O scrisoare pierdut - demonstratie comedie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.38

nivel: Liceu

In opera apare si comicul de nume. Numele lui Stefan Tipatescu vine de la cuvantul tip, ce reprezinta in comedie pe omul sarmant si rafinat. Numele lui Zaharia vine de la cuvantul zahariseala, iar Trahanache de la o coca moale care se poate modela usor. Farfuridi si Branzovenescu au nume din arta culinara reprezentand dependenta dintre cei doi. Numele lui Nae Catavencu vine de la cuvintele cata si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O scrisoare pierdut - demonstratie comedie

In opera apare si comicul de nume. Numele lui Stefan Tipatescu vine de la cuvantul tip, ce reprezinta in comedie pe omul sarmant si rafinat. Numele lui Zaharia vine de la cuvantul zahariseala, iar Trahanache de la o coca moale care se poate modela usor. Farfuridi si Branzovenescu au nume din arta culinara reprezentand dependenta dintre cei doi. Numele lui Nae Catavencu vine de la cuvintele cata si cataveica. Numele lui Ghita Pristanda este un joc popular, moldovenesc, un fel de brau, reprezentand omul care poate fi usor manipulat. Dandanache vine de la dandana, care inseamna incurcatura.

Comicul de limbaj este cel mai bine schitat in comedie, fiind reprezentat in functie de pozitia sociala, nivelul de cultura, apartenenta politica si inteligenta. Personajele se exprima gresit, intr-un limbaj plastic presarat cu tautologii, cu pronuntarea unor cuvinte stalcite. Sunt folosite impropriu neulogismele si apar ticuri verbale sau automatisme verbale.

Tema o constituie degradarea vietii sociale de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Titlul este format din articolul nehotarat ,,o’’, subtantivul comun ,,scrisoare’’ si adjectivul ,,pierduta’’, ce ne lasa putin pe ganduri, nefiind precizata scrisoarea despre care este vorba. Titlul semnifica obiectul in jurul caruia se desfasoara actiunea.

Faptele se desfasoara in capitala unui judet de munte ,, in zilele noastre’’, reprezentand de fapt anul de gratie al alegerilor din 1884.
Personajele sunt impartite in doua grupari politice. Pe de o parte Zaharia Trahanache, seful mai multor comisii si comitete, Stefan Tipatescu, prefectul judetului, Tache Farfuridi Iordache Branzovenescu, Zoe Tracanace.

De partea celeilalte grupari politice se afla Nae Catavencu, director al ,,A.E.R.’’, seful ziarului Racnetul Carpatilor, sustinut de dascalime si de preotul Pripici. Actiunea se petrece de-a lungul a patru acte, insumand 44 de scene. Actul I incepe cu expozitiunea, actiunea petrecandu-se in casa lui Stefan Tipatescu, unde au loc inalniri intre reprezentantii puterii.

Intriga este declansata de pierderea scrisorii de dragoste de catre Zoe Trahanache, adresata de catre Stefan Tipatescu, scrisoare ce devine un mijloc de santaj folosit de Nae Catavencu care ameninta cu publicarea scrisorii daca nu va fi ales candidat.

Desfasurarea actiunii are loc in jurul acetei scrisori, ce este gasita de catre Cetateanul Turmentat, de la care este furata de catre Nae Catavencu. Stefan Tipacescu ordona arestarea lui Nae Catavencu, care este eliberat ulterior de Zoe Trahanache. Branzovenescu si Farfuridi, temandu-se de tradare, se hotarasc sa trimita la centru o depesa ,,anonima’’, dar pe care s-o semneze. Intre timp, de la Bucuresti vine o scrisoare prin care este desemnat un alt candidat. In aceeasi seara, au loc discursurile demagogice ale lui Tache Farfuridi si Nae Catavencu.
Punctul culminant reprezinta alegerea noului candidat trimis de la centru, Agamemnon Dandanache.

Deznodamantul are loc in timpul incaierarii, in care Nae Catavencu pierde scrisoarea ce este gasita din nou de Cetateanul Turmentat, care o inapoiaza ,,adrisantului’’. Catavencu devine din santajist santajat si este nevoit sa conduca festivitatea in cinstea noului ales.
Personajul principal din creatia ,,O scrisoare pierduta’’ este Stefan Tipatescu. Un om sarmant si rafinat, inteligent si nu tocmai cinstit, fiind gata oricad sa recurga la metode neconstitutionale pentru a-si indeplini obiectivele. Reuseste sa le spuna oamenilor intotdeauna ce vor ei sa auda. De asemenea este o persoana influenta in judetul in care locuieste.

Este cosiderat de Zaharia Trahanache ca fiind ,,bun baiat, cu carte, dar iute”. El este amantul lui Zoe Trahanache, sotia unui om influent, ce detine numerose functii in stat, si este dispus sa renunte la tot ce are pentru a pleca in lume cu iubita sa. In relatia cu adversarul sau politic, se comporta agresiv pentru a-l intimida, iar fata de Ghita Pristanda, politistul orasului, este ingaduitor, inchizand ochii la greselile sale, dar si autoritar atunci, cand se simte mintit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.