O scrisoare pierduta

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.18

nivel: Gimnaziu

Ion Luca Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care a nemuritoarele si arhicunoscutele << Momente si schite >>, a creat numeroase nuvele fantastice si psihologice : In vreme de razboi, O faclie de Paste, Kir Ianulea ; si a adus literatura romaneasca pe culmi neintalnite pana la el prin capodopere ca :O noapte furtunoasa, D’ale carnavalului , O scrisoare pierduta, Con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierduta

Ion Luca Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care a nemuritoarele si arhicunoscutele << Momente si schite >>, a creat numeroase nuvele fantastice si psihologice : In vreme de razboi, O faclie de Paste, Kir Ianulea ; si a adus literatura romaneasca pe culmi neintalnite pana la el prin capodopere ca :O noapte furtunoasa, D’ale carnavalului , O scrisoare pierduta, Conul Leonida fata cu reactiunea, sau Napasta.

...

Intamplarile se succed cu rapiditate, facandu-si aparitia si Cetateanul turmentat , care, marturiseste ca a gasit o scrisoare al carei adresant este Zoe Trahanache, dar aceasta i-a fost luata de Nae Catavencu ; asa ca Zoe mai incearca inca o data sa recupereze scrisoarea cu ajutorul lui Pristanda , dar nu reuseste.

In acest timp Zaharia Trahanache descopera un fals in actele fundatiei AER ,aflata sub patronajul lui Catavencu.Insa lui Catavencu nu-i pasa ca a fost descoperit asa ca continua sa ii santajeze pe ceilalti , anuntand ca in numarul de a doua zi va reproduce << o interesanta scrisoare sentimentala a unui inalt personaj din localitate catre o dama de mare influenta. >>

Pana la urma, Zoe il determina pe Tipatescu sa fie de partea lui Catavencu si a ei, desi acesta accepta cu greu, insa se lasa influentat de Zoe ; lucru ce arata cat de slab este acesta in fata femeii.Insa, intre timp, soseste Pristanda aducand telegrama care anunta candidatura lui Agamemnon Dandanache, propus de la centru.

In punctul culminant actiunea se muta in sala ptimariei, unde au loc discursurile candidatilor Farfuridi si Catavencu, iar Zaharia Trahanache anunta numele candidatului sustinut de comitet.

Vazand ca nu este sustinut, Nae Catavencu decide sa citeasca scrisoarea si sa-i demaste pe Tipatescu si Zoe, insa Pristanda pune la cale o incaierare in care Catavencu isi pierde palaria, pe care o gaseste din nou Cetateanul turmentat, acesta ducand-o de aceasta data la destinatarei.

In deznodamant ste prezentata festivitatea de la final in care toata lumea este fericita.Tot in deznodamant aflam si faptul ca Dandanache a fost trimis de centru prin aceeasi metoda cu scrisoarea.

Modalitatile comicului sunt diverse, iar ele se impart in :comic de situatie, comic de moravuri, comic de caracter, comic de nume si comic de limbaj.

Comicul de situatie este obtinut prin pierderea si gasirea scrisorii de dragoste, prin postura ridicola a lui Catavencu si prin incercarea lui Tipatescu de a fi stapan pe situatie.Totodata , comica este si situatia finala , cand cele doua forte potrivnice se impaca si farsa electorala se termina cu un compromis pe care toata lumea il accepta.Tot in comicul de situatie se incadreaza si existenta unor cupluri de personaje.Farfuridi si Branzovenescu, si Zoe cu Tipatescu si Trahanache.

Comicul de moravuri este realizat prin infatisarea relatiei dintre Tipatescu si Zoe si in modul in care se desfasoara alegerile sau se obtine victoria.Este vorba atat de moralitatea din viata politica cat si din viata de familie.

Exista si un comic de nume : Trahanache sugereaza batranetea, Catavencu il reprezinta pe cel care se agata cu disperare de de orice pentru a-si atinge scopul ;Farfuridi si Branzovenescu, prin aluzia culunira a numelor, sugereaza inferioritate ; Dandanache ne duce cu gandul la dandanaua pe care o produce in momentul aparitiei lui ; Pristanda sugereaza numele unui dans poppular in care se bate pasul pe loc, ceea ce denota faptul ca Pristanda este o sluga care face orice ii spune superiorul. ; Tipatescu este un tip de generatie mai recenta, capabil de aventuri amoroase datorita pozitiei si prezentei sale.

In text este prezent si monologul lui Tipatescu, care dezvaluie un personaj lucid, care realizeaza cine este Dandanache, pentru cine a sacrificat linistea sa , fiind caracterizat din limbaj : << Unde esti Catavencule, sa te vezi razbunat !Unde esti sa-ti cer iertare... >>.

Exista si un conflict dramatic ce se declanseaza odata cu amenintarea lui Catavencu de a publica scrisoarea si evolueaza treptat, pe masura ce ii santajeaza, pe rand, pe Zaharia Trahanache , pe Zoe si pe Tiapatescu.Conflictul se accentueaza in momentul cand este anuntat candidatul sustinut de centru , iscandu-se chiar si o bataie. Acesta se stinge in momentul cand scrisoarea ii revine Zoei prin Cetateanu turmentat.

Personajele acestei opere literare sunt :Stefan Tipatescu, Zoe si Zaharia Trahanache , Ghita Pristanda , Nae Catavencu, Tache Farfuridi, Iordache Branzovenescu,Agamemnon Dandanache si Cetateanul Turmentat.Majoritataea acestor personaje ne sunt prezentate la inceputul operei, despre acestea si decor autorul dandu-ne indicatii pe tot parcursul operei.

Fiind o opera dramatica, in proza, in care sunt satirizate moravuri prin intermediul personajelor care starnesc rasul, intre care se nasc conflicte puternice ce se rezolva in final, O scrisoare pierduta este o comedie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.