O scrisoare pierduta - I.L. Caragiale

2x puncte

categorie: Romana

nota: 8.20

nivel: Gimnaziu

Considerat „un Molière al romanilor“, I. L. Caragiale a ridicat literatura noastra dramatica pe cele mai inalte culmi, intreaga sa opera alcatuind o vasta fresca a moravurilor societatii romanesti, aflata la rascruce de veacuri.

Capodopera a dramaturgiei romanesti, „O scrisoare pierduta“, a carei premiera a avut loc la 13 noiembrie 1884, este o comedie de mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta - I.L. Caragiale

Considerat „un Molière al romanilor“, I. L. Caragiale a ridicat literatura noastra dramatica pe cele mai inalte culmi, intreaga sa opera alcatuind o vasta fresca a moravurilor societatii romanesti, aflata la rascruce de veacuri.

Capodopera a dramaturgiei romanesti, „O scrisoare pierduta“, a carei premiera a avut loc la 13 noiembrie 1884, este o comedie de moravuri care evoca viata publica si de familie de la sfarsitul sec. al XIX-lea.

Fiind o comedie, aceasta opera intruneste atat trasaturile generale ale unei creatii dramatice, cat si pe cele caracteristice speciei pe care o ilustreaza.
.............................................

Este prezent si comicul de caracter, pentru ca autorul surprinde diferite tipuri umane care prin comportarea si transformarile lor de caracter provoaca rasul. Pristanda starneste rasul prin supunerea oarba cu care duce la indeplinire ordinele sefilor. Farfuridi si Branzovenescu devin ridicoli prin teama exagerata de tradare, iar Catavencu prin discursul demagogic si prin schimbarea de atitudine din final cand din pacalitor devine pacalit.

Generatoare de comic sunt si ticaiala venerabilului Zaharia, dar si prostia ramolitului de Agamita Dandanache. Caragiale creeaza diferite tipuri umane: tipul omului servil, tipul prostului, tipului incornoratului, tipul adulterinei, dar si tipul junelui prim, Tipatescu, care, desi trecut de prima tinerete, se preteaza la aventuri galante si intretine relatii amoaroase cu Zoe, sotia prietenului sau Trahanache, tavarasi intr-ale politicii.

Prefect al judetului, el este un om intelligent si instruit, dar arrogant si dispretuitor.
La adapostul autoritatii politice, de prefect al judetului, personajul isi foloseste avantajele in propriile manevre si interese, acceptand micile ciupeli ale lui Pristanda, nu neaparat din compasiune pentru situatia materiala grea a familiei sale, cat mai ales, pentru ca este om de credinta, “omul nostru”.

In disperare de cauza Tipatescu, concepeo adevarata strategie si tactica impotriva lui Catavencu, chiar trecand peste lege; ii porunceste lui Pristanda sa-l aresteze. De altfel nu este singurul abuz de putere, caci tot el este cel care cenzureaza depesele de la telegraf, dispunand sa nu fie transims niciun mesaj fara stirea lui.

El este cel care ii ofera lui catavencu diverse posturi importante (primar, avocet) si chiar mosia “Zavoiul” ca sic and tot judetul i-ar apartine. Aceasta postura este exceptional caracterizata de Pristanda: “mosia, mosie, fonctia, fonctie, coana Joitica, coana Joitica, trai neneaca pe banii lui Trahanache…”

Pus in situatie de aparare, Tipatescu probeaza o subtila tehnica a artei disimularii: cand Trahanache ii aduce vestea existentei scrisorii, el se preface ca nu stie nimic, afisandu-si revolta; in fata lui Farfuridi si-a lui Branzovenescu, pozeaza in victima a propriei sensibilitati pentru partid: “mi-am sacrificat cariera si-am ramas intre dumneavoastra ca sa organizez partidul, caci fara mine, trebuie sa marturisiti sa dumneavoastra n-ati fi putut niciodata sa fiti un partid”; iar fata de Catavencu, initial, se comporta cu diplomatie: “Iubite si stimate domnule Catavencu…”, iar apoi devine violent, pentru a-l impresiona: “Mizerabile. Canalie nerusinata! Miselule! Trebuie sa-mi dai scrisoarea…ori te ucid ca pe un caine.”

Impulsivitatea lui este bine caracterizata de Trahanache: “alminteri bun baiat, destept, cu carte, dar iute, nu face pentru un prefect.”
In carul lagaturii amoaroase el este cel indragostit, el I propune amantei sa fuga impreuna, dar aceasta mai practica il refuza categoric.
Tipatescu este un personaj privit cu ingaduinta de autor, nefacnd parte din tagma politicienilor demagogi si inculti.

Personajul este caracterizat direct de alte personaje dar si indirect, prin fapte, felul cum vorbeste, reactiile si atidudinile, prin relatia cu celelalte personaje, dar chiar si prin nume.

Stefan Tipatescu este conceput ca un personaj de echilibru dramatic, fiind ferit de caricatura si avand acces la anumite calitati intelectuale si afective.

Este prezent si comicul de situatie intrucat intamplarile comice abunda: pierderea si gasirea succesiva a scrisorii, situatia initiala si finala in care se afla Catavencu sau deznodamantul farsei electorale care se termina cu multumirea tuturor in sunetele muzicii.
Este prezent si comicul de limbaj in tipurile verbale „curat“; „familie mare“. Pristanda „Ai putintica rabdare“.

Trahanache, pronuntarea gresita a unor neologisme: renumeratie; bompir; famelie; folosirea unor cuvinte cu inteles gresit: „capitalist“ – locuitor al capitalei, „anonima“ – semnata. Apar si nonsensuri: „industria e sublima dar lipseste cu desavarsire“, pleonasme: „aclama munca, travaliul“; cacofonii: „va sa zica ca nu le are“; atractii paronimice: „scrofulosi la datorie“.
Este folosit si comicul de nume:

Pristanda: nume provenit dintr-un joc de munte cu pasi adaugati.
Tipatescu: (tipa-tipa) se strecoara usor.
Trahanache: trahana – coca moale; amanarea.
Catavencu: cata, tipul demagogului, latrator.
Farfuridii si Branzovenescu: aluzia culinara, inferioritate, vulgar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.