O scrisoare pierduta

2x puncte

categorie: Romana

nota: 8.17

nivel: Gimnaziu

Titlul este format dintr-un substantiv comun, simplu, articulat cu articolul nehotărât „o scrisoare”, însoțit de un adjectiv, provenit din participiu „pierdută” care exprimă unul din mijloacele de șantaj folosite în lupta politică.
Tema acestei piese este aceea a luptei pentru putere care se îmbină cu tema adulterului (există triunghiul conjugal format din Zoe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta

Titlul este format dintr-un substantiv comun, simplu, articulat cu articolul nehotărât „o scrisoare”, însoțit de un adjectiv, provenit din participiu „pierdută” care exprimă unul din mijloacele de șantaj folosite în lupta politică.
Tema acestei piese este aceea a luptei pentru putere care se îmbină cu tema adulterului (există triunghiul conjugal format din Zoe Trahanache – Zaharia Trahanache- Ștefan Tipătescu) și a șantajului sentimental ( scisoarea de dragoste furată de Cațavencu de la cetățeanul turmentat devine instrument de șantaj; la fel și scrisoarea de dragoste găsită de Agamiță Dandanache).
Locul acțiunii este reprezentat de capitala unui județ de munte, al cărui nume nu este precizat, ceea ce sugerează că farsa electorală este aceeași peste tot.

Timpul acțiunii este plasat la sfârșitul secolului al XIX-lea , în preajma alegerilor pentru parlament.
Conflictul dramatic dezvoltat în această piesă are loc între cele 2 tabere: partidul aflat la putere ( adică Tipătescu- prefectul, Zaharia Trahanache – „prezidentul partidului”, Zoe Trahanache, Farfuridi, Brânzovenescu) și gruparea independentă ( formată din avocatul Nae Cațavencu, proprietar al ziarului „Răcnetul Carpaților”, Ionescu, Popescu, popa Pripici):

Actul I începe cu prezentarea lui Tipătescu care citește „Răcnetul Carpaților” în care este numit de către Nae Cațavencu „vampir” . Tipătescu îi explică lui Pristanda semnificația acelui cuvânt , iar Pristanda îl aprobă , folosindu-se de ticul „curat” , ceea ce înseamnă că este tipul subordonatului care nu discută ci doar execută Pristanda se plânge că are „famelie mare, renumerație mică”, dar Tipătescu îi amintește că este incorect, relevant fiind exemplul cu cele 45 de steaguri din care polițaiul nu a pus decât vreo 14-15. Pristanda îi povestește că, ieșind la datorie cu o seară înainte , a zărit lumină la ferestrele din dos ale lui Cațavencu, s-a urcat în uluc și a aflat că aceșta are o scrisoare compromițătoare care i-ar fi adus toate voturile. Tipătescu îl trimite pe Pristanda să afle conținutul scrisorii .

Trahanache îi povestește lui Tipătescu că în acea dimineață s-a întâlnit cu Nae Cațavencu care i-a arătat o scisoare de dragoste de ale lui Tipătescu către Joițica pe care o va publica dacă nu îl susțin la alegeri. Trahanache este convins că e o „plastografie”. Apare Zoe care îi mărturisește lui Tipătescu că e „nenorocită” din cauza scrisorii. Primise și ea un bilețel în care i se cerea să-l susțină pe Cțavencu. Farfuridii și Brânzovenescu se tem de trădare , se tem că partidul lor îl susțin pe Cațavencu Zoe și Tipătescu sunt speriați de publicarea scrisorii . Apare cetățeanul turmentat care vrea să știe pe cine să voteze . Apoi amintește că a găsit o scrisoare pe care i-a furat-o Cațavencu. Trahanache descoperă o altă „plastografie” de-ale lui Cațavencu.

