O noua sama de cuvinte

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.65

nivel: Gimnaziu

Cica (sustine actualul Rostogan) nu este frumos, nu este "academic" sa folosim vocabula deci. Se recomanda, sub severe sanctiuni folosirea vocabulei asadar. Practic eu folosesc "deci" in rolul de aci adica pentru inserarea unei expresii lamuritoare (conditionare, concluzie etc.)

Asadar poate, potrivit DEX (dictionarul explicativ al limbii romane), substituii vocabula deci dar cu o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O noua sama de cuvinte

Cica (sustine actualul Rostogan) nu este frumos, nu este "academic" sa folosim vocabula deci. Se recomanda, sub severe sanctiuni folosirea vocabulei asadar. Practic eu folosesc "deci" in rolul de aci adica pentru inserarea unei expresii lamuritoare (conditionare, concluzie etc.)

Asadar poate, potrivit DEX (dictionarul explicativ al limbii romane), substituii vocabula deci dar cu o accentuare a conditionarii (in sens de: asa, dar ...) . Daca expresiile inserate dupa aceasta vocabula sunt de natura unor concluzionari, recapitulari consider ca este mai corect folosirea conjunctiei deci. Ea poate fi inlocuita in acest caz de sintagma prin urmare, in nici un caz prin asadar.

Poate a trecut epoca inlocuirii literei terminale U din numele propriu cu O (...escU devine ...escO) pentru ca in limba franceza cuvantul cu are semnificatia terminalului uman numit ARLUS de Zaroni (cei nascuti mai devreme isi reamintesc bancul). In schimb sa generalizat folosirea vocabulei si dupa o terminatie in ca.

Pe cand se va pronunta si numele marelui Caragiale, Ion Luca si Caragiale sau Biserica si Catolica pe modelul politica si mondiala? Sunt cacofonii permise si nepermise dar generalizarea folosita de oameni de mare suprafata este cel putin neplacuta. Mai corect ar fi ca acestia sa puna virgula cu piciorul decat sa foloseasca intercalarea unui si.Ce sau care? Drumul ce duce spre imbogatire sau drumul care duce la groapa?Eruditii spun ca trebuie utilizat care. Dar de "care" oare sau suparat pe ce?

Ambele sunt pronume. Ambele au un pronuntat caracter interogativ. Sunt rarisime cazurile ca nu pot fi folosite simultan ca in exemplul ales mai sus. Bucovinenii folosesc preponderent ce motiv pe care sunt dese ori admonestati. Dupa parerea mea fara motiv.

Cum ar suna mai corect teleenciclopedia sau teleenciclopedie. Substantivul de provenienta este enciclopedie, enciclopedii. EnciclopediA raspunde la intrebarea "a cui enciclopedie?" si ar trebui completata cu o entitate lexicala. Corect, dupa a mea parere, ar fi "Enciclopedia Tv" sau mai simplu "Teleenciclopedie" (la nominativ). Ma mir ca academicianul Graur, care mai traia in anii 60 de cand beneficiem de aceasta emisiune deosebit de valoroasa a televiziunii nu a luat atitudine.

Cat despre diacritice ce sa mai vorbim. Politia in a ei codificare a numelor a feminizat o multitudine de barbati rebotezandu-i Mitica, Costica sau mai stii cum. Alecsandri, care refuza x-ul care inlocuieste mai fidel combinatia cs pentru motivul ca, scris de mana, se putea citi sc, s-ar invarti in mormant daca ar putea afla haosul generat de ignorarea diacriticilor. Oare din conservatorism sau simplu din prostie? Ce masuri ia administratia academica a gramaticii limbii romane?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.