O noapte furtunoasa de Ion Luca Caragiale - rezumat

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Acolo privise insistent catre masa lor un "ala... un prapadit de amploiat, [ce] n are chioara in punga si se tine dupa nevestele negustorilor, sa le sparga casele", apoi i a urmarit pana aproape de casa "papugiul", "coate goale", "moftangiul", "mate fripte", dupa cum il gratula Jupan Dumitrache in cursul relatarii evenimentului. Problema o constituia gelozia negustorului, decizia de a si apara cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: O noapte furtunoasa de Ion Luca Caragiale - rezumat

Acolo privise insistent catre masa lor un "ala... un prapadit de amploiat, [ce] n are chioara in punga si se tine dupa nevestele negustorilor, sa le sparga casele", apoi i a urmarit pana aproape de casa "papugiul", "coate goale", "moftangiul", "mate fripte", dupa cum il gratula Jupan Dumitrache in cursul relatarii evenimentului. Problema o constituia gelozia negustorului, decizia de a si apara cu orice pret ("sa stiu bine ca intru in cremenal!") onoarea sa "de familist", pusa in primejdie de acel "mate fripte" care ii urmarise.

La rugamintea Zitei ("N am putut pentru ca s o tratez cu refuz.", spune cumnatul ei in cadrul aceleiasi relatari), dupa o saptamana grupul merge din nou "la Iunion" (Union), unde scena se va repeta, inclusiv urmarirea pe strazile Bucurestilor. De data aceasta Jupan Dumitrache era hotarat sa l ia la intrebari din scurt pe indraznet ("si sa l si umflu") dar insistentul tanar scapa gratie unei haite de caini care i intersecteaza calea, deturnandu l din drum.

Fata de Chiriac, "tejghetar, om de incredere al lui Dumitrache, sergent in garda", jupanul arata deplina incredere, in acelasi dialog cu Nae Ipingescu: "de el nu ma sfiesc. La din contra, el stie toata istoria, i am spus o de la inceput... Atata om de incredere am... Baiat bun!... tine la onoarea mea de familist. [...] De, cand lipsesc eu de acasa, cine sa mi pazeasca onoarea? Chiriac saracul!". Pe cand consoarta, Veta, socoteste acelasi, este "ca muierea... mai ursuza. Am cam bagat eu de seama ca nu l prea are ea la ochi buni pe Chiriac".
Scena II

Jupan Dumitrache ii povesteste lui Nae Ipingescu cum a divortat Zita ("Fata frumoasa, modista si invatata si trei ani la pansion"): "m am pomenit intr o zi ca vine tipand la mine, pe cum ca: A©Nene, moarta, taiata, nu mai stau cu mitocanul, scapa ma de pastramagiul! Sa stiu de bine ca ma duc la manastire, sare nu mai mananc cu el!A>>". Dupa care Chiriac se informeaza despre programul nocturn al stapanului (trebuia sa inspecteze toate posturile de garda, pana pe la doua noaptea).
Scena III

De la Spiridon, "baiat de procopseala" (ucenic) afla Jupan Dumitrache faptul ca ii ceruse Chiriac sa inchida mai devreme, datorita rondului de noapte, iar jupanul comenteaza satisfacut ("Nene Nae, auzisi cum imi poarta Chiriac de grija rondului? Ei! i e tot frica sa nu uit reglementul. Are ambit baiatul, ca sa fie compania noastra ceva mai abitir din toate.")
Scena IV
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.