În actul al II-lea Farfuridi și Brânzovenescu îi mărturisește lui Trahanache temerile că vor fi trădați. Ei vor să trimătă o depeșă anonimă la București să anunțe trădarea. Zoe îi cere lui Tipătescu să susțină candidatura lui Cațavencu, pentru că și Trahanache îl vor susține . Tipătescu îi arată depeșa anonimă (despre trădare) pe care a reușit să o confiște. Pristanda la ordinul lui Tipătescu îl arestează pe Cațavencu. Tipătescu îi propune lui Cațavencu , în schimbul scrisorii alte funcții și chiar moșia Zăvoiul , dar el nu vrea decât „mandatul de deputat”. Intervine Zoe care-i cere scuze pentru impulsivitatea lui Fănică. Aceasta reușește să-l convingă pe Tipătescu să-l susțină pe Cațavencu. Apare insă o depeșă urgentă care-l numește pe Agamiță Dandanache în postul de deputat.

În actul al III-lea ne este prezentată intalnirea electorală si se anunță candidatul: Agamiță Dandanache. Cațavencu vrea să prezinte „o rușine” petrecută în oreșul lor, dar are loc o încăierare și acest lucru nu mai este posibil.

În actul al IV-lea Cațavencu nu a publicat încă scrisoarea, dar este de negăsit. Zoe este neliniștită pentru că sunt în joc „onoarea, rușinea, viața”ei . Tipătescu și Zoe fac cunoștință cu Agamiță Dandanache care vorbește „peltic și sâsâit” și se adresează cu „puicușorule, neicușorule”. Dandanache le povestește că printr-o scrisoare de amor „găsită întâmplător” a reușit să fie ales „ în toate camerele, cu toate partidele.

Zoe îi oferă lui Catavencu polița falsificată în schimbul scrisorii dar acesta-i mărturisește că a pierdut-o odată cu pălăria (în încăierare). Scrisoarea e găsită de Cetățeanul turmentat care i-o returnează „andrisantului”. Cațavencu este iertat de Zoe dar trebuie să conducă „manifestația publică” de după alegeri. Zoe și Tipătescu sunt veseli. Agamiță Dandanache continuă să-i confunde pe pe Tipătescu și pe Trahanache . Actul se termină cu muzică, ural; toată lumea se sărută.

Conflictul principal se declanșează odată cu pierderea scrisorii de dragoste dintre Tipătescu și Zoe. Aceasta declanșează următoarele conflicte secundare: Farfuridi și Brânzovenescu se tem de trădare și intră în dispută cu Tipătescu, cu Zoe și cu Trahanache . Farfuridi intră în conflict cu Cațavencu pe care-l numește „candidatul prefectului”.

Comedia „O scrisoare pierdută” aparține genului dramatic pentru că: discursul este structurat în acte și în scene . „O scrisoare pierdută” are 4 acte cuprinzând 9, 14, 7, 14 scene. Avem dialogul ca principal mod de expunere; acesta se îmbină cu monologul dramatic ( când celălalt personaj lipsește sau se face abstacție de el) (ex. Monologul lui Pristanda din actul I, sc II). In al treilea rand, narațiunea și descrierea apar doar în indicațiile scenice Sunt indicate , înaintea replicii, numele personajelor ceea ce artă că opera este destinată a fi jucată pe scenă. Impune anumite limite în ceea ce privește amplasarea în timp și spațiu.

Sursa comicului constă în diferența dintre aparență și esență , dintre ceea ce personajele vor să pară și ceea ce sunt în realitate . În „O scrisoare pierdută” avem multiple surse de comic. Comicul de situație rezută din fapte neprevăzute care stârnesc râsul (de ex: căderea lui Pristanda din uluc înainte de a afla conținutul scrisorii, drumul parcurs de scrisoare; apariția lui Agamiță Dandanache care câștigă lupta pentru putere ; încăiertearea personajelor din fianl). Comicul de limbaj rezultă din greșelile pe care personajele le fac în vorbire și care sugerează prostia și incultura lor. Limbajul devine deci un mijloc de caracterizare al personajelor.

Aceste greșeli sunt: folosirea mecanică a unor cuvinte și formulări „curat” -Pristanda , „neicușorule puicușorule”- Dandanache, „Stimabile, ai puțintică răbdare” –Trahanache; opoziția dintre termeni „la 12 trecute fix merg la tribunal”, „după lupte seculare care au durat 30 de ani”etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.