O scrisoare pierduta

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.51

nivel: Gimnaziu

Genul dramatic cuprinde opera literare destinate spectacolului de teatru, ele sunt create nu pentru a fi citite ci pentru a fi prezentate pe o scena in fata spectatorilor. Speciile acestui gen sunt tragedia, drama si comedia. Aceste oper au o structura specifica, ele sunt alcatuite din acte, actele din scene si scenele din tablouri.

.......................................
Ope[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta

Genul dramatic cuprinde opera literare destinate spectacolului de teatru, ele sunt create nu pentru a fi citite ci pentru a fi prezentate pe o scena in fata spectatorilor. Speciile acestui gen sunt tragedia, drama si comedia. Aceste oper au o structura specifica, ele sunt alcatuite din acte, actele din scene si scenele din tablouri.

.......................................
Opera “O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale apartine genului dramatic deoarece ea a fost scrisa nu pentru a fi citita ci pentru a fi jucata pe scena, este destinata spectacolului de teatru. Are o structura aparte, este alcatuita din patru acte, iar actele la randul lor sunt impartite in scene: 9, 14, 7, 14 scene.

Piesa Cuprinde textul propriu-zis in care sunt prezentate intr-o ordine cronologica intamplarile si indicatiile scenice sau didascaliile scrise in paranteza, dedicate regizorului care pregateste spectacolulde teatru. Modul de expunere predominant este dialogul si monologul dramatic present in textul propriu-zis, iar in didascali apare naratiunea si descrierea, moduri de expuner care devin mijloace de caracterizare directa a personajului.

Textul este anticipat de lista de “personae” prin care scriitorul face concurenta starii civile si creeaza tipuri umane: Stefan Tipatescu – Junele prim, Zaharia Trahanache – Ticaitul, Nae Catavencu – Politicianul demagog, Farfuridi – Prostul fudul, Pristanda – Omul slugarnic, Cetateanul Turmentat – Omul naiv, Zoe – Femeia voluntara, Dandanache – Politicianul prost.

Caragiale este maestro in construirea conflictului de baza adica Nae Catavencu ii ameninta pe cei trei cu publicarea scrisorii in ziarul local, al carui proprietar este, “Ragnetul Carpatilor”. Acest conflict genereaza un ghem de alte complicatii secundare care se amplifica dupa tehnica bulgarelui de zapada prin rostogolire.

Succesiunea intamplarilor expuse intr-o anumita ordine formeaza subiectul operi litereare in care surprinde momentele subiectului.

In expozitiune Tipatescu, Trahanache si Zoe afla fiecare in parte pe diferite unde ca Nae Catavencu detine o scrisoare de amor prin care isi va asigura succesul in alegeri. La inceput considera ca situatia ii este favorabila, dar cand descopera ca este implicat incepe sa lupte pentru a-si salva onoarea sociala si politica. El face abuzz de puter si porunceste sa fie arestat adversaul. Zaharia ii descopera o polita falsificata iar Zoe vrea sa fie ales Catavencu.

Intriga se consuma inainte de ridicarea cortinei, Zoe pierde din neatentie scrisoarea primita de la Tipatescu.
In desfasurarea actiunii lucrurile se complica Farfuridi il acuza pe Tipatescu de tradare, Zoe porunceste sa fie eliberat Catavencu, iar de la Bucuresti este anuntata candidature lui Dandanache. Punctul culminant este actul al treilea cand candidatii pentru camera isi sustin discursurile electorale. Acum Catavencu isi pierde palaria in captusala careia se afla scrisoarea compromitatoare. Aceasta ajunge in mana Cetateanului Turmentat si apoi in mana destinatarului.

In deznodamant Catavencu trece printr-un moment de umilinta, traieste un moment de involutie politica, vazandu-se deposedat de arma santajului, dar amenintat de polita se tareste in fata Zoei ca sa-l ierte. Drept urmare Zoe il oblige sa conduca manifestatia alegerilor lui Dandanache consolandu-l “fi zelos, asta nu-I cea din urma camera”. In final persoanele se interfereaza, toti sunt fericiti de succesul lui Dandanache.

“O scrisoare pierduta” este o specie a genului dramatic, o comedie. Pentru ca subiectul si deznodamantul trezesc in sufletul spectatorului o stare de buna dispozitie generata intamplari haazlii si de ridicolul in care se pun personajele si penmtru ca cele prezentate starnesc rasul si se creeaza comical.

Comicul de situatie este creat de incurcatura in care se afla plasti Tipatescu si Trahanache pentru neatentia Zoei. Comicul de moravuri este relatia amoroasa dintre Zoe si Tipatescu. Comicul de linbaj este realizat de rostirea gresita a unor cuvinte obisnuite sau neologisme: “sotietate”, “famelie”, “renumeratie”, “catindrala”, “catindat”, “bampir”, prin formele stereotive: “curat murder”, “ai putintica rabdare”, prin tautologii: “enteresul si iar entersul”, “fonctia fonctie”, prin nonsensuri: “un popor care merge inainte nu merge inapoi”, “e admirabila, e sublime, dar lipseste cu desavarsire”.

Comicul de nume: Tipatescu – derivate de la radicalul “tip” si sufixul “escu” care inseamna barbat bine, preocupat de noi cuceriri, Trahanache – vine de la cuv “trahana” adica coca moale usor de modelat, Dandanache – vine de la substantivul “dandana” adica incurcatura, Pristanda – vine de la numele unui joc moldovenesc care joaca dupa strigatele unor conducatori, ca urmare politaiul joaca dupa cum ii “canta” Tpatescu.

Prin cele aratate mai sus opera “O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale apartine genului dramatic, este o opera dramatica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.