O noapte in compania Sfinxului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Eram singur, asezat pe nisipul galben atit de primitor, in fata Sfinxului calm in toata majestatea sa regala. Privirile mele fascinate cercetau spectacolul acestor culori eterice care se estompau la fel de dulce cum aparusera, in timp ce soarele care murea, inceta sa mai arunce asupra Egiptului aurul gloriei sale. Flacara misterioasa, splendoare suprema care lasa in urma vestul african, cine deci [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O noapte in compania Sfinxului

Eram singur, asezat pe nisipul galben atit de primitor, in fata Sfinxului calm in toata majestatea sa regala. Privirile mele fascinate cercetau spectacolul acestor culori eterice care se estompau la fel de dulce cum aparusera, in timp ce soarele care murea, inceta sa mai arunce asupra Egiptului aurul gloriei sale. Flacara misterioasa, splendoare suprema care lasa in urma vestul african, cine deci ar putea primi mesajul sacru trimis de cer, fara a se simti transportat pe loc in paradis!

Acest extaz se va reproduce atita timp cit oamenii nu vor sucomba sub grosolania absoluta, sub moartea spirituala, atita timp cit ei vor persista sa iubeasca acest soare, parinte al vietii, unic detinator al secretului atitor fapte uluitoare. Desigur, nu erau lipsiti de perspicacitate anticii care il adorau pe Ra, marele astru, venerindu-l in sufletele lor ca pe un zeu.

La inceput ramasese jos la orizont, inflacarind magnific toata bolta de un rosu scinteietor, ca al carbuAZnilor incinsi. Apoi tonul se facu mai blind; o nuanta mai deschisa de coral isi risipi blindetea de-a lungul orizonAZtului. Blindete mereu mai pronuntata pina cind, ca intr-un curcubeu, vreo sase nuante diferite, mergind de la roz pina la verde si auriu, incep sa se agite ca si cum si-ar disputa momentul de suprematie intr-o fantastica licitatie.In sfirsit, totul se absorbi fara graba cu reflexe gri opaline la caderea crepusculului. Simultan ce globul vast al astrului se sucomba, avu loc disparitia tuturor acelor nuante care te fermecau, taindu-ti respiratia.

Contra acestui tablou de fond, vedeam detasindu-se in atmosfera opalina, Sfinxul, imbracind incetul cu incetul coloritul sau nocturn. Veni apoi momentul cind ultimele raze impurpurate nu mai asaltau cu stralucirea lor vie fata sa impenetrabila.El aparea din imensitatea nisipurilor, figura uriasa, corp intins, cel care de-a lungul vremurilor inspira beduinilor superstitiosi frica, sugestiv tradusa in numele pe care ei i-l dadeau:parintele groazei, tot acela care provoaca mereu uimire calatorilor sceptici, dovada fiind intrebarile care de la sine ti se invalmasesc pe buze cind colosul iti apare pentru prima oara in fata ochilor impietriti.

Misterul acestui leu cu cap omenesc n-a incetat sa exercite o atractie nesfirsita asupra a generatii intregi de vizitatori. Enigma chiar pentru egipteni, da bataie de cap lumii intregi. Cine l-a sculptat? In ce epoca? Nimeni nu stie. Egiptologul cel mai erudit trebuie sa se limiteze la emiterea de presupuneri gratuite asupra Sfinxului, a istoriei si semnificatiei sale.In slaba lumina lasata de ziua care disparea, privirile mele tocmai se oprira la ochii de piatra ai Sfinxului. Impasibil, cite n-a observat el! Cite miriade a vazut sosind rind pe rind, punindu-i din priviri mereu intrebarile lor zadarnice, apoi indepartindu-se, descurajate.

Pururi nemiscat, el a vazut lumea atlantilor disparind pentru totdeauna sub ape. Surisul sau imperceptibil a fost martor la punerea in aplicare a proiectelor indrazAZnete ale unui Mena, primul dintre faraoni care a deturnat cursul Nilului adorat de egipteni, fortindu-l sa ocupe o noua albie. In tacerea sa marcata de regrete l-a vazut pe Moise, gravul, tacutul Moise, salutindu-l cu un suprem ramas bun. Mereu mut, indurerat, a contemplat suferintele tarii sale pustiite, ruinate dupa napustirea asupra Egiptului a navalitorilor crudului Gambyse, imparat persan. Fermecat si in acelasi timp dispretuitor, a vazut-o pe mindra Cleopatra, cu bucle matasoase, coborind dintr-o corabie a carei pupa era din aur, pinzele de purpura si vislele din argint.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.