit-o, de curiozitate am deschis-o si m-am dus subt un felinar, s-o citesc. N-apucasem s-o ispravesc bine..si hat!pe la spate, d. Catavencu da sa mi-o ia.”, dupa ce acesta fusese “cinstit” de catre directorul ziarului “Racnetul Carpatilor”.

In a doua scena a actului al doilea Farfuridi si Branzovenescu isi acuza aliatii de tradare: Tradare!Prefectul si oamenii lui tradeaza partidul pentru nafilistul Catavencu, pe care vor sa-l aleaga la colegiul II…tradare!tradare!de trei ori tradare!”, din cauza ca, acestia, presati de santajul lui Nae Catavencu, erau nevoiti sa ii asigure reusita in alegeri.

Tipatescu gasise la telegraf scrisoarea in care era acuzat si acest lucru l-a determinat sa ii interzica Zoei sa il sprijine pe Catavencu, dar aceasta refuza categoric:”Da, il aleg eu! Eu sunt pentru Catavencu!”. In cele din urma, Tipatescu cedeaza presiunilor lui Zoe dar descopera ca Nae Catavencu falsificase e polita.

Intre timp de la Bucuresti este anuntata candidatura lui Agamemnon Dandanache: “Fiindca unii dintre domnii alegatori au inceput sa plece, ar fi bine, cred, maine fiind alegerea, ca chiar acum sa rugam pe onorabilul orator sa-si intrerupa discursul un moment, sa aiba putintica rabdare, pentru ca sa proclamam numele candidatului propus de comitetul nostru(…)Domnul…Agamita Dandanache!”
Punctul culminant cuprinde intreg actul al treilea si incepe cu discursurile lui Farfuridi si apoi, Catavencu, prin care fiecare incearca sa ii atraga pe alegatori de partea lui.

La anuntarea candidaturii lui Agamemnon Dandanache, cele doua tabere se incaiera, iar Catavencu isi pierde palaria in captuseala careia se afla scrisoarea, dar inainte de aceasta, directorul ziarului apuca sa mentioneze in discursul sau despre scrisoare, fapt ce determina ca Dandanache sa fie desemnat candidat la centru.

In urma pierderii palariei de catre Nae Catavencu, aceasta este gasita de “cetateanul turmentat” si inmanata Zoei, chiar de fata cu proprietarul palariei:”Domnule Catavencu!tot mai poti vorvi?si inca ironic. A! Esti tare, drept sa-ti spui…”. Deznodamantul il prezinta pe Nae Catavencu, cerandu-si iertare de la Zoe Trahanache pentreu ca a incercat sa ii faca un rau. El se teme sa nu fie inchis pentru falsificarea politei si accepta sa conduca toate festivitatile in cinstea lui Dandanache: “Iarta-ma, iarta-ma…”; “Cu o conditie:dupa alegere o sa fie o manifestatie publica…d-ta ai s-o conduci.”; “O conduc…”.

Totul se termina intr-o atmosfera de sarbatoare si de veselie: “In sanatatea coanei Joitichii!(…)In sanatatea iubitului nostru prefect!Sa traiasca pentru fericirea judetului nostru!(…)In sanatatea lui Fanica!Sa traiasca pentru fericirea prietinilor lui!”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.